tisdag 1 oktober 2019

Månadsavstämning september

Inlägget innehåller affiliatelänkar

September har varit en riktigt mysig månad. Det har gungat på börsen vilket ibland kan vara kul. Vi har varit ganska friska vilket har inneburit att vi har kunnat träna ganska mycket och jag jobbar 80% vilket är fantastiskt efter att ha arbetat +100 % under väldans massa år.

Vi har till och med hunnit vara lite sociala både med vänner och föräldrar emellan men främst har månaden gått åt till att sätta de nya rutinerna och försöka leva det bästa livet vi kan.

Bild: Pixabay.com

Ekonomi

Nu börjar det synas i plånboken att jag jobbar 80%. Dessutom kom det inga extrapengar den här månaden och jag har av olika skäl valt att höja upp amorteringstakten på billånet vilket tillsammans ger att det är en aning snävare i sparsvängarna men vem kan klaga när det fortfarande ser ganska bra ut på kontona.

Portföljutveckling

Vi har haft en så kallad sektorrotation under september där folk slutar tycka att fastighetsaktier är häftiga och väljer bankaktier istället vilket gjort att min tunga fastighetsexponering har känts av men eftersom portföljen är ultradiversifierad har det inte gjort så stor skada och i slutet bytte de tillbaka igen så ingen större skada skedd.

Totalt är det egenhopsnickrade AVL-indexet upp 3,79 % (-4,18 %) under september. YTD är index upp 16,36 % (12,04 %). Hela tappet från förra månaden är återhämtat. Det svänger snabbt i hocky.

Portföljen svarade med att spöa index vilket inte tillhör vanligheterna när det är så volatilt som det har varit. Portföljen gick upp 4,44 % (-,13 %) i september. För året är portföljen upp 21,28 % (16,13 %).

Jag är så sjukt nöjd över det resultatet. Det är dessutom ganska hysteriskt för portföljen har i år, för första gången någonsin, ökat i värde med mer än min normala bruttolön . Nu är det för all del en ganska blygsam bruttolön men jisses vilken känsla.

Sparande

Som sagt är det lite klenare i kassan men procent är ändå procent och med de måtten mätt har det gått hyggligt. Jag sparade 48,78 % (72,78 %) av nettoinkomsten den här månaden. I kronor och ören blev det betydligt mindre än jag skulle önska men livet fluktuerar och jag är mycket nöjd med valen som lett hit. Det blev också betydligt mindre den här månaden som följd av ett par lite större köp. De kommer inte att komma nästa månad så siffrorna borde ordna upp sig.

På helårsbasis har jag sparat totalt 67,16 % (68,71 %). Målet är 60 %.

I den här takten ligger friheten inte så himla långt bort.

Utdelning

September brukar vara en riktig skitmånad men jag räknar med all utbetald kapitalinkomst och den här månaden var det ett fastighetsprojekt som betalade ränta på ett lån vilket gjorde att det blev en rejäl extrautbetalning. Jag är alltid lite tveksam till om jag borde periodisera de här inkomsterna eller inte men det är totalen som är det viktiga så jag utgår från Skatteverkets regel om att inkomster beskattas enligt kontantprincipen.

Tillsammans innebar detta att utdelningarna täckte 65,09  % (9,9 %) av en genomsnittsmånads kostnader. Det här täcker med god marginal boende inklusive amorteringar för min del.

Portföljen har täckt totalt 26,89 % (21,47 %) av ett genomsnittligt års kostnader. Målet för året är 25 % och tack vare den här oplanerade extrautbetalningen är målet för året nått men det är ju tyvärr inte helt rättvisande eftersom den här extraräntan borde sträcka över två år men jag klagar inte...

Nedan hittar du en jämförelse över hur utdelningarna fördelar sig över året och hur det sett ut tidigare år.


Bild: AvL

Av naturliga skäl blir detta lite absurt men jag mottog 556 % mer pengar i utdelning den här månaden jämfört med samma månad 2018. Räknar vi bort extraräntan fick jag 22,2 % mer vilket fortfarande är en god bit mer än förra året så det går framåt.

AVL-Portföljen

Den här månaden valde jag åter igen att fylla på i Länsförsäkringar global indexnära. Det är så tråkigt att man nästan somnar men på lång sikt borde det vara vettigt.

Efter månadens transaktioner ser kontot ut som nedan.

Bildkälla: Nordnet.se

I dagsläget är portföljen inkl likvider värd 26 373 kr (insatta medel 22 000 kr) vilket innebär att vi fått 4 373 kr (3 738 kr) kr eller 19,88 % (17,39 %) i avkastning på 40 månader. 

På 1 år har portföljen gått 9,13 % och på 3 år 28,89 %. Detta kan jämföras med OMXSGI som på samma tidsperioder gått 4,45 % respektive 32,28 %. Inte hela vägen framme på tre år men det är inte illa kämpat med tanke på att portföljens första år var uppbyggnad.


Livskvalitet

VI HAR HAFT BARNVAKT!

Fattar ni hur stort det är? Vi fick ett par showbiljetter av ett par vänner som inte kunde gå och miraklens tid är inte förbi utan vi lyckades få en vänlig själ att sitta barnvakt åt oss. Det är fjärde gången på snart tre år och det är andra gången vi inte blev avbrutna under vår utekväll.

Jag är helt lyrisk över den här friheten och kan bara hoppas det blir mer sånt ju äldre dottern blir.

Hälsa

Första månaden på kanske ett halvår då jag är tillbaka under 100 kg. Det är faktiskt inte en dålig prestation med tanke på att jag nog var uppe och nosade på 105 kg när det var som värst. Jag hoppas det här kan hålla i sig för vi äter lite sundare (framför allt mindre sötsaker och mindre portioner) och jag tränar avsevärt mer även om det blir uppehåll för sjukdomar m.m.

Det är kul när det går åt rätt håll.

Summering

Den här månaden har varit helt fantastisk på massor av sätt. Jag kan till och med ignorera det faktum att Joy var sjuk både i början och i slutet av månaden med påföljden att pappa också var sjuk. För jag har lyckats med så mycket ändå.

Jag hoppas ni har haft en lika bra månad.

//Siffrorna inom parenteserna beskriver situationen föregående månad förutom när det gäller månadens utdelningarna då de beskriver nivån för samma månad året innan.//


Bildkälla: pixabay.com, AvL och Nordnet.se

1 kommentar:

  1. Du låter mycket gladare på själva tonen numera rent allmänt, det märks.
    Mvh investera-pengar.blogspot.se

    SvaraRadera