lördag 20 maj 2017

Gör din egen marinad

Det börjar sakta men säkert närma sig grillsäsong och det ser man bland annat på att butikerna ställer fram alla grilloljor och marinader och i Coops reklamblad såg jag redan vid påsk att man kunde köpa tre stycken Santa Marias färdiga marinader för 25 kr.


Jag använde själv de marinaderna innan jag började intressera mig för matlagning men nu blir jag nästan bara provocerad av produkten. Det är absolut inget fel på en färdig marinad men tänk på vad det är i. När jag kikar på en allroundvariant på mat.se (vilket jag gör för att Santa Maria inte har ingredienslistan specificerad på sin hemsida) ser jag att den innehåller vatten som första ingrediens. Därefter kommer lite äppeljuice, massa kryddor och socker, förtjockningsmedel, konserveringsmedel och mer kryddor. Kryddorna i sin tur ser ut att vara ungefär det som är i en standardiserad grillkrydda så låt mig spalta upp det här för den som vill göra det själv.

Istället för vatten och förtjockningsmedel kan man använda matolja. Ger en bra konsistens, underlättar vid grillningen/stekningen och bidrar med smak. Därefter behöver du någonting syrligt. Du kan använda fruktjuice, vin eller vinäger. Jag brukar använda en enkel vitvinsvinäger. Sen kan man ju då med fördel köpa en burk grillkrydda och hälla i en hög och varför inte välja en matsked honung istället för socker? Vill man kan man krydda med extra vitlök eller dragon eller något annat gott men det behövs inte.

Ekonomi

Tänk nu på att vi inte använde vatten och förtjockningsmedel utan olja som bas och att vi dessutom använde någonting så exklusivt som honung som sötningsmedel istället för socker.


Priset för samma mängd hemmagjord marinad är 4,77 kr istället för 8,33 kr vilket är det rabatterade priset. En besparing på 43 %. Betänk nu att den där påsen du köper med nöd och näppe räcker till 400g kött så skall du ha över polarna på grillfest kommer du behöva en hel drös med sådana där små paket.

Låt oss utvidga exemplet och konstatera att skulle vi välja socker istället för honung blir priset 2,97 kr/75 g och kör vi med vatten och majsstärkelse får vi ett slutpris på runt 2,50 kr vilket blir en besparing på 70 %.

Spelar pengarna någon roll?

Njaä egentligen inte. Om vi antar att du och partnern grillar ett tiotal gånger per år sparar du lite drygt hundra kronor per år vilket för all del kan bli närmare 50.000 kr i sparande om man placerade dem i en vettig indexfond under sitt yrkesliv men den främsta vinsten jag kan se är att man då vet vad man får, man kan få maten att smaka precis som man själv vill och det är verkligen inte svårt.

Att klippa upp påsen och smeta in köttet tar marginellt kortare tid än att blanda 2 msk olja med 2 msk vinäger, hälla i ett par teskedar grillkrydda och strö i en knapp matsked socker för att sedan blanda i några sekunder. Och du slipper alla e-nummer.

Givetvis gör man som man själv vill men jag grillar med egen marinad i sommar.

Bildkälla: Freeimages.com och att välja lycka

13 kommentarer:

  1. Eller så tar man det enda som behövs: salt och peppar. Klart, och godare. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Smak är klart subjektivt och här är det uppenbart att vi skiljer oss åt du och jag.

      Radera
  2. Tack för tipset! /Aktieflickvännen

    SvaraRadera
  3. Än värre är det med den snuskigt dyra tacokryddan i påse som mestadels innehåller salt och socker.

    Mald spiskummin, paprikapulver, cayennepeppar och använd färsk lök och vitlök som fräses i pannan innan färsen tillsätts.
    Sen kan man variera in med allehanda kryddor och örter som oregano, persilja, nån färsk chili eller en rökt, svartpeppar, basilika, ingefära, kardemumma osv osv.. kryddor som även kan användas i valfri marinad fö.

