onsdag 12 oktober 2022

Gikt

Är inte det här ett ganska tydligt tecken på att man börjar bli gammal så säg.

Kroppen för herr AvL säger på det ena efter det andra sättet till honom att han missköter sig. Är det inte diskbråck så är det knäförslitningar eller magkatarr.

Det senaste tillskottet är tydligen gikt.

För mig är gikt en sjukdom som gamla gubbar och gummor i skönlitterära böcker använt för att förutspå vädret. Gikt är ingenting en fyrtioåring får...

Men jo då.

Nu är det för all del inte helt säkert att det är det jag fått men när hustrun lakoniskt klämmer lite på min mycket onda stortå konstaterades det väldigt snabbt att det var tydliga symptom på gikt. Kul...

Anledning till att man får det och förebyggande behandling är två sidor av samma mynt.


Man får det oftast av att man dricker för mycket alkohol, oftast öl. Man är kanske överviktig och äter mycket. Främst äter man mat med högt purininnehåll exempelvis rött kött, skaldjur och fet mat. Man motionerar sannolikt för lite och eventuellt äter man mediciner som stör.

Nu dricker jag inte öl längre men det är väl också den enda sorts alkohol jag undviker och på alla de övriga kan jag sätta en bock i rutan.

Det är som om världen försöker tala om någonting för mig.

Om man bara gör saker som är jobbiga och utesluter allt som är gott ur kosten så slipper man ha ont.

Vem kom på att allt som gör livet kul är dåligt... Attans...

Jaja... Det är bara att trycka i sig Naproxenen och försöka ta en promenad.

4 kommentarer:

 1. Hej.
  Jo men igenkänningsfaktorn är stor. Någonstans efter 40 strecket så har det liksom smugit sig på märkliga saker med ens kropp. Jag skulle kunna räkna upp minst 7 olika symtom och man får nog helt enkelt räkna med att det blir så. Vissa funktioner börjar så smått att stänga ner eller försämras, jag tror alla människor på ett eller annat sätt märker av dem men man pratar sällan om det. Kompisen fick gick och han påstår att det är något av det värsta han varit med om. Han fick rådet av läkaren att dra ner på allt kött och nu har han inga problem längre. Men det är väl olika för olika människor misstänker jag. Vardagsmotion är mitt främsta vapen mot förfallet!

  Mvh // PP

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är riktigt drygt att det hela tiden kommer nya saker men det är väl det som är livet :-) Nya erfarenheter man får rulla med.

   Min vardagsmotion har lidit av pandemin så det gäller att komma tillbaka där.

   Radera
 2. Nä, vad tråkigt! Gjorde en snabb googling och vin verkar vara okej! ;-)

  SvaraRadera