tisdag 24 juli 2018

Vad drar i portföljen - En portföljanalys av movers & laggers

Inlägget innehåller affiliatelänkar

Jag satte mig en stund och samlade portföljens siffror. Jag tenderar att följa upp utfallet för portföljen på en aggregerad nivå men det är relativt sällan jag skaffar mig en god förståelse för hur de individuella innehaven utvecklats.

Det visade sig att jag har tänkt ganska fel när jag intuitivt har känt av hur saker och ting har gått. Eller ja, inte på alla plan.



Movers

Bland topplaceringarna hamnar Storytel, Fortnox, Brinker International, Bravida och BTS Group. I den ordningen. Om man räknar med utdelningar byter BTS och OHI plats vilket är ganska spännande för det hade jag inte räknat med. Nog för att OHI har gått bra på sistone men att de har avkastat 30 % i år det var lite mer än jag trodde. I övrigt tyckte jag att jag hade ganska god koll.

Storytel har mer än dubblats, Fortnox har ökat 60 % och Brinker är upp runt 40 %.

Laggers

När man tittar från andra hållet ser vi att  MQ tar jumboplatsen följt av Pandora, Thor, H&M och ABB.

MQs värde har tappat 40 %, Pandora och Thor har tappat 25-30 % men de båda andra är bara ner straxt över 5 % om man räknar in utdelningen.

Andra insikter

Många har klagat på banker och fastighetsrelaterat men Castellum är upp över 15 %, Hemfosa på 10 % men Skanska klarar inte riktigt nollan utan är ned 2 %.

På banksidan har jag Swedbank och Nordea där den första gett nära 6 % och den senare backat 1 % så visst; att ha mängder av bank och fastigheter drar väl ned totalen men det hade helt klart kunnat vara värre för i snitt har mina investeringar i detta segment gett mellan 5-10 % vilket är helt okej.

Ekonomiska movers och laggers

Att bara titta på procenten gör ingen glad. Om jag har 100.000 kr i bolag A som backat 1 % och 1000 kr i bolag B som klättrat 100 % har portföljen som helhet stått still. Ovanstående är helt enkelt bara bra för att analysera om man satsat på rätt bolag men också för att ge ett underlag för framtida analys.

De 10 aktier som presterat bäst i portföljen stod vid årsskiftet för 17 % av portföljen och har bidragit med ungefär 5,7 % avkastning för aktieportföljen totalt.

I andra änden utgjorde de 10 sämst presterande aktierna 19 % av portföljen och har bidragit med att dra ned portföljen med 2 %.

På det hela taget verkar det ju som om jag har fokuserat hyggligt rätt även om det ju hade varit förnämligt om en större portion av portföljen var allokerad i den ändan som presterar hygglig avkastning och en mindre del i andra änden men det är lätt att vara efterklok. Utöver det kan man ta hänsyn till den riskjusterade avkastningen och då ser det lite annorlunda ut.

Slutsats

Om man ser till mina senaste investeringar har jag lagt en del pengar på exv Storytel men jag har främst fokuserat på att fylla på i mina investmentbolag och dessa har inte presterat särdeles väl i år men jag räknar med att det innebär att de kommer prestera bättre framgent.

Tyvärr ser jag ju att jag har lagt en del pengar även i andra ändan av spektrumet där jag fyllt på i exv Nordea, Indutrade och Pandora men de senare två tror jag kan bli riktigt bra på sikt och Nordea borde vara en kassako i många år framöver givet att alla spektakulära nyheter om bolaget slutar landa på vårt bord.

Sist men inte minst kan jag konstatera att mina små positioner i Eolus Vind och BTS Group har klättrat riktigt fint och att jag kanske inte skall stå och fiska 10-15 % ner utan bara dra plåstret och köpa för de kanske planerar att fortsätta växa ett gott tag framöver.

Vi får väl se om jag kan dra lite lärdomar av detta.


Bildkälla: freeimages.com

2 kommentarer:

  1. Ja, att OHI återhämtade sig så snabbt, det hade kanske inte jag heller räknat med. Men, det var ju trevligt att dollarn agerade stötdämpare när orosmomenten radade upp sig tidigare. På längre sikt tror jag de har framtiden för sig.
    Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja om man har modet att hålla på lång sikt trots problem borde ledningen kunna ro bolaget i hamn

      Radera