torsdag 4 maj 2017

Rapportbonanzan fortsätter

Portföljen formligen sprutar ur sig rapporter och jag hinner mest översiktligt undersöka dessa men det är också tjusningen med att ha en så väldans bred portfölj som jag har. Man måste inte följa bolagen lika aktivt som när man har färre eftersom varje enskilt bolag har en lägre påverkan på totalresultatet. Stefan Thelenius har skrivit om detta några gånger eftersom hans portföljer är ännu bredare än mina. Senast tror jag han utvecklade sina resonemang i "z2036 Global Multi Strategy" där hans tankar stämmer väl överens med mina egna.Med det sagt så skummar jag ändå rapporterna och försöker snappa upp om någonting anmärkningsvärt händer.


Atlas och Indutrade

Båda industribolagen kom in med fina rapporter klart över förväntan men i Atlas Copcos fall blev kursreaktionen ganska medioker eftersom värdering på aktien redan innan rapporten var vansinnigt hög. I fallet Indutrade däremot hade förra rapporten pressat ned förväntningarna en aning och när man nu visade kraft igen fick kursen sig en rejäl skjuts uppåt. Med all rätt när man spöar analytikernas förväntningar med 14 % och levererar ett resultat som är 31 % högre än förra årets.

Nordea & Swedbank

Bankerna levererade fina rapporter. Nordea visade siffror som i princip tangerade analytikernas förväntningar över hela linjen men i kombination med ett par rekommendationshöjningar har aktien klättrat 5 % den senaste veckan vilket tyvärr bara gör det svårare för mig att trycka på köpknappen även om aktien fortfarande är rimligt värderad i mitt tycke men den börjar närma sig de övre gränserna.

Samma sak gällde Swedbank som levererade ett resultat som var något bättre än förväntat men i gengäld hade kostnadsmassan vuxit en aning vilket spred lite oro och därför hände det inte så mycket i aktien.

Summering

I min bok har det än så länge levererats en hel rad fina rapporter vilka tyder på att de bolag jag äger tuffar på och levererar. Jag är nöjd och känner tillförsikt i att mina investeringar kommer generera bra med avkastning även i fortsättningen men samtidigt börjar de vinster som bolagen producerar bli ganska dyra.

Det är nu inget problem så länge räntan är superlåg och det verkar finnas klara ambitioner från riksbankens sida att hålla räntan låg i, i alla fall ett par år till och nu när bolagen visar på en hälsosam tillväxt kanske man kan tänka sig att köpa till lite högre värderingar även om Atlas Copcos värdering är helt galen hur man än räknar så där sitter jag stilla just nu.


Bildkälla: freeimages.com

2 kommentarer:

 1. Indutrade och Fredde Lundberg levererar!

  Jag har inte någon massivt spridd portfölj likt dig eller Stefan T men jag känner ändå igen det där att det är svårt att hinna med att läsa alla rapporter. Det är då det är perfekt med bloggvänner som redovisar sina tankar. Bara att välja de man litar på och läsa sammandraget så har man rätt bra koll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som vanligt :-) Synd bara att jag var så sent på bollen men det blir nog bra till slut.

   Jag brukar fokusera på ett par stjärnor men den här perioden var det nästan varje dag som något bolag studsade 5-10% och då vill man ju veta vad som hänt :-) Hoppas nästa rapportperiod blir lugnare.

   Radera