tisdag 8 november 2016

Tillbaka till investerarrötterna?

Det är ibland viktigt att gå tillbaka och filosofera över vad man håller på med. I det här inlägget reflekterar jag över mina investeringsregler eller snarare hur jag investerar.

I februari skrev jag ett litet stycke om hur jag investerar och vad jag tillämpar för regler när jag väljer bolag men jag insåg ganska nyligen att jag inte har några regler gällande hur jag allokerar mitt sparande.

Bild: Pixabay.com

Det enda jag kom på att jag hade plitat ned var när jag byggde mitt jämförelseindex. Då konstaterade jag att min portfölj skulle bestå av 10 % ränta som en buffert för oförutsedda händelser men jag konstaterade också att den här andelen kommer att sjunka ju större portföljen blir. 40 % av portföljen skulle vara allokerad till Sverige och 50 % skulle allokeras globalt och jämföras med en globalfond.

I dessa hänseendena har jag väl lyckats hyggligt även om min globala spridning är begränsad eftersom Nordamerika är en trevlig kontinent med många fina bolag och en börssituation som erbjuder enkelhet och bra priser på handel för oss i Sverige.

Problemet

Precis som alla andras är min påse pengar begränsad och även om den fylls på varje månad behöver jag alltid avgöra vad jag skall göra med slantarna. Jag går nästan uteslutande på känsla och köper av de bolag jag för tillfället tycker känns mest attraktiva men då har jag insett att jag ofta faller i en rad psykologiska fallgropar. Jag köper det som gått ned för att "snitta ned mig". Jag köper spontant och jag köper utan plan.

Jag är inte särdeles förtjust i det här orationella draget hos mig själv varför jag varje månad låter en summa pengar dras automatiskt till ett fondsparande men den här delen av mitt sparande är ganska litet och jag tycker i ärlighetens namn inte att det är särdeles roligt att investera på det viset så jag har funderat kring andra lösningar.

Kärninnehav

Jag tycker att en del uttryck är ganska utslitna och kärninnehav är ett av dessa uttryck men för sakens skull tänker jag använda det för detta ändamål. Jag är beredd att erkänna inför mig själv och inför världen att det finns ett antal bolag jag tycker är trevligare än andra och dessa bolag vill jag äga så mycket som möjligt av så länge som möjligt under förutsättning att inget fundamentalt förändras.

Jag konstaterar således att det borde vara rimligt att handla i dessa aktier med mer regelbundenhet än jag gör med andra aktier och skulle kunna sträcka mig så långt som att säga att det kanske är rimligt att välja ut 4-5 aktier som jag SKALL köpa varje månad.

4-5 aktier med minicourtage blir 1600-3000 kr vilket skulle kunna vara en bra början när det kommer till att tvinga sig själv till ordning.

Det här sättet att handla skulle begränsa de psykologiska fällorna jag regelbundet trampar i men det skulle också innebära att jag handlar bolag på vilka multiplar som helst och baserat på gammal information så jag är osäker på om det här är rätt väg att gå. Ett alternativ, eller kanske snarare ett komplement till detta är att ha en köpspecifikation på dessa bolag baserat på den information som för tillfället är känt. I det här hänseendet skulle man kunna kika på Lundaluppens bevakningslista för att få en beskrivning av hur jag tänker. Alltså att jag sätter riktvärden för ett prisspann på aktierna baserat på tillgänglig information och skulle priserna avvika krävs en analys av situationen. Det här kräver mer av mig som investerare men gör köpen säkrare.

Vad tycker ni om de olika strategierna?

Vilka aktier?

I dagsläget tänker jag att följande aktier skall ingå ibland mina topp fem. Dessa fem skall få utgöra kärninnehav och skall allokeras kapital om minst 400 kr/månad men det finns inget hinder i att jag köper mer så klart.

Utan inbördes ordning:

Investor
H&M
Tele2
Castellum
Nordea

Jag lägger också till ytterligare ett krav på mig själv och det är att jag skall köpa aktier i ett av de bolag jag ser som ett litet bolag eller ett med tillväxtpotential och även här krävs det som minst 400 kr/månad. I portföljen just nu har vi exv Nobina, Cloetta, Hemfosa och Kopparbergs men jag har alltid ögonen på en rad bolag exempelvis Indutrade som just idag står högt upp på listan. Skulle jag inte anse att något av de små bolagen är rimligt prissatta kan jag välja att köpa för en extra 500-ing i Didner & Gerge Småbolagsfond vilket är den småbolagsfond jag har i min fondportfölj.

Summering

Jag upplever att det finns risker i att tillåta sig själv helt fria investeringstyglar och som jag ser det finns det två sätt att minimera riskerna. Ett sätt är att skapa klara och tydliga investeringsregler och kriterier vilket för all del skulle fungera men jag är generellt dålig på att hålla mig till den typen av regelverk.