    Betydligt roligare och samtidigt billigare även om matlagningsnewbies tycker att det låter krångligt, det är det inte och det är ok att misslyckas emellanåt.

    Sock

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den snuskigt dyra Tacokryddan är faktiskt någonting jag stör mig på. Jag har inte lyckats få tacosarna att smaka som de "borde" när jag gör kryddan själv och jag är ganska säker på att det har att göra med att jag inte har i glutamat.

      Jag skall se om jag inte hinner experimentera snart igen för det blir ändå tacos hemma ibland.

      Tack för kommentaren

      Radera
    2. Tycker iofs att det är en stor del av själva "grejen" med att krydda själv, att det inte smakar som den tråkiga påskryddan.

      Tacos är ju en rätt som kan varieras i oändlighet, förutom i Sverige då ;)

      Kan dock ha med glutamat som du säger.

      Må väl/ Sock

      Radera
    3. Men jag tycker ju att det är ganska gott :-) fast då var det flera år sedan jag käkade vanlig tacos. vi kör vanligtvis Enchiladasvarianten i kryddväg för den innehåller lite mer rök och styrka :-) Jag lovar att jag skall ta mig tiden att skaka ihop ett enkelt och fullgott recept på tacokrydda.

      tack för inspirationen

      Radera
  4. Smart drag med Honung. Har faktiskt aldrig testat det i marinad :)
    Brukar oftast slänga ihop något enkelt, exempelvis:
    Soja
    Olivolja
    Vitlökspulver.

    Blir oftast inte super så tackar så mycket för det här tipset.

    Alltid kul och inspirerande att läsa dina recept. Billigt blir det också

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja lite socker brukar göra stor skillnad :-) och några fler kryddor än vitlökspulver kanske.

      Radera
  5. Jag brukar också göra egen, många bäckar små...
    Matolja
    Soja
    Sweetchilisås
    peppar
    Pressad vitlök

    Denna är super god, så värt att testa ;)

    //Emelie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den låter bra. Jag brukar faktiskt också använda sweetchili i mycket av min matlagning. Det är ett enkelt och snabbt sätt att få sötma, syra och lite styrka på samma gång.

      Tack för din kommentar

      Radera
  6. Som instick när det gäller just marinader...

    Vad tror ni olja har för effekt mer än att skapa oönskade bränder vid grillning på en kolgrill?
    Oavsett marineringstid så går marinaden inte mer än någon ynka mm in i varken kött eller fisk.
    Olika oljor smakar såklart olika men inga lyckas tränga in i de muskler vi föredrar att grilla och den ena oljan blir mer cancererogen än den andra av höga temperaturer, olivolja tex.

    En billig och funktionell marinad kan bestå av lika delar vatten/rödvinsvinäger och allehanda kryddor som nämnts ovan och salt efter marineringstid. Alternativt rimmar man grilldelarna i saltlake. Vatten och salt vill säga, och sedan penslar man styckena med marinad innan och under grillning.
    Vill man stajla så kan man tillsätta några droppar Liquid smoke. En flaska är en investering då det både är drygt och håller länge.

    Salt och vinäger har en reell påverkan, olja gör i princip ingen nytta. Olika sockervarianter som honung används vid fördel vid slutet av grillning för att ge en karamelliserad ton.
    Sweetchili är löjligt dyrt med tanke på vad socker och egenodlade chili kostar dessutom. Köp en chilifrukt och torka fröna några veckor innan dom sätts i jorden eller köp en standard jalapeno och ställ i köksfönstret, chilifrukter är väldigt lättodlade och kan torkas och sparas i flera år.

    Mat är ett intressant ämne då vi främst behöver det för att överleva men samtidigt går det att göra väldigt mycket gott för liten peng.
    Man kan tycka att fler borde intressera sig då samtidigt som man vill undvika att slösa för att kunna investera, resa eller köpa drömbilen,så vill ju självklart varje människa äta gott.

    Mvh / Sock




    SvaraRadera