måndag 21 oktober 2019

Spara eller tjäna?

Det här skall inte bli ytterligare en diskussion om huruvida det är bättre att tjäna mer pengar eller spara mer av det man drar in. Som några tusen av er redan vet eftersom ni läst mitt inlägg i debatten tycker jag att man kan göra både och.

Nej det här är en fråga om varför det är så svårt att hålla isär begreppen tjäna och spara?

Jag lyssnar på ganska mycket ekonomirelaterad media. Allt från poddar till radio (och poddar producerade av folk som representerar gammal media som tidningar och radio). Jag läser också ganska mycket dito.Jag försöker att inte vara språkpolis. Speciellt sedan jag började skriva själv eftersom det är väldigt lätt att slinta på tangenterna. Det är också fantastiskt mycket enklare och generellt ganska mycket trevligare (tycker jag) att skriva som man pratar.

Med det sagt finns det saker jag har väldigt svårt för och ofta är tvungen att bita mig i tungan när jag ser eller hör (jag har nu inga illusioner om att världen blir en bättre plats för att jag får för mig att kräkas ut mitt missnöje i någon annans kommentarsfält. Det finns för många som anser att det är viktigt att smutsa ned internet redan för att jag skall behöva sälla mig till den skaran).

Jag biter mig i tungan och kallsvettas lite när folk blandar ihop begreppen tjäna och spara.

Det är tyvärr inte särdeles sällan man hör att man kan "tjäna massor på att shoppa på rean" eller liknande befängda uttryck.

Att tjäna pengar är när man på något sätt lyckas med konststycket att få mer pengar. Exempelvis genom att arbeta mot ersättning eller köpa varor till priset x och sälja dem för priset x+y.

Att spara pengar är när man exempelvis köper en vara för mindre pengar än man hade kunnat spendera på den. Det kan röra sig om att man får en rabatt mot ordinarie pris men det kan också handla om att man väljer en substituerande vara som av någon anledning är billigare än den ursprungliga.

Det finns några fler varianter av ordens mening men grunden är dessa och att hävda att man tjänar pengar när man shoppar saker man inte behöver bara för att det är rea får min snåla ekonomisjäl att krampaktigt vrida sig i plågor.

Jag inser att de flesta som säger fel vet skillnaden men hade lite otur när de tänkte. Jag vill bara göra min röst hörd och förorena internet här i mitt eget lilla hörn med mina personliga bittergubbesåsikter i frågan.

Nu var det sagt och jag mår mycket bättre. Tack för din tid.


4 kommentarer:

 1. Fru Snålgris brukar också säga att hon tjänade 100 kr på att köpa nåt när det var 30% rabatt. Jag kontrar alltid med att "hade du inte handlat något alls hade du ju sparat 100%"...

  Det är för de allra flesta enklare att spara än att tjäna. Sluta handla något du inte behöver så har du sparat dessa slantar. Att få löneförhöjning eller att tjäna pengar via sidoinkomster är ofta ganska knepigt och är saker du sällan kan påverka själv. T.ex. kanske du inte hittar några tomburkar, chefen vill inte ge dig mer i lön än vad avtalet säger, extrajobbet på ICA krockar med ditt vanliga jobb och om du tar jobbet som tidningsutbärare på helger kommer du ha noll tid med dina barn på helgen.

  SvaraRadera
 2. Va! Lyssnar du på gammelradio? Varför då? Du tar väl då risken att bli typ dum i hela huvudet av all indoktrinering de ägnar sig åt.
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. 😀 riktig radio bara när jag kör bil men en del poddar är okej

   Radera