lördag 23 november 2019

Korean Fried Chicken för 15 kr/port

Jag har en blind fläck i min kulinariska repertoar. Jag jobbade 10 år som kock men det var väldigt sällan jag lagade någonting som alls kunde anses ha anknytning till Asien. Ibland lagade man någon Thaigryta och det hände att man skakade ihop någonting som vagt påminde om Indisk mat men det var väl egentligen allt.

Jag har således inte något av de asiatiska köken som grundpelare i min interna kokbok men jag tycker att det är väldigt gott.

För några veckor sedan bestämde jag mig för att testa någonting nytt så jag bildgooglade "sticky chicken" och klickade på en bild jag tyckte såg fin ut.


Receptet hittar du här.

Jag lyckades inte skrolla tillräckligt långt för att hitta ingredienslistan utan trodde att jag hade hittat ett s.k. kockrecept dvs ett recept där mängderna inte finns med utan man får en samling ingredienser och en enklare beskrivning. Jag kände att jag behövde mer så klickade fram ett recept till.


Receptet hittar du här.

Börjar det vattnas i munnen ännu?

Jag valde att inte fritera kycklingen utan bara steka bitarna. Såsen blandade jag ihop och tog då

1dl ketchup
2 tsk chilipasta
3 msk honung
2 msk mörk soja
3 msk mörkt rörsocker
2 msk sesamolja
1 stor klyfta pressad vitlök
1 msk riven ingefära
1 msk vinäger

När kycklingen var nästan klar hällde jag på såsen och lät det koka ned lite tills det blev lite "kladdigare".



Visst blev det ganska okej?

Servera med ris.

En lärdom jag tog med mig var att inte snåla med såsen och inte låta den koka ned för mycket. En annan lärdom var att löken och sesamfröna faktiskt tillför någonting så var inte rädd att frikostigt strössla. Det är inte bara för utseendet.


Det kostar ungefär 15 kr per portion och tar kanske 20 minuter att laga.

Jämför det med att beställa och hämta på den lokala krogen för 129 kr/portion. Det tar minst lika lång tid innan man får mat även om man inkluderar tiden det tog att handla (om man slår ut det på alla måltider du köpte när du storhandlade) och man sparar 114 kr/portion exkl bensin.

Jag är himla nöjd att jag hittade det här receptet. Inte bara för att jag sparar 250 kr varje gång vi äter det här utan också för att det är skitgott, snabbt och enkelt och jag har ytterligare en maträtt i min interna kokbok att ta fram när jag vill lyxa till det lite med asiatisk snabbmat.

Har du några tips på asiatiska rätter?



8 kommentarer:

  1. Tack för tipset, det där ska jag nog laga imorgon kväll.
    Mvh investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
  2. Jag jobbade bara 3 år med matlagning, efter en långresa till Asien för en herrans massa år sedan kom även de smakerna in i bilden. Matlagning är ett av mina största intressen, och man sparar ju även så mycket pengar på det viset. Kör mest crosscooking, asiatiska smaker med norrländska råvaror.

    Alldeles nyss har jag lagt extremt närodlad lammlägg i marinad...vitlök, ingefära, blandade örtkryddor, chili och röksalt. Ska köra det slowcooking i stekpåse/ugn. Potgratäng till det, å några glas portugisiskt rödtjut.

    Globalt + lokalt = SANT.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har du också hittat de portugisiska röda vinerna. Det är min favorithylla just nu på bolaget. Jag älskar de flaskorna där man känner släktskapet till portvinerna exv Golpe

      Nu blev jag sugen på att göra en grekisk lammstek någon dag. Tomat, rosmarin, parmesan. mums..

      Radera
  3. Älskar Portvin, och historiken kring hur dessa tillkom. Men blir inte ofta nuförtiden...mest bara till Jul. Å inte varje Jul heller tyvärr. Tror öht inte att Portvin är "populärt" längre. Portugisiskt har länge varit underskattade.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej portvin har länge varit dekis vilket är synd för portvinslagrad rökig whisky är typ det bästa som finns 😀 men finns det inga fat är det svårt. Därför stödjer jag glatt alla portugisiska producenter...

      Radera
  4. Mina barn (och vi) gillar Pad thai. Jag gör det enkelt och köper den färdiga pad thaisåsen från asiatiska hyllan och följer receptet på flaskan. Varierar mellan kyckling och räkor. Viktigt med mycket koriander till (men det skippar barnen). Fast ikväll blir det husman: kålpudding, potatis, gräddsås och rårörda lingon/Hea

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej

      Man skall icke förringa klassikerna. Välgjord kålpudding är inte dumt.

      Pad Thai är inte alls dumt och det är faktiskt ganska enkelt att göra själv. Kika gärna på http://attvaljalycka.blogspot.com/2018/09/sank-matkostnaden-med-95.html

      och följ länkarna till de recept och andra inlägg som finns där. Att göra själv är enkelt men det kräver så klart att man har en del ingredienser hemma.

      Lycka till

      Radera