tisdag 11 oktober 2016

AVL-Portföljen köper Hemfosa

I förra veckan fick fastighetsbranschen ett tokryck och bestämde sig för att begynna en eventuellt lång färd söderut som följd av att det spekuleras om en amerikansk räntehöjning. Flera av aktierna jag har i portföljen djupdök och bland dessa aktier fanns Hemfosa.

Jag har tidigare skrivit om Hemfosa (länk Här) och nyligen gjorde Framtida Frihet en fin genomgång av bolaget (länk Här). Hemfosas fastighetsportfölj består främst av samhällsfastigheter vilket gör att vi diversifierar fastighetsportföljen en aning när vi kombinerar dem med Castellum. Till skillnad från Castellum delar Hemfosa ut 4 ggr per år och befinner sig i en expansiv tillväxtfas som gör att det kan finnas en hel del fart i aktien om de lyckas. Den är onekligen volatil.

För en månad sedan handlades aktien för 98 kr, AVL-portföljen kom in på 85,75 kr och nu står den i 84,50 kr. Viktigt att veta är att jag tryckte på köpknappen dagen innan utdelningen avskiljdes så i fredags kunde vi alla förvänta oss att aktien skulle gå ned minst 1.05 kr men den stapplade vidare med 70 öre.

Några snabba

Under förutsättning att börsdata är uppdaterad är Hemfosa på dessa nivåer ett av de få fastighetsbolag som handlas till substansrabatt med en p/b på 0,84 och med en relativt väl diversifierad portfölj tillsammans med ett relativt stabilt förvaltningsresultat vilket visar potential för förbättring och en direktavkastning på straxt under 5 % är det svårt att tacka nej.

Bolaget har en kort historia på börsen men det finns stora förutsättningar för goda resultat. Samhällsfastigheter erbjuder en säker intäktsström även om man utsätter sig för politisk risk. Jag tror dock att risken för ett pressat förvaltningsresultat som följd av räntehöjningar är större än dito till följd av politiska nedskärningar. Jag gissar också att svenska börsnoterade fastighetsbolag står relativt väl rustade för en räntehöjning och även om jag förutsätter att räntorna kommer att klättra norrut kommer vi inte ha 5 % ränta i morgon så det kommer finnas utrymme för avtalsförhandlingar och indexeringar som flyttar över kostnadsökningarna till hyresgästerna.

Jag tror helt enkelt fortfarande på fastigheter och jag siktar dessutom på att äga aktierna under mycket lång tid framöver så jag köper nu på nivåer jag finner mer angenäma än för en månad sedan. Jag har svårt att se att utdelningstrenden kommer hålla i sig eftersom de senast höjde utdelningen med 46 % men jag skulle nog vilja påstå att det finns utrymme för höjningar till våren och på den resan vill jag vara med.

Om en månad kommer rapporten för tredje kvartalet och då får vi en klarare bild över hur det gått på sistone.

Köp: 
5 st Hemfosa Fastigheter AB torsdagen den 6/10 för 85,75 kr/st. Total investering inkl courtage 429 kr.

Portfölj 20161007:Likvider: 73,79 kr

Summa: 4054 kr

Totalt tillfört kapital: 4000 kr
Total mottagen utdelning efter avdragen källskatt 22,79 kr

Portföljutveckling: 54 kr eller +1,35 %

Följ gärna portföljen på Shareville

Lycka till allihopa!


Har du inte anmält dig till "Västsvensk ekonomifika" finns det platser kvar som väntar på dig.

Bildkälla: hemfosa.se och nordnet.se

4 kommentarer:

 1. Jag köper bara Hemfosa pref för utdelningens skull, den ligger ju något högre än stamaktien. Tänker du ha den på lång sikt? Mvh Dividend500

  SvaraRadera
 2. Hej Dividen500

  Min sparhorisont är riktigt lång. Om inget fundamentalt händer med bolaget eller marknaden ämnar jag hålla mina aktier tills den dag jag behöver avyttra för att leva. Sparhorisonten är således 10-30 år men sannolikt ännu längre.

  Jag väljer stamaktien för jag tror på utdelningsökningar i framtiden. Skulle bolaget öka utdelningen med 10 % om året de kommande 3 åren skulle man vara förbi preffen gällande direktavkastning och några år senare skulle även mängden utdelning och avkastning inkl återinvesterade utdelningar vara förbi preffen och det är om vi inte alls tar hänsyn till eventuell kursuppgång.

  Den här aktien är dock en av de få där relationen mellan stamaktien och preffen är så nära sammanknuten.

  SvaraRadera
 3. Hej Att välja lycka, det förklarar ju en del. Jag själv har dock ingen lång sparhorisont, den är 10-11 år. Därför kör jag mer enligt "bättre en fågel i handen än tio i skogen".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men 10 år är ju ändå en ganska lång sparhorisont där det faktiskt kan vara värt att räkna på den potentiella avkastningen på stamaktien i relation till preffen men jag använder ju också preffar för den höga och relativt stabila direktavkastningen så kör på.

   Radera