måndag 14 oktober 2019

Uppdaterat försäkringsskydd - 10 miljoner i skydd för 250 kr/månad

Det där med personförsäkringars vikt i livet har för mig gått i vågor. När jag var ung tyckte jag det var viktigt eftersom jag hade mycket små marginaler varför allt som hände var en ekonomisk katastrof. Jag försäkrade allt utom möjligtvis mitt liv eftersom det bara var föräldrarna som skulle ha värde av det och jag hade själviskt nog inte förstått att det kunde vara vettigt att hålla lite livförsäkring för den händelse att det skulle hända någonting så att de slapp tänka på ekonomin i sin sorgeprocess.

Nu lyckades jag låta bli att dö som 20-åring och det hände inte så mycket annat heller som krävde försäkringsskydd även om jag har fått ersättning några gånger för inbrott i förråd, stulna cyklar, inbrott och skadegörelse på bil och arbetslöshetsersättning.Nu när jag tänker efter börjar jag fundera på om det inte kan vara så att jag ändå är ganska nära nettopositiv när det kommer till vad jag betalat i premier och vad jag fått men så väl är det nog inte för jag tenderar att vara rejält överförsäkrad på bilen och det drar ned snittet.

Men hur som helst... Jag har ganska länge nu ignorerat personförsäkringar. Det enda skydd jag haft har varit bil och hem och i perioder har jag varit med i a-kassan.

Sedan jag köpte en svindyr lägenhet och skaffade barn har jag haft en gnagande känsla att jag borde se över det där eftersom vi inte har kommit riktigt hela vägen i att självförsäkra oss. Portföljen täcker inte helt om en av oss skulle dö eller om någonting allvarligt skulle hända så i somras tog jag mitt ansvar och shoppade runt.

Jisses vad dyrt det kan vara med livförsäkring och sjuk- & olycksfallsförsäkring m.m.

En livförsäkring för ett par hundringar per månad och drygt det för en sjuk- och olycksfallsförsäkring. Lägg till en barnförsäkring så är vi uppe på 1000-1500 kr/mån för familjens mest basala önskemål.

Fru AvL är med i facket. Personligen förstår jag inte varför och detta är ett av de områden vi är oeniga om men nu är det så. En av fördelarna med facket är att de ibland har förhandlat fram sjysta avtal med försäkringsbolag. Hustruns fackförbund är ett av de bästa och de har även barnförsäkring och försäkringar för maken.

Nu råkade det vara så att man inte kunde få hur stor livförsäkring som helst men när 1,2 miljoner kostar en tia då hittar man ett sätt att få det att räcka...

Totalt kostar vårt totala personförsäkringsskydd 245 kr/månad (över hälften är barnförsäkringen) och då behöver vi inte oroa oss för skador, sjukdomar eller dödsfall gällande någon i familjen för i kombination med de försäkringar vi har via jobbet räcker det alldeles utmärkt. Det ingår till och med diverse långsiktiga månadsutbetalningar om någon skulle dö eller bli indisponibel. Lite som en pensionsutbetalning.

Med detta skydd och alla andra system vi har kan jag nu vara trygg i att min familj klarar sig, utan att behöva tänka på pengar, i åtminstone 10-15 år vid den händelse att jag skulle förolyckas och det känns ju bra. Skulle det sedan vara så att hustrun efter ett tag får för sig att hon kan tänka sig att jobba lite igen borde hon klara sig till pensionen och även efter det med god marginal även om hon aldrig mer skulle arbeta heltid och det känns faktiskt riktigt bra.

Tillsammans med den ränterabatt vi får på bolånet har vi med mycket god marginal sparat in fackförbundsavgiften så jag kanske inte skall gnälla för mycket på henne för att hon väljer att vara med där om det nu gör henne glad.

En viktig lärdom är nog att livet förändras och med det förändras också ens prioriteringar.


9 kommentarer:

 1. Det verkar som om vi (återigen) har någorlunda samma tankar kring saker. I det här fallet facket och försäkringar. Jag är dock en aning mer radikal i min syn på försäkringar och har konsekvent vägrat livförsäkring. Det är ju som att korta sig själv ;). Den sista meningen i inlägget är något som alla borde tänka på lite oftare.

   Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ju också fullständigt vägrat privat livförsäkring och kommer säkert gå tillbaka om några år men idag känns det ganska bra att ha en eftersom det ger en ökad trygghet. Familjen har helt täckt de mest basala behoven på den ekonomiska sidan och det skyddet hade vi inte riktigt innan och jag vill helst att det skall vara ett eget val att flytta eller jobba x mängd tid vid händelse av död eller olycka/sjukdom. Jag ser helst att det inte sker med tvång om det går att lösa.

   Sista meningen: ibland får jag till det :-)

   Radera
 2. Eftersom jag inte har någon sambo eller make som får dra runt hushållet själv om jag dör har jag helt skippat livförsäkring. Barnen kommer ändå att få ärva tillräckligt enligt min åsikt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var och en får göra de egna bedömningarna utifrån sina egna situationer.

   Den personliga erfarenheten säger mig att arv inte ger särdeles stor känslomässig lindring (ibland snarare tvärt om) men pengar kan erbjuda en enklare vardag i en tid då det är önskvärt att man får lov att lida och sörja utan krav på ekonomi och prestation.

   På det här viset har vi sett till att alla inblandade får en stunds respit om det skulle hända någon, någonting.

   Radera
 3. Lustigt med detta inlägg är att jag precis sagt upp min livförsäkring jag tecknade förra året. Jag tyckte inte det var värt de dryga 1700kr per år som det kostar samt så lever jag ensam och har inga barn etc. Snål? Kanske, men jag tänker lite som Aktiepappa skriver att en livförsäkring är som att korta sig själv!

  Jag har även tittat över min hemförsäkring och kan faktiskt spara en del per år genom att ta bort exempelvis 'utökad bostadsrätt' då den tydligen ingår i min månadsavgift för lägenheten. Men man ska vara försiktig med att peta för mycket i sina försäkringar om man verkligen inte vet vad man gör.

  Jag tycker det låter sunt att ni i familjen har försäkringar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så länge man primärt har sig själv att tänka på tycker jag inte att det låter konstigt att just tänka på sig själv. Det är ju först nu när vi har barn och stora lån jag tycker att det börjar bli dags att försäkra upp.

   Jag håller med om att man skall vara försiktig samtidigt som man skall försöka informera sig om vad man behöver för skydd för det går nog mycket pengar i onödan till försäkringsbolagen.

   Radera
  2. Glömde ju fråga. Minns du vad du fick för skydd för de där 1700 kronorna?

   Radera
 4. Definitivt värt att se över sina försäkringar. I min familj har vi tex bara livförsäkring på den som tjänar mest, eftersom kapitalet skapar utrymme.
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så länge den här försäkringen är så billig som den är och hustrun envisas med att vara med i facket kommer vi nog ha kvar den i alla fall tills dottern klarar sig själv eller portföljen är så stor att försäkringen inte behövs mer men det är just det där du skriver. Portföljen skapar utrymme. För oss är det lite kvar.

   Radera