Det har varit semester och förutom att njuta av friheten har jag passat på att se över ekonomin på en nivå jag sällan känner att jag hinner med till vardags.
Jag konstaterade då att de senaste 12 månaderna varit mycket dyrare än de 12 månader jag kontrollerade sist. Sist jag gjorde den här övningen var dottern helt ny så det är ett par år sedan. Det är den utgiftsnivån jag grundat mitt frihetsmål på här på bloggen ( i verkligheten förutsätter jag en högre slutnivå för jag vill ha marginal när det väl är dags).
Nu står jag således inför ett dilemma. Våra kostnader var ganska låga för 2 år sedan. Den som granskar våra utgifter idag skulle fortfarande säga att de var låga men ett barn på förskolan, bil, köpt lägenhet osv det gör sitt till. Oavsett hur mycket jag anstränger mig kommer förskolan kosta 1500 kr/månad och för att hustrun skall ha en dräglig pendlingstid kostar det en tusenlapp mer än om hon skulle ta kollektivtrafiken. Det är en rad små och lite större saker som gör att kostnaderna har ökat några tusenlappar per månad i genomsnitt.
Från de nivåer vi tidigare låg på blir det dock procentuellt ganska mycket och dilemmat är hur jag skall göra i min redovisning här på bloggen? Jag nästan förutsätter att den överväldigande majoriteten av läsare inte är ett piss intresserade men tillhör du det fåtal som är intresserad kan du väl komma med åsikter.
Som jag ser det har jag två val (kanske tre). Jag kan indexera upp kostnaderna till nuvarande nivå eller så kan jag skita i det för att redovisningen skulle bli kontinuerlig. Som alternativ till nummer ett kan indexeringen ske med en lite lägre procentsats under ett flertal år för att det inte skall bli ett fult så stort hopp.
Just nu lutar jag åt att indexera upp kostnaderna med 5-10 % om året framgent tills jag kommit till en korrekt nivå igen.
Bryr du dig? Har du några åsikter?
Spontant så tycker jag en rak uppräkning är "ärligare" då det visar tidigare/nuvarande rakt av. Det ger också en klar bild över hur mycket det har ändrats, vilken förändring det innebär för dina mål etc. samt har en klar förklaring vad som hände. Öka med 5/10% per år blir inte bara mer suddigt men matchar inte heller verkligheten.
SvaraRaderaMen jag är inte någon som studerar din portföljs utveckling heller :)
😀 ärlighet är ju besvärligt men du har säkert rätt och eftersom den delen av mitt skrivande primärt är för mig kanske det är vettigt att bara rycka plåstret och vara klar
RaderaVadå "indexera upp", det låter ju som något enbart en politiker skulle genomföra med syftet att förneka verkligheten. Ta smällen och gå vidare istället.
SvaraRaderaMvh investera-pengar.blogspot.se
Har jag nämnt att jag satt ett par mandatperioder för ett mindre parti när jag var yngre? 😀
RaderaRyck plåstret direkt och använd korrekta uppgifter!
SvaraRaderaHur ofta mäter du kostnaderna? Jag bokför utgifterna varje månad och jämför de totala kostnaderna den senaste 12 månadersperioden med förväntade utdelningar kommande 12 månader.
Tjenare
RaderaJag brukar kolla igenom det någon gång per år hur det ser ut. Jag tenderar att ha ganska god koll så det behövs inte oftare än så
Jag tycker det är intressant att läsa om hur stora/små utgifter andra har.
SvaraRaderaSjälvklart ska du ta uppräkningen direkt. Det är mycket mer intressant.
Livet händer och då blir det ändringar i ekonomi och prioriteringar. Så kommer det alltid att vara.
Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi
Det är tydligen fler som delar din åsikt så det får nog bli så 😀
RaderaHej!
SvaraRaderaJag förstår inte riktigt frågan med att "indexera upp". Har googlat men förstår ändå riktigt inte, hehe. Vad menar du rent praktiskt med det? Att du tar dina utgifter (som du beräknat tidigare) och multiplicerar med 1.05-1.1 per år? Detta använder du sedan i din kalkyl för att se hur mycket du troligen kan spara från år till år?
Och vad innebär "tills jag kommit på en korrekt nivå igen"? :-) Kanske är supertrög här, ber i sådana fall om ursäkt!
/Arbetsplanen
Tjenare
RaderaMed att indexera upp kostnaderna menar jag precis det du skriver. I dagsläget utgår jag från en nivå som uppenbarligen är lägre än den borde vara sopp antingen kan jag ta kostnaderna gånger 1,1 under några år tills jag utgår från den riktiga kostnadsnivån eller så kan jag ta kostnaderna gånger 1,3 direkt så att jag med en gång får den kostnadsbas som är korrekt för idag.
Siffran används för att räkna ut hur mycket av kostnaderna som täcks av portföljen.
Räkna upp med vad du gör av med nu tycker jag. Annars blir det lite som att inte ta med inflation i beräkningen. "På min tid kostade en Piggelin fyra kronor, så jag tänker minsann inte betala mer.
SvaraRadera😀 men, bensin kostar väl inte mer än en 6-8kr per liter?
Radera