onsdag 19 oktober 2022

Skall jag ta ut alla pengar från börsen och amortera bolånet?

Jag fick ovanstående fråga nyligen och det är en svår fråga att besvara om man tillåter sig att tänka lite längre.

För mig är det enda rationella svaret nej.

Den förväntade långsiktiga avkastningen på börsen är ca 8 % i genomsnitt per år och även om bolåneräntorna har kommit upp en del så är de rörliga räntorna fortfarande inte högre än 2,5 % (om man inte nöjer sig med listräntan hos en storbank för då kan man få betala nästan 4,5 % och det är så klart en kännbar skillnad).

Skillnaden mellan förväntad avkastning på att amortera och på att behålla pengarna på börsen är alltså fortfarande 5,5 % (eventuella skatteeffekter är inte inräknade). Rent rationellt borde man alltså behålla sitt långsiktiga sparande.


Dock kan man enkelt problematisera runt frågan och lägga på några fler lager.

Klarar familjens ekonomi högre bolåneräntor? 

Mycket kan ju ha hänt sedan banken räknade på huruvida lånet kunde beviljas. Barn, ändrade arbetsförhållanden osv.

Är det långsiktiga sparandet verkligen långsiktigt?

Klarar du av att sova om börsen går ned 30 % till? Eller är pengarna egentligen till för nästa års semesterresa, en ny bil du behöver innan nästa vår eller någonting annat som inte har en horisont om 20 år?

Man kan fortsätta rabbla olika förutsättningar varje enskild person behöver ta med i beaktande när det är dags att svara på den där frågan för sig själv.

Räcker bufferten, vad händer om elen kostar 7 kr i januari, kan jag känna mig trygg på min arbetsplats om samhällsekonomin svalnar ytterligare osv.

Familjen AvL har valt strategin att skapa ganska rejäla mellanrum mellan inkomster och utgifter samt en helt acceptabel buffert. Vi är dessutom båda anställda med mycket stor anställningstrygghet och anställningsbarhet om ekonomin svajar så i vårt priviligierade tillstånd väljer vi att behålla sparandet där det är och lånen på den nivån de är.

Hur gör du? Känner du dig stressad av bolåneräntornas svängningar?

2 kommentarer:

 1. Det är svårt att kombinera ett långsiktigt sparande med livet som ter sig mycket mer kortsiktigt och vad som helst kan hända.

  Har inte amorterat på minst 10 år (köpte nuvarande lgh för snart 25 år sedan) och kommer inte amortera mer. Dock har jag bara ett ca 30 månaders perspektiv på att bo kvar, sedan blir det kontantköpt villa i Småland.

  Men historiskt så var det tungt och stressande med höga räntor efter IT-kraschen i början av 2000-talet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är ju sällan så enkelt att vara rationell som man skulle vilja. Jag hoppas att kompisen hänger i och inte säljer av allt men jag kan inte göra mer än att ge min bild.

   Radera