fredag 15 november 2019

Bud på Hemfosa


Inlägget innehåller affiliatelänkar

Först kom ett bud på Swedol i måndags och idag kom det ett bud på Hemfosa. Jag tycker det här med bud är svårt. I fallet Swedol förutsätter jag att köpet kommer gå igenom men jag vill inte äga köparen vilket var en möjlighet genom erbjudandet varför jag sålde mitt innehav direkt.

I fallet Hemfosa är det svårare tycker jag.

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden (SBB) publicerade i morse ett bud på hela Hemfosa. Jag äger båda aktierna men har betydligt större vikt i Hemfosa.

Budet går i korthet ut på att man får 120 kr kontant för 45 % av aktierna och de resterande 55 % av aktierna man äger får man 5,5 B aktier i SBB (för preffarna är villkoren lite annorlunda). Baserat på slutkursen i SBB igår är aktievärdet i erbjudandet drygt 131 kr/Hemfosaaktie. Totalt ger det ett värde på erbjudandet motsvarande straxt över 126 kr/aktie i Hemfosa vilket kan jämföras med gårdagens stängningskurs om 102,8 kr/st. Det ger ungefär 22 % premie.

Så långt är allting gott och väl.


Jag lyssnade på presentationen i samband med budsläppet nu i morse och jag tyckte att det framkom tveksamheter gällande finansieringen av köpet vilket skulle kunna innebära att balansräkningen i det nya bolaget kan bli relativt ansträngd initialt.

Det fanns en del andra frågor men det mesta tyder nog på att det finns fördelar med att slå samman de båda bolagen.

Bredvid det här budet ligger ett erbjudande från SBB att teckna nya aktier i en nyemission vilken syftar till att skjuta till nytt kapital till SBB i samband med köpet. Varje aktie ger 1 teckningsrätt och 13 teckningsrätter ger rätt att teckna 1 ny aktie för 23 kr/st.

Mina tankar

Dels är jag inte riktigt lika säker på att det här budet kommer gå igenom. Priset är rimligt men det finns ingen solklar storägare. De tio största ägarna i Hemfosa äger drygt 33 % av bolaget och majoriteten av dem är fonder.

Fonder må vara ett känslolöst kapital men jag är inte helt säker på att det räcker för att ge 90 % av kapitalets accept i budet.

Aktierna handlas till ungefär samma substanspremie och verksamhetens värde och fastigheternas värde tyder inte på att budet skulle ligga på en felaktig nivå men SBB är i min värld ett aningen sämre bolag än Hemfosa varför jag inte alls känner mig bekväm med att äga en lika stor portion av SBB som den jag äger i Hemfosa.

SBB aktien föll dessutom ganska kraftigt på det här beskedet vilket innebär att det inte finns någon egentlig anledning idag att teckna aktier i nyemissionen för 23 kr när man kan köpa aktier över börsen för 22 kr/st.

Utöver det verkar inte heller de som köper och säljer aktier i Hemfosa idag vara övertygade om budets förträfflighet eftersom det säljs aktier för 114 kr vilket för all del är betydligt högre än gårdagens kurs men det är också mycket lägre än budet så det finns en stor grad av osäkerhet här.

I ärlighetens namn tycker jag det här är skitsvårt.

Skulle jag rida med i budet kommer jag stå med en hygglig summa kontanter i näven och en position i SBB stor nog att göra den aktien till mitt tredje största innehav och lika stort som Hemfosa är idag. Jag är ganska bekväm med dagens fördelning och tror inte att jag vill ha SBB så högt upp i listan.

Alternativet är givetvis att försöka få högre andel kontanter för Hemfosaaktierna eller att sälja SBB aktier men jag vill heller inte göra någonting förhastat.

Summering

Min grundtes just nu är att det här budet inte kommer gå igenom. Risken är då stor att SBB ändå väljer att ta den del av Hemfosa man får vilket i värsta fall gör Hemfosa till en zombie utan egentlig egen kraft att göra någonting. Det vore riktigt trist.

Min förhoppning är att budet går igenom; att kursen i SBB repar sig och att jag badar i guld och champagne lagom till jul men jag hyser vissa farhågor om att det inte kommer bli riktigt så bra. Jag kommer hålla ganska noggrann koll de kommande månaderna. Skulle Hemfosaaktien handlas till 125 kr säljer jag den och får jag 23,5 kr ungefär för SBB säljer jag nog den också. Sen kan man alltid köpa tillbaka när det lugnat ner sig.

I dagsläget ser det inte sannolikt ut att jag kommer sälja mina aktier i förtid och jag kommer egentligen inte bli särdeles missnöjd om budet falkler givet att SBB inte blir så stora ägare i Hemfosa att Hemfosa slutar vara ett bra bolag.

Vad tänker du?

7 kommentarer:

 1. Personligen så sålde jag alla mina Hemfosa för 116.50 sek. Anledningen är relativt enkel, om budget går igenom så får jag SBB aktier jag inte vill ha (finanserna, ledningen, utdelningen etc. i en potentiell nedgång fungerar inte för mig). Jag är ganska säker på av dem som tar/tvingas till budet kommer sälja av SBB också vilket skapar ett generellt tryck nedåt också. Alternativt så går budet inte igenom, då sjunker Hemfosa antagligen tillbaka i värde och jag kan köpa in mig igen. Alternativ tre hybriden där SBB inte får tillräckligt för att köpa ut de sista men tillräckligt för att styra i Hemfosa, kapa utdelningen etc. och bete sig som tjurar i porslinsaffär som de har varit förut. Det leder till att budet går igenom men drar ut på det hela alternativt att SBB måste sälja av över 50% av bolaget och trycker ner kursen. Oavsett så får jag antingen ett billigare Hemfosa tillbaka eller så har jag 100% kronor i vinsten i handen, båda alternativen är bättre än vad SBB erbjuder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du resonerar precis som jag hoppas att jag gjort om jag bara ägt hemfosa. Så jag skall nog resonera precis så även jag och se de olika innehaven som just olika innehav och inte grunda mina beslut på att jag äger båda

   Radera
  2. Som ersättare kan du titta på Algonquin Power & Utilities Corp., kvartalsutdelare i stigande trend inom ett "tråkigt" område och i linje med några av dina andra innehav i din KF.

   Radera
  3. Tack för tipset. Det skall jag kika på.

   Radera
  4. Hej Jonas

   Har du följt caset länge? På första överblicken gillar jag det jag ser. Lite hög skuldsättning kanske men det kan man leva med.

   Det ser ut som om de förvärvar mycket. Har du koll på det och kan berätta var jag borde fokusera min läsning? De verkar ha växt typ faktor tre på fyra år vilket är ganska fort.

   Radera
 2. Hej!

  Bra inlägg! Jag känner ungefär samma som dig. Hemfosa är ett kärninnehav i portföljen och jag har varit med sedan de börsnoterades, så det är med blandade känslor. Har inte sålt mitt innehav än.

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har älskat hemfosa men jag får nog ta ett beslut i nästa vecka för det här håller inte riktigt :-) Svåraste är väl att veta vad tusan man skall göra med pengarna sen då om man säljer...

   Radera