lördag 2 november 2019

Månadsavstämning oktober

Inlägget innehåller affiliatelänkar

Oktober har präglats av ganska mycket stress. På jobbet har vi haft väldigt mycket att göra och en av våra tre ekonomer har varit borta stora delar av månaden. Jag och hustrun har turats om att vabba men tiden jag varit borta har ändå inneburit att det blivit ännu stressigare när jag väl varit på jobbet.

Utöver det har jag haft flera sociala och ideella engagemang som tagit mer tid än jag riktigt känt att jag haft möjlighet att ge och som glasyr på kakan har min redovisningsbyrå krävt lite mer engagemang från mig än en vanlig månad vilket sammantaget innebär att familjen behöver lite lugn och ro i november om vi kan ordna det.

En annan trist sak är att stressen och de återkommande förkylningarna har gjort att jag inte orkat träna särdeles mycket under månaden men jag lyckades få in ett gäng pass de sista veckorna vilket är mycket mer än noll så det löser sig säkert.

Bild: Pixabay.com

Ekonomi

Det går just nu ganska mycket pengar åt att minska våra skulder och förbereda oss på andra ekonomiska förutsättningar. Tillsammans med att vi båda arbetar 80 % och vabbar ganska mycket så märks det på kontot och på sparkvoten men det går verkligen ingen nöd på oss.

Portföljutveckling

Börsen har varit riktigt snäll mot oss även denna månad. När man läser tidningarna verkar folk skitnervösa och rapporterna var onekligen av blandad kvalitet men så himla farligt tyckte jag inte att det tredje kvartalet var.

Totalt är det egenhopsnickrade AVL-indexet upp 3,17 % (3,79 %) under oktober. YTD är index upp 20,17 % (16,36 %). Det har svängt en hel del under året men det där är ett riktigt hyggligt års resultat.

Portföljen fortsätter att tugga på. Låg volatilitet, relativt låg beta och stark motståndskraft mot nedgångar. Portföljen gick "bara" upp 2,21 % (4,44 %) i oktober. För året är portföljen upp 23,96 % (21,28 %).

Två månader kvar av året. Det skall bli mycket spännande att se var det hela landar.

Sparande

Lite svagare kassaflöde men fortfarande ett bättre resultat på sparandet än föregående månad. Jag tolkar det som att det går fort för oss att rätta mun efter matsäck. Jag sparade 62,44 % (48,78 %) av nettoinkomsten den här månaden.

På helårsbasis har jag sparat totalt 66,8 % (67,16 %). Målet är 60 %.

I den här takten ligger friheten inte så himla långt bort. Jag räknade ut att jag, givet att sparandet kan hålla i sig, ligger ungefär tre år före den långsiktiga planen. Det är riktigt kul att inse.

Utdelning

Oktober brukar vara en hygglig månad. Många bolag delar ut men det är långt ifrån den bästa månaden. I år är dock oktober en riktigt bra månad. Jag har ökat på ganska rejält i några preffar och kvartalsutdelare sedan förra året vilket gett ett rejält avtryck.

Utdelningarna täckte 32,47  % (21,2 %) av en genomsnittsmånads kostnader. Det här täcker exempelvis ett helt års klädinköp inklusive skor för min del. Trevligt att veta att jag inte behöver gå naken om jag inte vill.

Portföljen har täckt totalt 29,60 % (26,89 %) av ett genomsnittligt års kostnader. Målet för året är 25 % och mycket beror på en extra utdelning förra månaden som inte kommer upprepas nästa år men jag klagar inte.

Nedan hittar du en jämförelse över hur utdelningarna fördelar sig över året och hur det sett ut tidigare år.


Bild: AvL

Jag mottog 53,11 % mer pengar i utdelning den här månaden jämfört med samma månad 2018. Det mesta är nyinvesteringar men en del är utdelningshöjningar också. Alla pengar är bra pengar.

AVL-Portföljen

Det är dags att rationalisera bort det här segmentet av rapporten enligt förklaring i tidigare inlägg. Jag kommer göra separata inlägg om den här portföljen några gånger om året.

Som en sista månadsrapport kan nämnas att portföljen nu är värd 27 396 kr (insatta medel 22 500 kr) vilket innebär att vi fått 4 896 kr (4 373 kr) kr eller 21,76 % (19,88 %) i avkastning på 41 månader.

På 1 år har portföljen gått 23,78 % och på 3 år 30,02 %. Detta kan jämföras med OMXSGI som på samma tidsperioder gått 23,95 % respektive 40,17 %. Det skall bli spännande att se om vi hinner i fatt index på de kommande 15 åren.

Livskvalitet

Även om jag inledningsvis gnällde lite för att det varit mycket den här månaden har en hel del av det också varit mycket trevligt. Det har varit rejäla sociala balunser med banketter, fester, middagar och små, mysiga hemmakvällar men det har också varit affärsresor med spännande möten, trevliga tillställningar och intressanta utbildningar.

