lördag 21 december 2019

Kladdkaka med brynt smör - det blir inte bättre än så här!

Kom igen nu! Jag har gjort så ofantligt många varianter på chokladkaka i mina dagar va. Jag älskar choklad. Kladdkaka, mjuk chokladkaka, brownie osv. Finns det något bättre?

Jag vill inte påstå att jag hittat det fulländade receptet för det har jag inte. Det fulländade receptet finns nog inte eftersom olika recept, olika njutningssubstanser, fyller olika behov. Idag kanske jag behöver någonting sådant och i morgon någonting sådant där. Men det här receptet är bra...Bilden ovan är inte min egen. Det är inte ens en bild från det recept jag tänker återge. Problemet är att Coop som publicerade receptet valde att ta en så fruktansvärt tråkig bild att jag förmodligen hade kunnat ta en bättre själv. Recept och bild hittar ni här. Visst ser det tråkigt ut? På bilden ovan är enda "felet" att man använt hallon istället för lingon. Det må vara en liten skillnad men skall du göra den här kakan skall du använda lingon i grädden. Så det så...

Så bilden är fejk men det kan inte hjälpas.

Kladdkaka med brynt smör och lingongrädde

Det är faktiskt ganska sällan jag skummar igenom de där tidningarna från Coop och Ica jag får hem men för ett tag sedan gjorde jag det och jag fick syn på ovanstående recept och var tvungen att testa.

Det finns ingen poäng i att jag skall sitta och förändra det här receptet för det är riktigt bra som det är. Kakan blir seg och kladdig. Som ett mellanting mellan kladdkaka och brownie.

Nu gör jag den på glutenfritt mjöl vilket gör det lite knepigare och konsistensen kan vara annorlunda om man gör den på vanligt vetemjöl men smaken torde inte förändras nämnvärt.

En sak vill jag dock förmedla och det är VÅGA!

Våga testa receptet och när du gör det; våga bryna smöret ganska hårt. En hel del av smaken försvinner vid bakningen så det skadar inte att smöret är rejält brynt, precis innan bränt. Det står dessutom att man skall ha ljus sirap i receptet.

Av erfarenhet kan jag säga att det inte blir äckligt av mörk sirap.

Nästa gång jag testar det här receptet skall jag nog testa att byta ut sockret mot ett mörkare socker exv muscovado för att se om det kan göra kakan ännu kraftfullare och smakrik.

Det här är en nyttig kaka. Den är nyttig för själen.

Gör den!


2 kommentarer: