måndag 28 januari 2019

Atlas Copco höjer/sänker utdelningen?

Idag rapporterade Atlas Copco för fjärde kvartalet -18 och levererade totalt sett en mycket fin rapport. Man kom in över analytikernas estimat och aktien är upp en hel del sedan släppet.

Det är inte så konstigt faktiskt att marknaden gillade den rapporten för även om bolaget guidar för sänkt efterfrågan ökade orderingången med 6 %. Resultatet ökade med hela 17 % och man levererade finfin omsättning vars organiska ökning var hela 7 %.Det som eventuellt stör den snabbläste är att utdelningen i år föreslås till 6,30 kr/aktie och håller man fjolårets utdelning i minnet kan man lätt bli besviken. Förra årets ordinarie utdelning var 7 kr/aktie och man fick dessutom en bonusutdelning om 8 kr.

Vad man då missar (vilket jag också gjorde först. Måste vara trött idag) är att bolaget delade ut Epiroc förra året. Enligt de kalkyler jag sett idag skall kvarvarande Atlasverksamheter ha delat ut jämförelsevis 5,20 kr förra året (jag har så för mig att den siffran var högre men men) och med det i ryggen är 6,30 kr/aktie en höjning på hela 21 %. Jag vet inte riktigt på vilket sätt jag lyckades söla till siffrorna när jag gissade på utfallet i november men min sista gissning då var 6,30 kr/aktie så jag är nöjd även om mina antaganden om föregående års utdelning var fel.

Med lite tur kommer Epiroc också med en bra rapport den 5:e februari där man meddelar att utdelningen blir runt 2,50 kr/aktie och då är det bara att hoppa högt av glädje...

Så... Atlas levererar en suverän rapport med en god utdelningshöjning och hyggliga framtidsförutsättningar. Nästa gång aktien handlas under 200 kr kan det mycket väl hända att jag köper några till.

2 kommentarer:

 1. Jag vill gärna tycka om Atlas men för mig är och förblir det en riktigt "gubbaktie" och jag har så svårt att köpa sådana. Samma med Volvo, Sandvik ABB och de där andra verkstadsföretagen. Kul att de går bra i alla fall.

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag köpte den här vändan atlasaktier 2015 för runt 180kr. Sedan dess har jag fått drygt 28 kr i utdelning och ett gruvutrustningsbolag utöver 40 kr i kurstillväxt.

   Jag kan tänka mig sämre saker än gubbaktier 😀

   En fråga bara. Hur klassar du Holmen? 😛

   Radera