tisdag 4 juni 2019

Många köp blir det

Inlägget innehåller affiliatelänkar

Under min föräldraledighet skiftade jag fokus lite på innehållet på bloggen. Det blev mycket mindre analyser, rapportgenomgångar och portföljinblickar än tidigare vilket till mångt och mycket berodde på tidsbrist.

Att skriva om vardagsbetraktelser eller föra ett grundläggande ekonomiskt resonemang kräver mycket mindre tid än att skriva en välgrundad bolagsanalys och det fanns helt enkelt inte tid längre för den typen av innehåll.

Det finns fortfarande inte riktigt den tiden varför mina analyser blir betydligt grundare nu (både på och bakom bloggen) än tidigare och det visar sig också i mina portföljtransaktioner. Nu köper jag mycket mer breda produkter vilka jag upplever som säkrare eller så köper jag aktier i bolag som bevisat sig under lång tid. Omedvetet blir det mer och mer att jag följer min strategi utan att avvika genom att köpa "chansbolag och roliga bolag".

Bild: freeimages.com

Transaktioner

Sälj

Den senaste månaden har jag sålt av allt jag hade i Catena Media och Pandora. Det fick helt enkelt räcka nu. Det första bolaget är helt klart utanför min strategi men jag lät mig lockas av en (vilket har visat sig i efterhand vara en uppblåst och orimlig) tillväxtresa. Med ny ägarstruktur, nya mål och ny ledning kan säkert bolaget vändas och det är säkert snart dags för den där vändningen men jag kommer inte vara med när det vänder.

Pandora köpte jag för att det var en billig aktie där jag trodde bolaget skulle klara av att fortsätta växa. Det har gått sådär. Vinsterna har sjunkit något samtidigt som marknaden inte tror att vändningen är nära. Jag vet faktiskt inte riktigt vad jag skall tro men det var en aktie jag inte längre ville äga av fåniga och känslomässiga skäl och då var det dags att avsluta den relationen.

Köp

På samma sätt har jag köpt. Det har varit primärt känsla och en snabb koll på nyckeltal där det är tillgängligt.

Först och främst har jag köpt en del i XACT Sverige och XACT Högutdelande men jag har också köpt i Svolder, Investor, Holmen, Novo Nordisk och Swedol.

Alla köp är gjorda därför att jag långsiktigt tror på bolaget och dess förutsättningar eller för att fonderna ger mig en bred och behaglig exponering. I Investor måste man tro att konjunkturen inte kommer att övergå i en lång och seg lågkonjunktur i morgon och i Holmen måste man ha lite samma tro men jag resonerar som så att även om vi ser toppen på högkonjunkturen nu kommer det sannolikt inte gå väldigt fort utför och jag är hellre investerad i aktier än i räntor just nu.

Sist men inte minst köpte jag en hygglig hög preferensaktier i det pyttelilla investmentbolaget Pegroco efter att ett av deras större innehav krisade. Aktien sjönk drygt 10 % på denna nyhet och även om jag inte plockade på botten kom jag ändå ganska nära.

Jag tror att bolaget kommer klara sig fint även om det där innehavet går under. De har en rejäl kassa och utdelningen till preferensaktierna är en förhållandevis liten peng. Just nu får man 9 % direktavkastning vilket signalerar att risken är ganska hög i bolaget men jag vill ändå tro att det på lite sikt kommer finnas potential både för några kronors kursuppgång och en hygglig direktavkastning så länge.

Det här är huvuddelen av senaste månadens transaktioner. Det skall bli intressant att följa börsens svängningar den närmaste tiden och se på vilket sätt man skall allokera sina tillgångar framöver.

Har du köpt någonting kul?


2 kommentarer:

 1. I början av året hade jag som tanke att inte hålla på och köpa och sälja så mycket i portföljen utan mer att fylla när innehaven dippar. Trots det har det varje månad blivit en hel del köp och sälj. Har också köpt in fler Xact Högutdelande till portföljen. Jag tycker det är den bra grund att ha i en aktieportfölj då den ger en bra spridning och har hyfsat låg risk. Är du intresserad av dessa, så finns de på min månadssammanställning.

  Hälsningar

  Martin

  SvaraRadera
 2. Tjenare.

  Jag säljer väldigt sällan faktiskt. I genomsnitt gör jag ca 10 säljaffärer om året och 300-500 köp 😀

  SvaraRadera