torsdag 17 oktober 2019

Pengar är lagrat arbete och tid

Jag hade nyligen en intressant diskussion på Twitter vilken snabbt spårade ut och blev flera olika diskussioner och ungefär då tappade jag intresset för skall man diskutera vill jag göra det i mer än 140 tecken annars är det så himla lätt att glida fel.

I alla fall så gav detta uppslag till artiklar och tillfälle till reflektion. En av diskussionspunkterna vi berörde var utdelningar och hur man skulle se på dessa pengar. Jag skiljde mig från de jag diskuterade med så tillvida att jag ansåg att utdelningar är en "lön" för ett arbete jag gjort medan andra ansåg att det var en vinstdelning till följd av att företaget gått bra.

Ser ni varför det hade varit värdefullt med mer än 140 tecken?Självklart förstå jag att utdelning är ett utskifte av en vinst företaget gjort och vinsten har uppkommit för att företaget "gått bra". Min ståndpunkt grundar sig i frågan "Varför får jag utdelningen?".

För att få en utdelning från ett bolag behöver man äga aktier i detta bolag.

Hur kommer man att äga aktier och vad är en aktie?

Man kan ha tillskansat sig aktier genom köp, gåva, arv osv. Alla dessa sätt att tillskansa sig äganderätten över en aktie har en sak gemensamt. Någon gång i historien har pengar omvandlats till en annan typ av värdepapper nämligen aktien. Att det inte nödvändigtvis är du som betalat med dina pengar för aktien spelar inte så stor roll. Ett värde har omvandlats till ett annat värde.

Vad är då pengar?

Pengar är ett värdepapper. Pengar är världens mest säljbara handelsvara och pengar är lagrat arbete.

Det finns (vad jag vet) bara två sätt att få pengar. Ett är att arbeta för dem och det andra är att riskera dem och vänta. För att kunna riskera dem måste någon först ha arbetat för dem. Att riskera dem är typiskt att låna ut dem till någon mot ett löfte om att få tillbaka dem i framtiden och förhoppningsvis får du också lite extra vid det tillfället som kompensation för att du inte kunde handla upp pengarna under tiden du lånade ut dem. Den som lånar dem är beredd att betala en slant för att slippa vänta på sitt eget lagrade arbete.

Alla pengar är lagrat arbete. Ditt eller någon annans och arbete är tid och energi.

För visst är det så?

Att gå till en arbetsplats, utföra ett arbete och få betalt är lätt att förstå men om du säljer ett par byxor och får pengar. Då har du ju inte jobbat för pengarna?

Klart du har men det kanske inte är intuitivt. Låt oss för ett ögonblick fundera på hur du fick byxorna (även om jag också vill hävda att sälja dem är att utföra ett arbete) men i det här fallet är byxorna i sig ett lagrat arbete. Någon (du) måste bereda mark, odla en fiber, skörda den, hantera den så att du kan väva ett tyg som du sedan syr ett par byxor av. Massor av arbete för att få möjligheten att använda ett par byxor eller sälja dem och få pengar.

Det finns alltid ett värde som någon är beredd att ge för ditt lagrade arbete. Det beror på vad det är och vem som vill ha det. Om jag har ett extra par byxor och du fryser är det extra paret byxor förmodligen väldigt värdefulla för dig för du anser inte att du hinner arbeta fram ett par byxor själv. Du fryser ju. Således kanske det du ger mig är värt mer arbete och mer tid än vad jag faktiskt lagt ned på byxorna men ditt behov är så stort att bytet ändå är värt det för dig och så blir arbete värt mer.

Nu har du pengar. Med dessa pengar kan du köpa aktier eller mat. Mat är åter igen lagrat arbete precis som byxorna men vad är aktien?

En sedel är bara en form av värdepapper, utgiven av staten. Staten säger att sedeln är värd en viss mängd arbete och vi som medborgare har kommit överens om att det förmodligen är okej att det är så. När du köper en aktie byter du ett värdepapper utgivet av staten mot ett annat värdepapper och du får en andel i ett bolag vilket i sitt nedbrutna tillstånd är en representation av någon annans arbete.

Du köper alltså någonting du eftertraktar men som du inte tror att du kan göra själv (eller orkar vänta på) och säljaren blir nöjd för hen vill ha någonting annat än företaget och du hoppas på att företaget kan skapa någonting som någon annan eftertraktar så mycket att ditt lagrade arbete i slutändan kan säljas för ännu lite mer lagrat arbete.

Att du ett år senare i bästa fall får utdelning för att du äger aktien är ett resultat av att ditt lagrade arbete (exempelvis i form av inköpt tyg) tillsammans med utfört arbete (sy byxor) gör att företaget har en produkt som är värd mer för den frysande person som vill ha byxorna än det lagrade arbete du betalade för tyget plus det arbete som krävdes för att förädla tyget till ett par byxor.

Utdelningen kan du få för att det inte behövs mer tyg eller mer arbetskraft just nu i företaget men utdelningen representerar lagrat arbete och lagrad tid.Även den här monologen hade blivit bättre som en dialog. Kanske på ett fik över en kopp lagrat arbete och med en god bit lagrat arbete. Klart är att 140 tecken inte räcker för att få fram ett budskap.

8 kommentarer:

 1. Tack för detta inlägg! Även jag har gått i likadana tankar och jag håller med dig helt och hållet // Frilans

  SvaraRadera
 2. Förstår precis hur du tänker. Bra förklarat, glasklart. Jag håller med!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att höra att jag skrivit ett uppskattat inlägg.

   Radera
 3. Hej!
  Jag säger inte emot dig men tycker fortfarande att det blir fel när du inte räknar värdeökningar på samma sätt.

  Utdelningar är i mina ögon lika mycket värt som avkastning. Därför räknar jag inte utdelningen som inkomst i min sparkvot.
  Eftersom jag tycker att man isf bör räkna med all avkastning, inte bara utdelning.

  Var väl där diskussionen började har jag för mig.

  Tack för ett bra och intressant inlägg!

  Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej

   Jag kan mycket väl tänka mig att räkna med avkastning/kursuppgång/aktiens värdetillväxt men först när det är ett spenderbart kassaflöde dvs när jag realiserar vinsten.

   Detta synsätt härstammar nog också från att jag både är anställd och företagare varför jag ser aktier som bitar av företag och inte bara som finansiella placeringar. Jag gör ingen större skillnad på mina börsaktier och alla mina andra aktier. Utdelning kan jag köpa mat för eller spara. Kursuppgång kan jag inte köpa mat för (just nu)...

   Radera
  2. Utdelningen är ifs spenderbar men eftersom du återinvesterar den så är den väl egentligen inte realiserad?

   Jag ser också aktier som en del av ett företag. Ser ingen skillnad på olika aktier heller.

   Kursuppgång sparar du om du inte realiserar och köper mat.

   Mvh PB?

   Radera
  3. Testa att realisera aktievinst för att köpa mat i bolaget du själv startat och driver :-) Nej där får vi enas om att vara oeniga. Kursuppgång är bara på låtsas tills du säljer aktierna. Bara för att du på börsen kan se priset varje sekund betyder inte att du kan göra det i alla värdepapper så att försöka göra den beräkningen på månadsbasis skulle vara helt omöjlig.

   och jag håller inte med om att utdelningen inte skulle vara realiserad vinst heller. Du kan, om du vill, (vilket jag ibland gör) utgå från inkomstskattelagens definition om beskattningsbar inkomst på kapital. Tänk att du har aktierna på en aktiedepå. Utdelning beskattas när du får den men kursuppgång beskattas när du säljer aktierna...

   Men men :-)

   Radera