onsdag 23 oktober 2019

Dags att indexera upp kostnaderna igen

För ett tag sedan ställde jag frågan till er som har den goda smaken att läsa vad jag skriver, hur nu ansåg att jag skulle redovisa mina kostnader?

Ni fick inte bestämma själva så klart. Det var en mycket specifik fråga. Familjen AvL har nämligen utsatts för en del livsstilsinflation de senaste åren. Ett tanklöst spenderande som gör att våra strängt kontrollerade kostnader har skenat och jag frågade hur ni tyckte att jag skulle göra för att höja min kostnadsbas för när jag rapporterar hur mycket av våra kostnader som täcks av portföljen.



Detta är en så fruktansvärt ointressant fråga att närmare 3000 personer bestämde sig för att engagera sig i frågan genom att läsa och begrunda och sex av dessa valde att dela med sig av sina åsikter.

Av åsikterna fick jag fram att det var lika bra att dra plåstret med en gång och helt plötsligt bara använda den nu gällande, högre kostnadsbasen vid beräkningar.

Det är ju skittrist eftersom det kommer betyda att jag inte alls har kommit så långt i min strävan som jag trott att jag gjort men jag lyssnar på min publik (i alla fall ibland och när utfallet inte spelar någon roll :-) )

Jag använder min kostnadsbas i de spännande månadsavstämningarna för att beskriva hur stor del av kostnaderna som täcks av mina utdelningar. 2016 var målet att täcka 15 % med utdelningar och jag lyckades täcka 17 %. 2017 ökade jag kostnadsbasen med 10 % och lyckades då täcka 18 %. Förra året höll jag kostnadsbasen oförändrad och lyckades tillslut med konststycket att täcka 20,5 % av kostnaderna.

I år var planen att täcka 25 % av kostnaderna vilket gjordes redan i september men det är fortfarande på gamla kostnader.

Så... Från och med januari 2020 kommer jag räkna på en kostnadsbas som är 36 % högre än föregående år.

Det låter absurt mycket men vi snackar ett par tusenlappar här så anledningen till att det blir mycket procentuellt är för att vi började på en låg nivå.

Detta innebär också att, om man utgår från de nya kostnaderna skulle fått ett annat utfall på kostnadstäckningen för tidigare år. Utfallet hade 2017 blivit 13,5 %, 2018 blivit 15 % och september 2019 då vi var uppe på 26,5 % hade varit 20 %.

Det är ganska deprimerande men jag skall nog överleva ändå.

Självklart kommer detta återspeglas på mina framtida mål men jag har inte kommit så långt i min tankegång ännu att jag kan definiera hur det kommer att se ut nästa år.

5 kommentarer:

  1. Tyvärr är det ju så att när man är "fri" så har man mycket mera fritid att spendera, och inte allt man vill hitta på är kanske gratis. VI har i mitt jobb 3500 kr om året i friskvård som kan spenderas på badhus, spa för mig och familjen (man köper 10-kort, jobbet vet ju inte vem i familjen som går på spa/badar/tränar). Frun har 1000 kr från sitt jobb, så totalt har vi 4500 kr. Detta kommer ju att försvinna om man säger upp sig, och då blir det att finansiera sina spa-besök själv.

    Det är nog bäst att inte ljuga för sig själv från början, utan sätta en rimlig nivå som man kan leva och ha kul för. Vi har satt 25000 kr som passiv inkomst som en lägsta-nivå, sen får vi se om detta räcker eller om vi får jobba några år till.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om du kan dra spabesök eller friskvårdsaktiviteter som inte är personbundna är risken mycket stor att din organisation skulle få backning på den hanteringen vid en revision från skatteverket.

      Personligen har jag varit träningsinstruktör i 10 år och inte betalat för mitt träningskort i vilket det ingår badhusbesök. Min hustru och jag är utbildade massageterapeuter eller motsvarande förutom våra övriga utbildningar så mycket av det andra betalar för gör vi som umgänge eller hobby hemma.

      Och... Vill jag få friskvården skattefri kan jag alltid dra den i företaget.

      Alla har vi våra olika behov och sätt att hantera dem...

      Radera
  2. Fick en fundering, vad är det som ingår i er kostnadsbas? De totala omkostnader för leverne etc per månad? Menar alltså räkningar etc? I övrigt saknar jag dina inlägg angående inköp etc alltid intressant att följa andras tankar angående detta men förstår din ståndpunkt som du skrivit om tidigare:) tack för trevlig läsning oavsett.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Zacue

      Jag har funderat över de inläggen och jag trodde ingen egentligen var intresserad av dem så jag skippade dem men jag skall överväga att skriva lite oftare om hur jag hanterar familjens transaktioner. Tack för kommentaren.

      I kostnadsbasen tar jag med allt. Jag backar ett år och tar fram alla kostnader vi haft varje månad, inklusive alla större kostnader som är av engångskaraktär (men om de verkligen är av engångskaraktär kan det hända att jag delar upp dem på en rimlig livslängd). Detta gör jag varje år och får en genomsnittlig månadskostnad.

      När kostnaderna ökat eller minskat markant (över 10 %) över en period som inte bara är tillfällig, är det dags att fundera på att räkna om.

      Så ja. allt. räkningar, räntor, mat, nöjen osv. jag räknar också med och utan amorteringar för att se vad som är kostnader och vad som är likviditetsbehov.

      Radera
  3. Aha, spännande. Jag brukar tycka att jag är noggrann men detta var värre :D ska nog ge mig på ett sådant här försök tror jag. Framförallt det sistnämnda med eller utan amortering är ju spännande:) tack för inspirationen!

    SvaraRadera