torsdag 31 oktober 2019

Nobinas utdelningsandel förklarad

Inlägget innehåller affiliatelänkar

Nobina noterades 2015 och jag köpte in mig kort därefter. Sedan dess har jag funderat på hur de lyckas få utdelningsandelen till att bli 75 % när det tydligt framgår att utdelningen skall vara ungefär 75 % av resultatet efter skatt.

Ur Nobinas bokslutskommuniké 2018/2019

Jag har nämligen tyckt att det ganska tydligt framgått att resultat efter skatt varit betydligt lägre än det rimligtvis varit för att den utdelning som utgivits skulle vara 75 % av sagda resultat.

Ur Nobinas bokslutskommuniké 2018/2019

Ett snabbt räkneexempel. Resultat efter skatt per aktie redovisat 2018/2019 var 4,03 kr. Utdelningen var 3,80 kr. För mig betyder det att utdelningsandelen är 94 %.

Jag bestämde mig tillslut att fråga bolaget. Jag frågade först kommunikationschefen och efter 2 veckor utan svar frågade jag IR-chefen. Efter ungefär en vecka frågade jag runt på mina olika sociala medier och eventuellt var det då det tog skruv för Herr AvL är en väldigt liten och obetydlig aktieägare men tack vare er läsare har jag nära 2000 följare på twitter så det kanske var det som hände; inte vet jag men några dagar senare (alltså drygt 3 veckor efter första kontakten) fick jag svar.

Det visade sig att jag (vilket är ganska tragiskt eftersom jag förväntas kunna sånt här) hade missat att Nobina inte betalar någon skatt. Att det står en lägre siffra som resultat efter skatt är bara en redovisningsteknisk presentation ifall man hade betalat skatt men tack vare ett förlustavdrag behöver man inte betala någon faktisk skatt.

Man behöver alltså leta upp ett justerat resultat där den fiktiva skatten exkluderas för att få rätt siffra att utgå från och då blir det genast lite knepigare. Man behöver räkna lite själv. Justerad EBT låg på 440 miljoner och antal aktier 88 355 682 st. Det ger ett justerat resultat om 4,98 kr/aktie och 3,80 kr är då 76 % av det.

På det viset stämmer alltså värdena.

Tidigare har jag bara förutsatt att det stämt eftersom det rimligtvis borde vara ganska många människor som kikar på det där innan publicering men det känns trevligt att ha koll.

En liten känga till bolaget för att det tog så lång tid att svara men nu är det i alla fall utrett.

Jag skulle bli oerhört förvånad om justerat EBT på helåret växer med de 35 % som första halvåret visar eftersom man signalerat att andra halvåret kommer bli betydligt svagare som följd av kontraktsmigrering men jag hyser ändå viss förhoppning om att man kan nå en tillväxt på kanske 10-15 %.

Jag hyser därför viss förhoppning om att utdelningen för nästa år sätts till 4,20 kr/aktie vilket på dagens kurs (ca 60 kr) ger en förväntad direktavkastning om 7 %. Det är inte fy skam.6 kommentarer:

 1. Betalar de ingen skatt?! Har du koll på hur mycket avdrag de har och hur länge de isf kommer kunna utnyttja det? Rätt intressant bokföring det där med att de ändå redovisar resultat efter skatt som om de betalat. Jag äger faktiskt en liten stek i Nobina i mitt bolag men har inte reflekterat över räkneexempel som du tar upp. Så tack för att du räknar och kollar åt mig. :)

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag älskar att de inte skriver någonstans vilken storhet de redovisar men om jag fattar siffrorna rätt har de 2,2 miljarder i ackumulerade förlustavdrag så de har väl att ta av i en 5-6 år till i alla fall om de inte köper mer.

   Radera
 2. Lysande! Tack för att du kollat upp detta. Har trott att utdelningsandelen låg där över 90 % så bra att du rett ut det.

  SvaraRadera
 3. Nobina ja, pålitlig utdelningsaktie som även finns i mina portföljer.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera