lördag 7 september 2019

Går det att göra falukorv gott?

Det är en uppriktig fråga för jag har aldrig varit särdeles förtjust i korv i allmänhet och falukorv i synnerhet men sedan dottern blev ungefär ett år gammal har hon krävt korv, köttbullar och fiskpinnar som middag.

Jag kan ärligt talat inte förstå var hon fick det från för om jag inte är helt ute och cyklar hade hon bestämt sig för att korv var det godaste som fanns långt innan hon började på förskolan och vad jag vet serverades det korv maximalt två gånger under hennes första levnadsår.

Nästan som riktig korv

Så nu står jag här med en genuin avsmak för falukorv och om jag inte skall behöva laga dubbla måltider (något jag vägrar) är det för husfridens skull rimligt att äta korv minst en gång i veckan.

Än så länge har jag stekt upp ett gäng olika korvar så att vi får lite korvbuffé och pappa kan välja en som smakar någonting eller så gör jag en korvgryta där allt utom korven smakar saker (och så steker jag några bitar neutralt ifall dottern vägrar. Hon är trots allt bara två).

Problemet är att min inspiration tryter och när jag googlar falukorv fylls skärmen med olika varianter av falukorv i ugn och ärligt talat; är falukorv i ugn godare om man väljer att knö in squashskivor mellan korvskivorna istället för ost?

Därför ber jag om din hjälp. Förse mig med ditt bästa korvrecept. Skulle det vara ett recept som utiliserar falukorv är det ett plus.


18 kommentarer:

 1. Inte så unikt men enkelt med "korvstroganoff med ris". Mina barn accepterade det sedan tidig ålder.
  Mvh hinvestera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. 😀 dottern älskar det. Här är det pappa som är kräsen. Jag tycker stroganoffen är okej om man kryddar ordentligt och har gott om dijonsenap i.

   Tack för förslaget

   Radera
  2. Blandar ut falukorven med chorizo eller annan korv med lite mer smak i stroganoffen. Lätt att peta bort för kräsna barn.

   Radera
  3. Bra tips. Blir mer som en spansk korvgryta och de kan man ju göra rätt goda om man måste

   Radera
 2. Brukar köra en "stroganoff" precis som Investeraren, men med pasta penne till.
  Började köra kyckling"falu"korv (kycklingstekkorv) för något år sedan för att testa, och när jag byter tillbaka till riktig falukorv så känns den betydligt mer porös och syrlig. Föredrar kycklingkorven numera!

  Jag brukar köra:
  2 st kycklingstekkorv 500g
  1 st pasta penne rigate 500g
  1 st matlagningsgrädde
  400-500 ml ketchup
  250 ml sweet chilisås
  Steker i margarin, kryddar med peppar eller vitlökspeppar. Man kan ju köra med någon extra chilikrydda eller tabasco för att göra den starkare.
  Detta blir 5 portioner för mig! Tar cirka 20 minuter att laga från 0 till 100. Det är gott också!

  Annars gillar jag chorizo också. Brukar köpa vanlig eller kycklingchorizo. Steka, krydda extra med berber och vitlökspeppar. Spaghetti till. Sedan river jag över en jäkla massa hårdost och lägger i en del ruccola!

  /Arbetsplanen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjenare

   Intressant recept. Kycklingvarianten har jag aldrig provat. Kanske dags att göra det 😀

   Radera
 3. Jag gör en stroganoff på falukorv med sås av lätt creme fraiche, tomatpuré och dijonsenap (till 4 portioner ca 4 dl lätt creme fraiche, 1 msk tomatpuré och 1 tsk dijonsenap). Eftersom sonen gillar löksmak men inte lökbitar använder jag lökpulver, dessutom paprikapulver, lite svartpeppar och persilja. Jag brukar höfta med mängderna men tar rätt generöst med lök- o paprikapulvret. /Alice

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Alice

   Tack för receptet. Basen gör vi likadant men kryddningen har jag inte provat :-)

   Radera
 4. Släng i en kanelstång eller två i korvstroganoffen som du naturligtvis haft grädde i, så höjer det smakupplevelsen. Har själv svårt för korv förutom välkryddad kvalitetskorv med mycket kött i.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack S&S

   Kanel hade funkat för mig men hustrun avskyr det så jag kommer få svårt att testa tyvärr.

   Radera
 5. Jag gillar inte korv heller, men har av en slump hittat ett ätligt märke på typ grill/lunchkorv - Hemgården. Mycket kött, bra kryddat. Finns numera alltid i min frys som nödmat. Har ingen aaaaaning om hur deras Falu är, men en testa! Jag har bara sett märket på en Ica, så det är kanske inte så stort. Du får kolla om de har någon återförsäljare hos dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Maria

   Jag har inte sett märket men jag skall leta annars får jag köpa lite när jag är i Karlstad nästa gång för de måste väl rimligtvis leverera till sitt eget närområde?

   Tack för tipset.

   Radera
 6. Grejen är att hitta en BRA falukorv. Här i Luleå säljs Jokkmokkskorv - hög kötthalt och så god :). Jag gillar att steka korv i bitar, lök och potatis och knäcka ägg över, blir som en pyttiomelett

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pyttiomelett var ett kul namn. En variant av bondomelett

   https://www.ica.se/recept/bondomelett-2826/

   Men du har säkert rätt. Jag har bara inte hittat en falukorv jag gillar ännu. Får fortsätta leta.

   Radera
 7. Svar
  1. Fast det är ju bara en mer avancerad variant av falukorv i ugn?

   Radera
 8. Tips: Läs Ann Fernholms böcker om mat till barn! Följ gärna hennes blogg annfernholm.se.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset. Nu är det inte så att hon är den som är kräsen i det här avseendet. Hon må ha önskemål och får det oftare än vad som kanske är rimligt men hon äter det mesta med god aptit. I det ovanstående inlägget är det jag som behöver hjälp med min egen begränsning och det gissar jag att Anns bok inte kan erbjuda?

   Radera