tisdag 23 maj 2017

Klädbytardag

Mycket har förändrats på 30 år. När jag var liten hade vi väldigt lite second hand. Internet var inte uppfunnet och andrahandsmarknad på allsköns prylar existerade knappt.

Nu innebar det för all del att de flesta inte konsumerade som idioter. Det man köpte använde man men Ikea hade slagit på riktigt och slit och släng mentaliteten hade börjat komma igång men man kunde fortfarande laga en tv.


Snabbspola 30 år och blocket, tradera, bakluckeloppis och diverse second handbutiker är det nya svarta. Andrahandsmarknaden fungerar så bra (eller så dåligt) att prylar inte är värt någonting. I vårt fall innebär det att vi hellre skänker än säljer för att slippa bli nedringda av en bunt dryga blocketsurfare som på ett otrevligt sätt vill pruta 25 kr på en byrå.

Det är i detta klimat vi kommit i kontakt med klädbytarfenomenet. Visst är det mycket bättre att man rensar lite i garderoben och låter någon av ens kompisar nyttja det som köptes en gång för länge sedan men som av någon anledning inte används. Det kanske inte är aktuellt i herr AvLs garderob för det som finns där är antingen saker som använts tills det är tunnslitet eller så är det saker som ingen annan vill ha, men i fru AvLs garderob finns det allsköns blusar och kjolar som inhandlats på någon rea och som sedan aldrig riktigt passade.

Häromsistens bestämde sig fru AvL för att göra slag i saken och bortsett från att det var en trevlig social situation, lite som dåtidens homepartyn, så blev hon av med prylar jag aldrig sett henne använda och istället fick hon med sig lite nya, sjysta prylar hem som hon var väldigt exalterad över.

Jag gillar att hitta ytor där den här typen av delningsekonomi eller cirkulärt tänkande fortfarande fungerar. Om det nu är svårt för folk att byta pengar mot gamla grejer kanske det kan funka att byta grejer mot grejer.

Vi får väl se vart det landar men om någon vill byta en gammal skjorta med bara lite svettfläckar mot någonting annat häftigt är det bara att säga till så skall jag rota lite i garderoben.


Bildkälla: freeimages.com

2 kommentarer:

 1. Underbart tänk!

  Vi går mycket på loppis, använder shpock och tradera-apparna samt aliexpress (varning för billigt skit, läs recensioner) samt besöker pingstkyrkan och röda korset. Riktiga fynd för låga priser. En fin barnbok för 15 kr knappt använd som kostar 169 kr att köpa ny. Tror inte Lilla Snålgris har en nyköpt bok, däremot ett helt bibliotek med 10-kronorsböcker som hon älskar. Leksaker får vi massor från kompisar med större barn, samt vid födelsedagar och så. Tycker det är jättebra att man kan låta saker vandra vidare när man inte har behov för dem längre...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mitt stackars barn kommer inte ha mycket nytt :-) men å andra sidan tror jag inte hon kommer lida av det, snarare tvärt om. Att vi kan spara innebär mer tid med föräldrarna vilket jag tror kommer gynna henne mer än en ny barbiedocka.

   Radera