tisdag 7 januari 2020

Fiverr - Ett sätt att utrota fattigdom?

Jag driver några olika bolag vid sidan av mitt dagjobb. Mitt företagsdrivande har primärt varit en ursäkt att få ha en kontakt till företagarvärlden även om jag i perioder faktiskt har försökt göra någonting vettigt av bolagen.

Tanken är att generera lagom mycket jobb för att jag skall ha någonting att pilla med och få in en liten extrainkomst men jag behöver egentligen aldrig fundera på om jag skall hinna med vid sidan av jobbet.

Eftersom det har varit min inställning till bolagen har jag inte brytt mig om att bygga en hemsida, skaffa en logga, göra reklam och allt annat sånt som man kanske borde bry sig om som företagare.Jag har inte egentligen ändrat åsikt men jag lyssnade för några månader sedan på en amerikansk podd där presentatören hyllade Fiverr som ett sätt att få hjälp med saker för en billig peng.

Efter lite efterforskning konstaterade jag att han förmodligen kunde ha rätt så jag skakade fram ett konto och letade upp en snubbe i Bangladesh som presenterade en lovande produktportfölj och på mindre än 24 timmar efter att jag hade skapat mitt konto hade jag fått leverans av en fullständig grafisk profil för bolaget om jag skulle få för mig att använda det.

Allt kostade mig 500 kr.

Givetvis kan man ha åsikter om att 500 kr är för lite betalt men här handlar det om tillgång och efterfrågan. Personligen kan jag tycka att det är vansinnigt att jag kan köpa ett klädpaket till min dotter bestående av 50 st lätt begagnade plagg för en hundring eller att jag har kunnat köpa alla möbler och nästan all utrustning vi behövt för vår dotter för en summa som totalt motsvarar några månaders barnbidrag och jag förutsätter att det mesta av pengarna kommer tillbaka vid en eventuell framtida försäljning av prylarna.

Sett till vad man får för pengarna betalar jag för lite både för nya och begagnade saker i det konsumtionssamhälle vi lever i idag men i det här fallet har jag verkligen ingen ångest.

Jag har ingen aning om hur den här grabbens förutsättningar i Bangladesh är men jag har läst att en textilarbetare tjänar mellan 500-1000 kr/månad och någon artikel jag läste hävdade att en levnadslön ligger på 2700 kr.

Sverige har, om jag tyder statistiken rätt, 13 ggr högre BNP än Bangladesh men jag hittar inte någon information om vad en akademiker tjänar där.

Låt oss för ett ögonblick föreställa oss att en välavlönad tjänar 5000 kr/månad. Jag skulle gissa att det är väl högt räknat men låt oss utgå från det.

Om en person kan ge sig ut på nätet och hitta en kund som är villig att betala två dagslöner för en, eller kanske ett par timmars jobb. Är det orimligt lågt betalt? Jag tänker att man måste sätta det i perspektiv. Jag får en tjänst jag behöver och med bara fem uppdrag per månad kan den här personen leva ett drägligt liv i sitt land. Kombineras det med en anställning borde personen kunna ha det ganska bra givet de förutsättningar som finns där.

Klart att jag hade kunnat betala 1000 kr också men samtidigt fanns det möjligheter för mig att hitta ungefär samma tjänst för ett par hundringar mindre också och eftersom jag inte sätter priserna väljer jag bara att köpa det som erbjuds. När jag kikar på personens presentation m.m. får jag heller inte känslan av att jag utnyttjar någon utan personen jag anlitade kunde engelska, var tillräckligt välbemedlad och utbildad för att kunna erbjuda den här tjänsten och hade nu en möjlighet att tjäna en substantiell extrainkomst.

Behöver man egentligen rättfärdiga sitt inköp?

Nej det tycker jag inte men jag ville ändå vandra den vägen också för att se vad den globaliserade, digitala transformationen skapat för förutsättningar. När jag köpte samma tjänst för 15 år sedan fick jag inte ens hälften så mycket för 15 ggr mer pengar och jag hade inte möjlighet att skicka pengar till en människa på andra sidan jordklotet. En person som sannolikt behöver pengarna betydligt bättre än det företag som mottog dem för 15 år sedan.

Vad skall jag göra nu då?

Nu sitter jag här med en ny, fin grafisk profil. Jag har precis skaffat mig en hemsida (men jag har inte hunnit skriva någon text på den så den ligger nere än så länge) och jag hoppas ha allt klart till årsskiftet.

Betyder det att jag skall utöka min verksamhet?

Nej, det tror jag inte.

Jag är sjukt nöjd med den balans jag har i livet just nu och behöver verkligen inte mer på mitt bord. Om något borde jag fortsätta jobba på att plocka bort.


4 kommentarer:

 1. Att du är nöjd är det viktigaste!

  SvaraRadera
 2. Kul att du sträckte ut en hand och körde ett test i alla fall. Lycka till med företagandet! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. :-) Det är ett fruktansvärt smidigt sätt att få relativt billig hjälp så det blir nog fler gånger

   tack

   Radera