tisdag 21 januari 2020

Gubben blir äldre och vill bo i igloo

Jag fyller år i januari och är nu 39 år gammal. Det är inte en ålder jag firar särdeles hårt men nästa år kanske det får bli någon form av firande för att hålla familjen nöjd.

Vad jag gör av att jag blir äldre är att reflektera lite över vad jag hunnit med än så länge och när jag tittar tillbaka förvånas jag ibland av hur fantastiskt mycket jag ändå hunnit med.

Jag har hunnit med en ekonomisk resa från relativt spartanska förhållanden och tillfälligtvis väldigt svaga ekonomiska förutsättningar till där jag är idag vilket ändå är en plats av ekonomisk trygghet även om jag inte nått ekonomisk frihet ännu.Jag har hunnit med att testa på ett 20-tal olika yrken även om det bara är en handfull jag testat på så länge att utomstående skulle anse att jag verkligen testat det men jag har varit kock, jobbat i vården, varit VD, egenföretagare inom flera branscher och ekonom på flera olika platser och positioner.

Jag har hunnit plugga, hoppa av, plugga igen och byta bana. Jag har hunnit skaffa familj och barn.

Jag har hunnit vinna och förlora inom alla områden av livet, flera gånger om och i alla skeenden har jag byggt erfarenheter.

Jag gissar att mitt liv påminner om väldigt många andra livsöden men det är ganska spännande att reflektera över tidens gång.

När jag kikar på framtiden är det svårare men för ett par år sedan satte jag upp en ekonomisk plan för mig och familjen. Denna plan följer vi och, om vi skall vara ärliga, överträffar. Förra året var ett riktigt bra år för oss på många plan och med det i ryggen har vi bestämt att försöka ta tillvara på några av de mer svårmätbara aspekterna av livet.

Det är några år kvar innan portföljen täcker kostnaderna för en person av familjen AvL och efter det följer ett gäng år av uppbyggnad för att täcka oss allihopa men inom något decennium borde vi kunna leva i ett dekadent överflöd om vi skulle vilja men eftersom vi, än så länge, har ganska blygsamma önskemål tänker vi försöka låta 2020 bli ett år då vi backar lite på sparandet och istället investerar i vardagen.

Vad detta innebär i realiteten vet vi inte men jag förutspår en del extra konsumtion där pengarna primärt kan tänkas gå till upplevelser.

När 2020 är förbi kommer dottern hunnit bli 4 år och då börjar det bli dags att hitta på mer aktiva äventyr tillsammans. Vi kanske skall undersöka biografernas lockelse? Det kan vara dags att försöka bo i en igloo och uppleva norrsken eller äta lite rå fisk i Japan. Vem vet men en sak är säker och det är att jag vill hitta på en del saker under de år där dottern är gammal nog att uppskatta dem och dessutom inte har hunnit bygga upp ett eget liv fyllt av måsten som skola, sporter och sociala evenemang.

Vi får väl se hur det går men jag hoppas att de kommande åren innehåller så pass mycket sömn och att vi är så friska att vi också orkar lägga till äventyr i våra liv.

2020 riskerar att bli spännande.

4 kommentarer:

 1. Nå, men det låter ju spännande. Själv böjer jag nog bara ner huvudet och stångar mig vidare ett år till. Får jag önska något så vill jag kraftigt öka investeringarna i min KF och kraftigt minska kroppsvikten...:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. :-) Jag har aldrig varit en av de där som måste maximera sparandet. Det har varit svårt nog med tanke på den generellt låga inkomstnivå jag legat på genom livet.

   Däremot börjar jag bli ganska bra på att spara. Det är en muskel jag tränat ganska länge nu. Det gör att jag och familjen borde kunna göra ganska mycket häftigt utan att det påverkar så vansinnigt mycket. Jag skulle exempelvis bli förvånad om någon märkte (här eller i det privata) att familjen AvL styrde om vad som motsvarar ungefär tre månadslöner, till extra konsumtion under 2019. Det var samtidigt som vårt sparande som familj höll sig väl över 50 % och ingen av oss tjänar över genomsnittet i Sverige.

   Jag tror således att vi är på en plats i våra liv där vi kan kombinera sparande och nöjen... Det svåra är kroppsvikten :-)

   Radera
 2. Det är verkligen en fantastisk ålder på barn ni har framför er. Det är extremt lätt att hitta på enkla spontana saker att göra med dem i den åldern. Ett besök på badhuset eller en övernattning i tält (behöver inte vara igloo) är oftast extremt uppskattade både hos barn och därmed hos förälder :).

  Grattis på födelsedagen förresten! (i förskott eller efterskott ;))

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja just nu är det lätt och relativt billigt så jag skall försöka utnyttja detta faktum.

   Tack - i efterskott 😀

   Radera