torsdag 27 april 2017

Hur har preferensportföljen gått?

För ett år sedan skrev jag en artikel med namnet "Slipp betala ränta på bolånet". Jag skrev den som en reflektion över hur jag hade hanterat livet om jag helt plötsligt stod inför valet att amortera på bolånet eller spara.



Så länge låneräntan är så låg som den är idag (vilket gör att det torde vara ganska lätt att klara av att betala sina räntekostnader om man har planerat rätt) och den förväntade avkastningen på sparande är avsevärt högre känns det för mig rimligt att sätta av så mycket som möjligt i ett sparande och amortera så lite som möjligt. Som minst tycker jag att man skall spara mellanskillnaden mellan en mer normal räntenivå och det du har idag.

Då spekulerade jag i att spara mellanskillnaden i en preferensportfölj bestående av sex olika fastighetspreffar och ett par fastighetsaktier. Jag valde ett fast antal aktier så länge det höll sig i spannet 3000-4000 kr vilket var den summan jag trodde skulle vara möjlig att spara per familj med den här filosofin. Ett par miljoner i lån och ett par-tre procent i skillnad på räntan nu och en lite mer normal ränta ger ungefär de summorna.


Portföljen jag valde ut såg ut som ovan och efter det spekulerade jag i hur avkastningen skulle bli. Ett år är alldeles för kort tid för att få någon form av vettig fingervisning om hur det långsiktigt skulle gå men vi kan ju kika på det bara för att vi kan.

Den siste i varje månad köper du samma mängd aktier i ovanstående bolag. Utdelningarna använder du till att betala av lånet, betala räntan eller shoppa upp (jag är för lat för att försöka räkna in återinvesterad utdelning just nu).




Priserna har ju svajat en del under året och vi har handlat oavsett pris vilket innebär att när året är slut har vi 24 stycken av varje preff, 72 Hemfosa och 48 Castellumaktier. För dessa har vi betalat totalt 41603,50 kr och de var den 28 februari värda 702,70 kr mindre nämligen 40900,80 kr. Under vårt år har vi fått 1334,80 kr i utdelningar vilket motsvarar 3,2 % i direktavkastning men totalavkastningen blir 1,5 %.

Låt oss nu inte bli nedstämda för att vi fått så dålig avkastning. Jag har räknat lite oförsiktigt och bara tagit avkastningen delat med totalt inköpspris men vi har ju inte legat ute med alla pengarna så avkastningen skulle blivit en helt annan om vi räknade med det.

Portföljen

Det som är viktigt i det här är är att vi nu kan konstatera att våra förväntade utdelningar för nästa år på den här portföljen, givet att Castellum och Hemfosa behåller sina utdelningar som de är beslutade idag, är 2683,20 kr eller 223,50 kr extra i månaden.

Om man antar att man hade ett bolån på 2.000.000 kr och dessutom antar att man idag har listränta (men den bästa listräntan) på Danske Bank vilken är 1,58 % betalar man ungefär 2633 kr/månad i ränta.

Ser ni?

Efter ett år betalar portföljen en hel månad av bolånets ränta. Och det är utan ränta på ränta effekten. När jag återkommer till detta om ett år tänker jag räkna mer ränta på ränta.



Bildkälla: Freeimages.com och att välja lycka



6 kommentarer:

  1. Spännande koncept och fint att balansera med Hemfosa och Castellum för riskspridning. Samtidigt skulle jag inte känna mig trygg med en portfölj som nästan uteslutande består av fastigheter, särskilt om jag haft ett bolån som alternativ.

    6 procent avkastning i utdelningar är dock riktigt bra jobbat! Jag har strax över 4 procent på mina utdelningsaktier just nu.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej du har rätt i att riskspridningen är tveksam men som jag ser det är detta bara en del i ett sparande. Detta är delen man sparar vilket är skillnaden mellan nuvarande ränta och en mer normal ränta. Utöver det skall man ju förhoppningsvis kunna spara lite till och den delen av sparandet kan ju med fördel innehålla en globalfond eller någonting annat fint som ger spridning.

      Radera
  2. Faktum är att din artikel för ett år sedan inspirerade mig till att själv smäll upp min sommarsugan/Preferensportfölj nu i början av detta året. Har inte ångrat det en sekund. Redan nu pyntar den (utan en enda återinvestering) elen i stugan. På sikt så kommer den troligen att betala hela stugans underhåll och skötsel. Diversifieringen är jag inte orolig för, jag har ju även vanliga aktier och fonder så ett innehav upp mot 30% är jag inte främmande för, man måste ha lite raketbränsle i sitt sparande om man har så kort sparhorisont som jag har 10-12år.
    Tack för att du har en bra blogg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Nicke

      Jag blir riktigt glad att höra att du tagit inspiration. Jag hoppas det kommer gå bra för dig.

      :-) 10 år som kort sparprofil - I like...

      Radera
  3. Kul! Jag har också en preferenportfölj som levererat över förväntan. Visst är det en risk med stor del fastigheter, samtidigt märker jag att preferensaktier reagerar långsammare både upp och ner.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är sant i det korta historiska tidsperspektivet att preffar reagerat långsamt men det handlar främst om att vi inte haft några omvälvande räntehändelser på marknaden. Preffar tenderar att röra sig på andra nyheter än börsen i stort så skulle vi se en rejäl räntesvängning skulle vi nog få en rörelse i preffar också.

      Men vi får väl se.
      Lycka till

      Radera