tisdag 19 juni 2018

Läsarfråga - Vad tycker du om den här fondportföljen

Jag får ibland frågor där frågeställaren vill att jag tar ställning till en specifik portföljsammansättning eller en specifik investering och jag försöker låta bli att ge den typen av direkta råd eftersom jag inte anser att det är min plats och det är dessutom farligt för mig och frågeställaren eftersom det finns så mycket mer i djupet av en sådan fråga att ta hänsyn till.



Med det sagt måste jag ta upp en fråga jag fick för ett tag sedan där frågeställaren ville att jag skulle titta på en fondportfölj. Personen sparar baserat på råd mottagna från en finansiellt kunnig och insatt vän till familjen. Rådgivaren arbetar inte på SEB men frågeställaren använder SEB till alla sina bankärenden.


Det här är listan över fonder jag fick i uppgift att analysera. Min spontana reaktion är - Herre min skapare; vem i helvete föreslår en sådan lista?

Låt oss ta en bild till bara för att göra det hela lite tydligare innan jag börjar berätta vad jag tycker.


Det enda jag gjort är att sortera dem lite och letat fram vad fonderna kostar. Jag har ingen aning om portföljvikter eller sparvolymer men rent generellt kan vi börja med att lista ut vad vi har att göra med här.

Den första fonden är en svindyr hedgefond som presterat kasst. Därefter följer ett gäng vettiga indexfonder som verkar vara ungefär det bästa SEB erbjuder. Därefter kommer ett antal fonder med syfte att få tillgång till lite mer exotiska marknader och sist men inte minst har vi fyra, ni hörde rätt, FYRA räntefonder. Till räntefondernas försvar kan man konstatera att det är en blandning av långa och korta räntor med spridning över världen vilket gör att det där förmodligen är ett försök att skapa en bred och balanserad ränteportfölj.

En sak jag faktiskt vet om portföljinnehavaren är att hen är fullständigt novis på området och gör bara som hen blir tillsagd.

Min analys

Det är en välbalanserad portfölj givet att vikterna är rimliga så jag skulle säga att det är ett gott försök att skapa en välbalanserad och heltäckande portfölj med en rimlig chans till avkastning samtidigt som man håller nere risken. Det jag tror är problemet är att SEB erbjuder ett begränsat fondutbud. Skulle det vara så att du är kund till SEB får du gärna verifiera eller dementera mitt antagande.

Det som plågar mig med det här upplägget är att det är svindyrt och skitkomplicerat. Jag har vid tillfälle skrivit en handfast guide till ett enkelt sparande för den som vill starta. Den består i huvudsak av några enkla steg.

1: Starta ett konto hos en nätmäklare. Det borde inte ta dig mer än 5 minuter och det ger dig tillgång till tusentals fonder av alla de slag.

2: Sätt i ordning ett autogiro som drar pengar direkt vid löningen. Det är också skitlätt och lägger på ytterligare 2 minuter. Se till att sparandet går in på ett ISK-konto.

3: Välj fonder. Detta steg är egentligen integrerat i steg två men låt oss kika på det som ett separat steg.

Skall en sparnovis ha en chans att förstå vad som händer behöver det vara lätt och för att personen inte skall bli lurad behöver det vara billigt och så bra som möjligt. Därför tycker jag att det räcker med ett par-tre fonder. En globalfond exv Swedbank Robur Access Global och en fond med riktigt hög tillväxtpotential exv Tundra Sustainable Frontier Fund. Det är allt som behövs för jag tycker att man kan ha den eventuella räntedelen av portföljen på ett vanligt sparkonto med så hög ränta man kan få. Vill man kan man öka på sverigedelen av portföljen genom att välja en svensk indexfond exv SPP aktiefond Sverige A.

Allt beror givetvis på ambition och sparhorisont men de här pengarna skall växa i 30-40 år och då tycker jag att man med fördel kan köra 60 % globalfond, 20 % Sverige, 10 % tillväxt och 10 % ränta.

Svårare än så behöver det inte vara.

4: Sluta aldrig spara

Klart

Slutsats

För oss som tycker att det här är skitkul är det kanske av intresse att göra det svårare än det måste vara men för någon som bara vill spara pengar för att trygga sin framtid är det vettigt att göra det lätt.

Ovanstående portföljförslag behöver du aldrig justera men om du vill kan du en gång om året se till att andelarna fortfarande är de samma och är de inte det längre är det bara att sälja några fondandelar där andelen ökat och köpa där det är lite lite.

5-10 år innan du behöver pengarna kan det vara aktuellt att justera så att en större del blir ränta och en mindre del blir de övriga fonderna för att minska svängningarna lite och det är allt du behöver fundera på.


Bildkälla: freeimages.com och att välja lycka

12 kommentarer:

  1. Hej Attväljalycka,

    De stora banker förbjuder många fonder, se gammal artikel:
    https://www.svd.se/storbanker-ratar-basta-sverigefonden

    Jag tycker inte man ska ha någon räntefond alls i sin portfölj om man har en sparhoriston på 30-40 år... men det är bara mitt tips! :)

    Glad midsommar på dig!

