lördag 28 september 2019

Korvish - Produkten som försvann

Kommer ni ihåg när Scan lanserade korvish för några år sedan. Jag höll på att sätta kaffet i vrångstrupen när jag såg reklamen för jag tyckte det var så dumt att jag hade svårt att tro att de menade allvar.

Tydligen sålde inte produkterna så bra för vad jag kan se har produkterna slutat produceras men konceptet var i alla fall ett försök att locka alla skitenödiga innerstadshippsters med en kvävande miljöångest att fortsätta äta korv.


Så helt plötsligt gör man en korv som istället för den vanliga potatisen som bindemedel och utfyllnad har ännu mindre kött och som kompensation får man en slabbig köttgegga blandad med bruna bönor. Mums.

Dessutom ville man ta mer betalt för den här korven än för riktig korv. Jag är nästan förvånad att den inte sålde som smör i solsken men tydligen var den äcklig om man får tro de 20 första bloggarna jag fick upp när jag googlade var den hade tagit vägen.

Det som förvånar mig mest är hur det kan finnas en marknad för den här typen av produkter. Nu visade det sig ju att marknaden inte var riktigt redo men det finns så mycket annat. Allt från sojakorv till blödande hamburgare gjorda på ärtprotein och rödbetor. Allt för att folk skall få tro att de äter kött samtidigt som de kan döva sitt dåliga samvete.

När jag var liten gjorde min mormor mat på söndagar till hela familjen. Vi var mellan 6 och 15 personer och jag skulle bli förvånad om hon någonsin använde mer än ett halvkilo kött. Personligen föredrar jag köttbullar när man blandat i lika mycket "annat" som köttfärs. Det kan vara brödsmulor, kokt potatis/potatismos, gammalt ris eller kokta grönsaker. Utöver det behövs kryddor och några ägg.

Jag var tvungen att bli vuxen och kockutbildad innan jag förstod att det tydligen är vanligare att man äter köttfärsen som den är. Om man följer något gammalt husmorsrecept hackar man i lite lök och kryddar med lite salt och peppar men det är också allt. Är verkligen okryddad, stekt köttfärs så gott?

Detta går förövrigt igen i korven också. Personligen tycker jag korv (hemmagjord) är bättre om den är rejält kryddad och smeten är utblandad med lite grönsaker.

Det jag tror Scan gjorde fel var att de gjorde äcklig korv som dessutom marknadsfördes på fel sätt men hade de bara vädjat till folks behov av mat som det var förr; som mamma gjorde den, så hade det nog gått hem för alla mödrar i min familj (vad jag vet) har blandat ut smeten friskt och det blir gott som tusan.

Hur gör ni?

6 kommentarer:

 1. Ska erkänna att jag aldrig har vare sig tillagat eller ätit "utblandad köttfärs". Spontant känner jag bara "tvi väre, det där kan alla allt för välavlönade söder-vänster-hipsters få pyssla med själva". Men det är jag det.
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Menar du på allvar att du aldrig har ätit en köttfärsprodukt på en lunchrestaurang? Eller korv? För du tror väl inte att det vanligaste på restaurang är inblandad köttfärs?

   Radera
  2. Korv är en sak, men då ska det hålla riktigt hög kötthalt, jag tittar alltid noga på innehållsdeklarationen där. Annars stinker det ju om det hela.
   Köttfärs äter jag väl, men då ska det ju smaka rikligt med just köttfärs.
   För övrigt finner jag det lite intressant att alla vegetarianer tycks föredra att på något sunkigt vis lura i sig själva att det de äter faktiskt är kött, för det ska tydligen påminna om vanliga rätter ändå. Kvalificerat självbedrägeri, men det är ju för det goda eller något?

   Radera
 2. Jag tror att mycket ligger i namnet. Korvish och järpish får mig att tänka på Galenskaparnas reklam för Nisses tuggummi - "nästan som ett riktigt tuggummi!". Istället borde de fokuserat på miljön för det går folk på (nu, möjligen var Scan för tidigt ute) och kallat det för klimatkorv eller något annat dumt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas innerligt att det inte kommer någon klimatkorv. Fånigare produkt får man leta efter.

   Radera
 3. Det här ish stör mig. Folk går runt och ishar... det är ish dit och ish hit. Ja jag vet jag har för lite att tänka på i kombination med att jag är för konservativ, jag menar konservativish...

  SvaraRadera