torsdag 3 oktober 2019

Terminens familjekickoff har gått av stapeln

Familjekickoff är ett koncept som introducerades hos familjen AvL efter att herr AvL läst om det hos andra bloggare.

För oss innebär det att just nu att vi köper hem lite gott och skapar en mysig kväll efter att dottern gått och lagt sig. Till detta ingår det att vi snabbt går igenom hur det senaste halvåret har gått jämfört med våra önskemål från senast och därefter fokuserar vi på det kommande halvåret och sätter upp mål samt formulerar önskemål.


Det brukar inte vara några storslagna saker men det ger oss en lite mer formell möjlighet att skapa en samsyn inom ett antal områden. Vi brukar diskutera hälsa, ekonomi, fritid och uppfostran m.m. och det kan handla om huruvida vi skall extraamortera på billånet, låta dottern sluta med napp, önskvärd storlek på buffert, plan och schema för att skapa träningsmöjligheter för föräldrarna, önskade rutinförändringar i vardagen, större önskvärda inköp osv.

Allt detta brukar vi ganska enkelt klara av på några timmar medan vi äter middag och dricker ett glas vin och när vi är klara kan vi känna tillförsikt i att vi i alla fall har en samsyn om de punkter vi tagit upp. Det är inte allomfattande och relationen behöver givetvis att vi kommunicerar mer än så här men det ger ett ramverk inom vissa områden. Det här är tillfället då vi diskuterar praktiska planer, önskemål och drömmar. Det är inte tillfället då vi diskuterar relation, känslor och den typen av mål och önskemål utan det finns det andra tillfällen för.

Den här gången har vi konstaterat att vi bland annat skall fokusera på att minska vissa lån för att ytterligare öka stöttåligheten i vår ekonomi. Vi skall också fokusera långt mer energi på att hitta på familjegemensamma aktiviteter och vi skall skapa rutiner där tid för träning ingår för båda föräldrarna.

Vi få väl se men sedan vi införde det här för några år sedan har vi genomfört det mesta vi har satt upp som mål under de här tillfällena så även om vi kanske inte kommer hela vägen alla gånger innebär det fortfarande att saker och ting händer vilket inte är fallet om man aldrig sätter sig ned och diskuterar igenom önskemål och drömmar.

Ha en mysig höst

1 kommentar:

 1. Hej!
  Härligt. Vi ska snart också sätta oss ned och gå igenom den ekonomiska biten här hemma. Vi har haft en sommar med väldigt låga inkomster, Frun har nytt jobb som innebär lite lägre lön men inga transportkostnader.
  Nu ska vi se vad inkomsterna landar på och hur dessa ska fördelas på sparande, målsparande osv.

  Alltid bra med en kickoff :)

  Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi

  SvaraRadera