Ett annat sätt är att begränsa en del av investeringarna men istället fokusera den delen mycket hårdare än man annars skulle göra och med de övriga pengarna behålla friheten. Av de två tror jag att den andra varianten är den som passar mig bäst men jag är öppen för förslag och skulle gärna se en diskussion gällande hur man kan eller bör göra och ni får gärna inkludera hur ni själva gör för att motverka negativa psykologiska effekter i ert investerande.



Bildkälla: pixabay.com


6 kommentarer:

  1. Jag tror att det i grund och botten handlar om vilken investerare man är. Är man tävlingsinriktad och vill slå index behöver man nog ha tydligare riktlinjer.

    Jag ser mig som lite mer avslappnad som gör det för att trygga min framtid men som gärna ser en stabil totalavkastning och därför köper jag bolag som jag känner och har en bra magkänsla för. Jag har också en del "kärninnehav" som jag vill ha så länge som möjligt och köper på mig då och då, också vissa tillväxtbolag där jag köper när jag har magkänslan.

    Ger kanske inte allra bäst totalavkastning men jag sover gott om natten och jag tycker det är kul. Skulle allt varit reglerat hade det tagit bort en del av charmen. Vill jag köpa Kopparbergs så vill jag köpa Kopparbergs, ingen värderingsparameter ska kunna hindra mig isåfall.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror inte man behöver vara tävlingsinriktad för att vilja slå index. Om man inte slår index skall man rent rationellt investera i indexprodukter eller sätta ett pris på sin hobby vilket då är att investera.

      Jag mäter mig mot index för att veta om det jag gör är värdefullt eller inte och än så länge är min aktivitet värdeskapande men inte om man räknar med tidsåtgång.

      Jag kommer heller inte sätta så här fasta regler för alla pengar utan bara för en del men det är den delen jag funderar över hur jag egentligen skall hantera. Magkänslan har fungerat ganska bra hittills men det känns lite ostrukturerat.

      Radera
  2. Jag har ett antal - delvis motstridiga - mål:
    * Önskad fördelning mellan räntepapper (inklusive räntefonder), preffar, högutdelande stamaktier (tex. UTG) och stabila utdelningshöjare (tex. Castellum).
    * Önskad fördelning mellan branscher.
    * Högst 5% av portföljen i en given stamaktie.
    * Utdelningsmål, både totalsumma och som fördelning över året (iofs inte så strikt, men vill inte att allt rasar in i maj).

    Genom att kontinuerligt stämma av målen får jag en hyfsad överblick över vad jag ska köpa denna månad. Just nu håller jag tex på att bygga upp utdelningarna i kvartal 4 och 1; är synnerligen frestad att tanka Clas Ohlson, men de är redan >5% av portföljen (och har ungefär så mycket retail i stort som jag vill just nu) så jag håller igen där för närvarande; likaså har jag väl mycket fastighet- och byggaktier så håller igen där också.

    Genom att kontinuerligt stötta upp de mål som släpar efter, får jag en någorlunda spridning på inköpen utan att för den skull binda upp mig att nödvändigtvis köpa vissa specifika aktier bara för att.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är egentligen någonting som detta jag behöver bygga upp tror jag. Det verkar landa i det egentligen. Jag är inte så förtjust i investeringsregler men det kan nog vara ganska bra att hålla en uppsättning regler i ett ramverk för att varje investeringsbeslut skall föregås av eftertanke.

      Det finns ju en anledning till att fonder har investeringsregler tänker jag.

      Tack för din uppställning. Skall fundera på det.

      Radera
  3. Jag har funderat mycket fram och tillbaka kring om jag ska köpa varje månad eller inte i mina kärninnehav. Har hittills landat vid att inte göra så - det har givit mig chans att öka mer i H&M, Axfood och Clas Ohlson än annars. Samtidigt har det inneburit att jag inte ökat i månadsutdelarna som jag velat.

    Månadsutdelarna tycker jag tjänar som ett tydligt exempel - där kan man på ett mycket konkret sätt se hur mycket dyrare det skulle bli att köpa vid en viss tidpunkt eftersom man istället för kronor kan räkna i antal månaders utdelning som måste tjänas in jämfört med att köpa vid en lägre kurs. Då har jag helt enkelt landat vid att det är klokare att vänta 2-3 månader än att köpa bara för att.

    Sedan finns ju den eviga frågan om man missar lägen medan man väntar. Visst kan det vara så. Har inte kunnat köpa in mig i SHB sedan Brexit t.ex. Men på det stora hela tror jag att bra lägen återkommer om man har tålamod och det finns alltid någon annan aktie man kan öka i medan man väntar.

    SvaraRadera
  4. Jag tycker att du slår huvudet på spiken I detta inlägget. För min del hade jag Inga direkta regler för hur eller när jag skulle köpa. Nu börjar det framträda en bätter plan. Tack för det :-)
    Det är inte enkelt I början, det finns så manga fina bolag jag skulle vilja äga men kommer att begränsa mig till 12-15st. Jag har även satt upp regler för nästa års sparande och jag vet exakt hur mycket jag kan lägga varje månad på aktieköp, om det inte rusar för mycket i de aktier jag vill ha så blir det viktning i befintliga innehav månadsvis.

    SvaraRadera