torsdag 10 oktober 2019

Extraamorterar som en galning

Det bär mig emot att erkänna att familjen under sommaren varit ekonomiskt irrationella vid ett flertal tillfällen.

Fru AvL har inte riktigt samma fanatiska intresse för pengar som jag har. Men hon är nästan lika bra på att ackumulera dem och låta dem samlas på hög. Dessutom har hon vid två tillfällen sedan i våras fått lite extra pengar in på kontot. Först var det skatteåterbäringen och sedan var det en löneutbetalning från en före detta arbetsplats som efter en del diskussion landade på kontot.

Frågan var då vad vi skulle göra med dessa pengar och herr AvLs standardsvar är alltid att pengarna skall in i fonderna och ligga där för alltid. Fru AvL däremot vill gärna minska vår belåning och även om det inte är det mest rationella beslutet är det inte ett galet beslut.

Vi har ett billån med rörlig ränta vilket vi tog eftersom räntan då var en bit under två procent och det var väldigt lätt för mig att räkna hem den investeringen att ta ett lån och låta pengarna arbeta på börsen istället.

Räntan har klättrat lite och är nu på runt 2,3 %. Fortfarande inga konstigheter men på det hela taget kan jag hålla med om att det kan vara bekvämt att minska mängden lån vi har i hushållet.

Vi har således amorterat ned det lånet kraftigt och dessutom bestämde vi i februari att vi skulle höja amorteringstakten med en tusenlapp per månad. Nu har vi anpassat oss till den nya situationen och bestämde i dagarna att öka amorteringstakten ytterligare.

Bilen köptes 2017 och var då två år gammal. Avbetalningstakten på lånet satte jag till 7 år. Med nuvarande avbetalningstakt kommer det inte ta ett fullt år att betala av det som är kvar. Efter det kommer sparkvoten gå upp en gnutta igen om inte bilen går sönder.

Tänk vad man ändrar sig med tiden.

5 kommentarer:

 1. Ja det är ju en god tanke att amortera bort ett billån. 7 år låter dessutom som väldigt lång amorteringstid för en begagnad bil, den tappar ju värde bra mycket fortare. Har ni dessutom tänkt behålla bilen länge så är det en ganska tillfredsställande känsla att köra runt i en bil man äger själv till 100%.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Syftet med den långa amorteringstiden var ju just att låna så mycket som möjligt under så lång tid som möjligt eftersom räntan var extremt låg.

   Det var alltså ett beslut som var helt frikopplat från bilen och dess värde även om lånet är kopplat till bilen.

   Radera
 2. Ursäkta, men idag ska man väl ha just lån? För de gör ju allt i sin makt att minska pengars värde. Den där känslan av "trygghet" kan nog bli väldigt dyr skulle jag tro.
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ett förhållandevis litet lån så på det hela taget är det egentligen skit samma. Vi amorterar minimum på bostaden och det lånet är ett mastodontlån vi kommer bevara så länge det är rimligt.

   Radera
 3. Hej!
  Vi planerar också att höja amorteringen på billånet.
  Kommer gå igenom alla inkomster och utgifter samt hur vi fördelar överskottet. Då kommer vi prioritera bolånet lite extra för att bli av med det snabbare.
  Rationellt eller inte, skönt iaf 😃

  Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi

  SvaraRadera