    Vänliga hälsningar

    Assetsa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Assetsa

      Jag tror inte att det just handlar om att förbjuda fonder utan snarare att de stora bankerna erbjuder ett utbud som gynnar dem så mycket som möjligt även om det ju ofta ger samma resultat.

      När det kommer till räntefond håller jag med dig men det finns också ganska mycket forskning på området som säger att en viss del ränta i portföljen är bra att ha, på samma sätt som andra tillgångsklasser än aktier kan ge en bra riskspridning. Allt är upp till den som skall spara.

      Radera
    2. Glad midsommar missade jag ju att säga :-)

      Radera
    3. Mitt liv är tillbaka !!! Efter 1 års brutet äktenskap lämnade min man mig med två barn. Jag kände mig som om mitt liv var på väg att sluta jag begick självmord, jag var emotionellt nere under en mycket lång tid. Tack vare en stavningskastare som heter Dr Ogundu, som jag träffade online. På en trogen dag, när jag surfar på internet, kom jag över hela testamenten om denna speciella stavningsbana. Vissa människor vittnade om att han tog tillbaka sin Ex-älskare, vissa vittnade om att han återställer livmodern och annan sjukdom, vissa vittnade om att han kan kasta en stavning för att sluta skilja sig och så vidare. Jag stöter också på ett visst vittnesbörd, det handlade om en kvinna som heter Sonia, hon vittnade om hur han tog tillbaka sin Ex-älskare på mindre än 2 dagar och i slutet av sitt vittnesbörd droppade hon Dr Ogundus e-postadress. Efter att ha läst alla dessa bestämde jag mig för att prova. Jag kontaktade honom via e-post och förklarade mitt problem för honom. På bara 48 timmar kom min man tillbaka till mig. Vi löste våra problem och vi är ännu lyckligare än tidigare Dr Ogundu. Han är verkligen en begåvad man och jag kommer inte sluta publicera honom eftersom han är en underbar man ... Om du har ett problem och du letar efter en riktig och äkta stavningskast för att lösa alla dina problem för dig. Prova Dr Ogundu när som helst, han kan vara svaret på dina problem. kontakta den stora doktorn genom detta mail: drogunduspellcaster@gmail.com

      Radera
    4. Dr Ogundu "spellcaster"... asgarv. Först tänkte jag att vad fan gör den här kommentaren här? Men sen insåg jag ju att det passar faktiskt perfekt till inlägget. För folk som tror på allt de blir tillsagda...

      Radera
    5. Hehe... Jag missar spam ibland. Det är anledningen till att jag manuellt granskar alla kommentarer på inlägg äldre än 2 dagar också för mycket spam kommer på gamla inlägg...

      Radera
  2. Jag skulle just säga detsamma, ett enormt antal likartade fonder, meningslöst. Och sedan tycks urvalet delvis vara gjort baserat på hög ersättning till banken. Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var precis så jag kände när jag såg listan

      Radera
  3. Haha det där var inte dåligt. Undrar hur många tusen bolag man får med där, väldiversifierat så det förslår.

    Nä, så mycket ska man inte krångla till det. Jag brukar rekommendera 50% global index, 20% sverige (index el bra aktiv fond som D&G Aktiefond Sverige) och resten lite vad man vill , t.ex. 10% Robur Ny teknik, 10% småbolag sverige och 10% tillväxtmarknad index.

    Krångligare än så bör det inte vara. Är personen i fråga väldigt ängslig kan man ju lägga in lite ränta, men ett bättre råd är nog att spara cash i madrassen istället och bara överföra till ISK så mycket man vill vara utan under lååång tid.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi föreslår ganska lika ser det ut som. Enkelhet brukar vinna i längden.

      Radera
  4. Även om vi inte vet proportionerna mellan de olika fonderna så kan man vara säker på att din vän får betala ganska mycket för var hen får.

    Själv har jag en separat KF på Nordnet med min egen ETF/fondmix som i min mening ger fullgod täckning av världen, och det kostar mig 0,10% per år. Den domineras av 4 ETFer och kompletteras med lite av Nordnets 4 nordiska superfonder.

    Även om jämförelser mellan ETFer och vanliga fonder kan vara svår med tanke på courtage på ETFer så tycker jag att man max ska betala 0,20% för en världstäckande fondmix. Högre pris har ingen vidare korrelation med bättre utveckling.

    När det handlar om sparande i fonder så är det ganska tydligt att billigaste indexföljande fonderna vinner i längden. The little book of common sense investing av John C. Bogle går genom alla fördelar med indexnära billiga fonder på ett trevligt och pedagogiskt sätt. En slutsats är att de som är ointresserade av aktier och fonder kan slå nästan alla andra på fingrarna bara genom att välja det billigaste fondalternativen.

    MVH /GI

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för boktipset. Jag håller med i det mesta. Över 0,2 % får det bara vara på någonting riktigt speciellt men jag tycker nog att det ibland kan finnas anledning att betala lite mer men inte som bas i sin portfölj. Där är det index som gäller, i mitt tycke.

      Radera