En intressant sak som gick av stapeln den här månaden var att jag höll en utbildning när avdelningen samlades. Jag har aldrig utbildat den mängden människor på samma gång förut så det var spännande. Jag har som tur är omfattande scenvana och har kört 1000-tals presentationer, föreläsningar och träningspass men att hålla en egenkomponerad utbildning för sina, väldigt insatta kollegor, inom ett område där det krävs en hel del förkunskaper; det är ganska speciellt. Här kan man helt plötsligt bli ifrågasatt på ens expertområde vilket skulle kunna påverka självförtroendet för den egna arbetssituationen så det var lite nervöst men det gick bra och kollegorna verkade nöjda.

Eftersom vi redan fått förfrågningar på att hålla den här utbildningen fler gånger både internt men också externt mot andra grupper av intressenter kan det hända att jag precis har kompletterat mina arbetsuppgifter med en ganska intressant delaktivitet.

Hälsa

Jag har fokuserat på att må gött eftersom jag inte kunnat träna riktigt så mycket som jag velat och jag har inte ställt mig på vågen den här månaden så jag har egentligen inget att rapportera.

Däremot kan jag konstatera att det är mentalt lättare att hantera vardagen och sjukdomarna i år än förra året vilket är väldigt positivt. Det är sannolikt en kombination av anledningar till det, inte minst att sömnbristen och jobbstressen inte är lika svår i år även om det just denna månad har varit lite mer än önskvärt på båda fronterna.

Summering

En blandad månad men ändå en lycklig sådan. Ekonomin harvar på. Sparandet blir lite lidande av att vi amorterar någonting hejdlöst men det innebär å andra sidan att vi långsiktigt kommer kunna spara betydligt mer så vi får väl se det positivt även om jag hellre skulle investera mer.

Håll tummarna för att november blir en frisk månad.

//Siffrorna inom parenteserna beskriver situationen föregående månad förutom när det gäller månadens utdelningarna då de beskriver nivån för samma månad året innan.//


Bildkälla: pixabay.com, AvL och Nordnet.se

10 kommentarer:

 1. Vad ska du göra sedan då med all tid, när friheten uppnåtts?
  Mvh investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. 😀 Jag är inte så orolig för att jag skall ha för lite att göra. I värsta fall finns det mycket jag vill lära mig och många böcker jag vill hinna läsa men jag har alltid företagen att leka med också om jag skulle få tråkigt

   Radera
 2. Det låter som att du har haft fullt upp denna månad! Var försiktig så du inte drar på dig så mycket att varje månad kommer bli så här. Stress kan komma smygande och till slut vänjer du dig, tills det helt plötsligt en dag blir för mycket. Ta hand om dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för omtanken. Jag hade faktiskt nyligen ett samtal med min chef där han uttryckte viss oro och han valde att temporärt sätta in stödresurser för att sänka min belastning.

   Om inget märkligt inträffar kommer november bli en mycket bättre månad.

   Tack

   Radera
 3. "Sparandet blir lite lidande av att vi amorterar någonting hejdlöst"

  ...bara om du inte räknar amorteringar som sparande... ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det. Det vi extraamorterar är ju billånet och även om vi tagit det för att utöka vårt investeringsbara utrymme ser jag det ändå som ett konsumtionslån och därför ser jag inte amorteringen som ett sparande.

   I alla fall inte när jag skriver på bloggen men privat inser jag ju att vårt ekonomiska handlingsutrymme ökar även med de här amorteringarna.

   Radera
 4. Spännande att höra om ditt föredrag för kollegor med flera. Måste ha varit lite nervöst? Men ack så utvecklande. Kände du att du förberedde dig annorlunda i förhållande till andra föredrag/utbildningar etc? Tack för trevlig läsning som alltid! /Oskar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oh intressant fråga. Kanske måste skriva om det 😀

   Det var nervöst inför men när jag väl stod där inföll lugnet. Jag var sjukt mycket mer förberedd på detta än jag brukar. Jag skulle ha kunnat besvara nästan alla frågor som kunde komma om detta mycket specifika och nördiga område och jag hade övat många gånger.

   Men så har jag också fått frågor från ledningen att hålla utbildningen förr andra myndigheter så något rätt gjorde jag nog 😀

   Tack för frågan

   Radera
 5. Tror du är något på spåren med att det känns bättre om man inte har sömnbrist. Sover man tillräckligt så klarar man av stressen mycket bättre och även mycket annat blir bättre, immunförsvaret t.ex. Fast är man redan stressad så går det ju tyvärr ut över sömnkvaliten också men ändå viktigt att prioritera sömnen./Hea

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej

   Ja jag har ju gjort hela varvet de senaste åren. Gått från stressrelaterad utbrändhet under dotterns första månader till att inte få sova de första åren med dottern till att må bra på det hela taget till att igen testa lite stress men det funkar toppen eftersom jag sover mer nu. :-)

   Livets cirkel....

   Radera