måndag 2 september 2019

Månadsavstämning augusti

Inlägget innehåller affiliatelänkar

Vi hade onekligen tur med vädret på vår semester. Så fort semestern var slut var man igen tvungen att kolla YR för att veta vad man skulle ha på sig för kläder den dagen. Men det har ändå varit en riktigt fin månad.

Jag har jobbar 80 % vilket är asgrymt. Det känns ju knappt att man jobbar. Och träna hinner man med. En gång, innan hustrun får för sig att hela lägenheten skall möbleras om, prylar skall krängas, nytt skall inhandlas och saker skall bäras, bäras, bäras. Men det blir ganska fint... Hoppas jag... När det blir klart.

Bild: Pixabay.com

Ekonomi

En fantastisk månad på alla sätt. Vi har sett rejäla svängningar på börsen med möjlighet att fiska ganska friskt i orderböckerna i vissa bolag och dessutom har jag fått in en hel del extrapengar via firman så det har sparats utöver det vanliga också trots att månaden varit dyrare än vanligt.

Portföljutveckling

Portföljen har varit exemplarisk den här månaden. Det har svängt på världshaven men portföljen har varit en filbunke. Lugn och fin med bara lite daller när det skakar som värst.

Totalt är det egenhopsnickrade AVL-indexet upp -4,18 % (1,00 %) under augusti. YTD är index upp 12,04 % (17,02 %).

På detta enorma nedställ svarar portföljen med att gå ned -0,13 % (1,17 %) i augusti. För året är portföljen upp 16,13 % (16,27 %). Jag tycker det är helt fantastiskt.

Den uppmärksamme noterar att portföljen nu spöar index igen trots vårens rejäla relativa tapp och efterföljande eftersläpning.

Sparande

Så om förra månaden var supernormal och jag lyckades spara 68 % borde jag, en månad med nästan dubbelt så hög inkomst kunna spara 140 % eller? 😂 Riktigt så enkelt är det inte så att jag kan spara mer än jag får in och det är inte ens så att procentsatsen blir särdeles imponerande trots att jag sparade nästan tre gånger så mycket som förra månaden i kronor och ören. Men i slutändan är det ju kronorna som räknas även om ni här får nöja er med att veta att jag sparade 72,78 % (68,40 %) av nettoinkomsten den här månaden.

På helårsbasis har jag sparat totalt 68,71 % (67,91 %). Målet är 60 %.

När jag gjorde den här sammanställningen noterade jag någonting fullständigt vansinnigt. Jag har plockat in så mycket extrainkomster i år att jag, under årets första åtta månader har sparat mer än jag netto fått in via mitt ordinarie arbete. Jag hade alltså kunnat leva på allt extra jag fått in. Synd att det inte kommer hålla i sig till nästa år men det är ändå en ganska kul insikt. Ett par kunder till i bolaget så hade jag kanske inte behövt jobba för staten.

Utdelning
Den här månaden har varit en ganska spektakulär månad. Dels kom extrautdelningen från Tele2 vilket bara den var nog för att konkurrera med flera av de sämre månadernas totala utdelningsnivå. Utöver det kom lite pengar från ett fastighetslån och dessutom kom OHIs kvartalsutdelning vilket är en av de större enskilda utdelningarna.

Tillsammans innebar detta att utdelningarna täckte 37,29  % (28,07 %) av en genomsnittsmånads kostnader. Hade jag inte haft en massa räntor och amorteringar och skräp hade jag nog kunnat leva på den summan.

Portföljen har täckt totalt 21,47 % (18,36 %) av ett genomsnittligt års kostnader. Målet är 25 % och nu börjar det se ut som om det kommer att gå att nå i hamn.

Nedan hittar du en jämförelse över hur utdelningarna fördelar sig över året och hur det sett ut tidigare år.


Bild: AvL

Jag mottog 32,84 % mer pengar i utdelning den här månaden jämfört med samma månad 2018. Det är läckert att se att summorna ökar år för år. Värt att notera är att även förra året var exceptionellt varför det känns väldigt osannolikt att nästa år skulle kunna leverera liknande siffror och det är viktigt att minnas det inför nästa år.

AVL-Portföljen

Den här månaden valde jag att fylla på i fonderna Nordnet Superfonden Sverige, Dito för Norge samt Länsförsäkringar global indexnära.

