torsdag 12 december 2019

Ekonomin bakom en batteriladdare

En vis kvinna sa en gång till mig

"Det finns batterier i nästan alla barnleksaker"

Jag har funnit dessa visdomsord sanna.

Jag vet inte riktigt när jag slutade använda batterier men det var kanske 10-15 år sedan. Förr hade jag mängder av prylar som slukade batterier men nu handlar det om några enstaka knappcellsbatterier om vi bortser från telefon, dator, bil och sådana saker. Jag snackar alla dessa små batterier man förbrukar.

Fram till typ år 2000 hade jag en batteriladdare jag använde flitigt men när den legat orörd i källarförrådet i 10 år fick detta monster från 80-talet lämna min ägo. Nu har vi dock kommit fram till att det var dags att skaffa en ny omgång batteriladdare och uppladdningsbara batterier.

Det främsta motivet i vår familj var nog hållbarhet då delar av familjen är väldigt måna om denna aspekt av vår livsföring men visst skulle det kunna finnas ekonomiska motiv också.

Låt mig räkna lite på det.



Ekonomi

Jag är fortfarande en relativt ekonomisk person så när vi ändå var på Ikea i helgen köpte vi en batteriladdare för 29 kr och två uppsättningar batterier för 69 kr/4 batterier av AA och AAA variant.

Jag insåg då också att Ikea inte längre verkar sälja batterier som inte är laddningsbara så det billigaste jag har hittat är 1,50 kr/st på NetonNet men det finns säkert billigare.

Innan jag började kika på det här kostade också en batteriladdare i min begreppsvärld ett par-tre hundra kronor. Döm om min förvåning när jag hittade en för 30 spänn.

Detta skulle alltså innebära att vi kan köpa 65 batterier innan priset är detsamma som laddningsbara batterier+laddare dvs 98 kr.

Innan dotter skulle 65 batterier sannolikt räcka i tio år men i dagsläget bränner vi nog 4 batterier i veckan och jag ser en exponentiell tillväxt i förbrukningen. Hon är trots allt bara tre år gammal och det enda hon har som bränner batteri i dagsläget är en liten nattlampa vilken hon släpar med sig nästan var hon än går.

Jag är den förste att erkänna att summorna vi pratar om här sannolikt inte skulle förstöra budgeten för särdeles många. 4 batterier i veckan i ett år blir 312 kr men det är också 208 slängda batterier vilket är ganska vansinnigt.

Om vi istället betänker att batterierna kan laddas 500 ggr (vi valde batterier med hög energikapacitet och de batterierna klarar tydligen inte att laddas lika många gånger som de med lägre energikapacitet). Det skulle innebära att varje laddning kostar 3,45 öre. Låt oss dra till med en kostnad för laddningen också så skulle jag gissa att varje "batteri" kostar ungefär 4 öre.

På batteriets livstid sparar man då totalt 730 kr vilket för fyra batterier blir totalt 2920 kr och så får man räkna bort 29 kr för laddaren så maximal besparing 2891 kr.

I nuvarande förbrukningstakt skulle det ta oss 9,6 år att uppnå denna maximala besparing vilket skulle ge en årlig besparing om nästan precis 300 kr om året (logiskt eftersom de laddningsbara batterierna är nästan gratis och det annars skulle kosta 312 kr).

Men...

Låt oss för ett ögonblick föreställa oss att hon får en handfull leksaker som också bränner batterier. Dessutom skall pappa börja spela tv spel igen vilket kräver batterier i kontrollerna och så skall...

Låt oss leka med tanken att det går 20 små batterier i veckan. Det känns inte som en orimlig siffra med tanke på hur jädra mycket jag laddade batterier när jag var yngre. Då tänker jag att prylarna behövde mer juice men å andra sidan stoppade det inte vid 20 batterier i veckan heller...

Då pratar vi 1500 kr om året bara i batterier. Säg att vi skaffar två ungar till och de inte kan samsas om samma saker. Då är vi uppe i 4500 kr bara i dessa eländiga batterier.

Det är fortfarande inga hysteriska summor även om jag hade tyckt att det var lite trist att köpa batterier för 375 kr/ månad och jag hade definitivt avskytt att behöva ha 1000 batterier liggandes i en låda och tänk plågan att släpa skiten till återvinningsstationen.

Vinsten för vår familj blir kanske 300 kr/år och den blir kanske 1500 kr/år. I reda kontanter.
Vinsten beräknat i andra värden blir väldigt mycket högre oavsett om det är mer miljösskadligt med en batteriladdare än 2000 batterier eller inte.

Jag kommer må mycket bättre av att slippa köpa hundratals batterier de kommande åren.



7 kommentarer:

  1. Köper du IKEAs NiMH-batterier får du för övrigt troligtvis re-brandade dyra batterier till ett lägre pris!

    Läs mer här: https://gizmodo.com/are-ikeas-7-rechargeable-batteries-actually-pricey-ene-1823204061

    #sparadkrona

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul trivia. Det visste jag inte men det gör mig ju ännu säkrare på att det är en bra lösning vi hittat.

      Tack för kommentaren

      Radera
  2. Tyvärr går det inte uteslutande att använda laddningsbara, de är på 1,2V mot 1,5V
    Vissa apparater står det i beskrivningen att laddningsbara inte funkar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Även om man inte kommer hela vägen tänker jag att alla små framsteg är värda att ta.

      Radera
  3. Jag har 5 barn mellan 5 och 15år.
    Vi gör mest bara av med batterier när frugan sätter upp julbelysning.

    SvaraRadera
  4. Vi kör på IKEAS batterier och funkar kanon. Även julbelysning ute är på batterier, då det är kallt så laddar vi rätt ofta... :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. :) då är det ju skönt att kunna ladda snarare än att behöva köpa nya batterier hela tiden

      Radera