Efter månadens transaktioner ser kontot ut som nedan.

Bildkälla: Nordnet.se

I dagsläget är portföljen inkl likvider värd 25 238 kr (insatta medel 21 500 kr) vilket innebär att vi fått 3 738 kr (4 410 kr) kr eller 17,39 % (21,00 %) i avkastning på 39 månader. 

På 1 år har portföljen gått 7,34 % och på 3 år 27,51 %. Detta kan jämföras med OMXSGI som på samma tidsperioder gått -0,99 % respektive 28,75 %. Inte hela vägen framme på tre år men det är inte illa kämpat med tanke på att portföljens första år var uppbyggnad.


Livskvalitet

Vet inte om det kan räknas riktigt men den senaste månaden har vi, som tidigare nämnt, möblerat om hemma och försökt göra vårt boende mer passande för oss. Bland annat har vi ställt undan TVn och skapat rena, fina ytor. Nya ljuskällor är införskaffade och vi har inrett en ny läshörna. Allt för att bygga ett mer harmoniskt liv.

Dessutom har experimentet kolonilott avkastat ganska hyggligt. Nu skördar vi morötter, betor, palsternacka och kålrot utöver den dagliga salladen. Mycket trevligt.

Hälsa

Här har det inte hänt så mycket. Jag har skaffat ett träningskort och nyttjat det en gång innan vi drog igång det stora organisationsprojektet här hemma. Projektet innebär för all del en hel del vardagsmotion men jag tror ändå inte att det mäter sig med regelbundna träningspass.

Dessutom är hösten här och dottern har börjat på förskolan och med det kom den första förkylningen som ett brev på posten men jag skall försöka hitta kraft nog att inte låta det stoppa mig i år även om jag är innerligt trött på att vara sjuk.

Summering

Ekonomin går bra och många delar av livet är där vi vill ha dem men det finns alltid saker att jobba på. Nästa månad hoppas jag vi har börjat ta tag i några av de områdena.

//Siffrorna inom parenteserna beskriver situationen föregående månad förutom när det gäller månadens utdelningarna då de beskriver nivån för samma månad året innan.//


Bildkälla: pixabay.com, AvL och Nordnet.se

2 kommentarer:

 1. Det som fastnade mest med detta inlägget förutom de trevliga siffrorna var att ni har ställt undan er TV. Det hade jag nog haft väldigt svårt med om jag ska vara ärlig. Inte för att jag inte vill umgås med min familj utan för att det är när jag antingen ser på tv (gärna meningslösa gamla 80-talssåpor) eller går långpromenader för mig själv. När jag umgås med familjen försöker jag ofta stänga av tvn och göra nåt annat som att spela nåt brädspel, vara ute och röra på oss med t.ex. badminton på tomten. Men känslan att sjunka ner vid tv-n när familjen har somnat med en god kopp te och en intressant discovery-dokumentär är svårslaget. Fru Snålgris brukar glo på film o sånt på telefonen men det gör jag bara i extrema undantagsfall t.ex. när man ligger på nåt fjärran hotellrum och har svårt att sova, då kan jag dra igång nån youtube-film eller netflix, om det funkar där jag är.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Snålgrisen

   Det har varit en ganska lång process. Framförallt för mig. Fru AvL har aldrig varit den som slötittar på tv men jag har alltid haft tvn som min primära källa till underhållning och förströelse men gemensamt (och som en följd av vårt liv tillsammans) har tv-tittandet minskat till att det numera är att jag tittar om jag ligger hemma sjuk eller om det har kommit någon film vi vill se.

   Vi har då valt att istället hänga upp en liten datorskärm bakom en gardin i gästrummet. Till denna har jag kopplat en cromecast och en trådlös högtalare så om vi vill se någonting eller om vi behöver att dottern får se lite barnprogram för att föräldrarna skall kunna laga mat i fred eller så; ja då finns den där men den syns knappt och används mycket sparsamt.

   Alla är vi olika men jag upplever att denna förändring har gjort mig gott för nu (vilket det har varit i flera år) är TV-tittandet ett aktivt val och inte default. Nu finns det andra underhållningsformer i mitt liv exv böcker, poddar, bloggar osv

   Radera