torsdag 6 juni 2019

Måluppfyllelse på lång och kort sikt

Ibland försöker jag kika på hur det går för mig med mina mål och för familjen med de övergripande mål vi har satt upp för oss.

Jag har ändå bloggat i snart fyra år och under den tiden har jag följt mina mål mer strukturerat än innan. Bland annat försöker jag med ojämna mellanrum uppdatera min målsida och en gång i månaden skriver jag en månadsrapport som få av er läser men som finns till för att motivera mig på min resa.


Bloggen var ju aldrig tänkt som en ekonomiblogg utan tanken var att inspirera till förändring.

Nu råkar ekonomi vara ett av de områden jag kan bäst och privatekonomi tycker jag är kul så det har blivit mycket privatekonomi här men som den dagbok detta är har jag introducerat fler delar av mitt liv än bara de ekonomiska men låt oss börja där ändå.

Ekonomi
Långsiktigt är målet att skapa en portfölj av tillgångar familjen kan leva på så att vi själva kan bestämma vad vi skall använda vår tid till. På bloggen redovisar jag hur långt vi kommit för en person eftersom resten av familjen inte vill ha en lika aktiv roll i detta som jag har.

Enligt den långsiktiga planen (som kräver att avkastningen sker linjärt) skall portföljen nu täcka 36,5 % av mitt behov och i skrivandets stund täcker portföljen 38,8 % vilket egentligen är helt magiskt, speciellt med tanke på höstens korrektion men nu har vi kommit tillbaka fint.

Drygt hälften av portföljen avskiljer utdelningar och dessa utdelningar ser ut att kunna täcka 25 % av ett års normala utgifter. med 4%-regeln skulle jag idag kunna täcka 35 % och att diskrepansen är så låg beror på den förhållandevis höga direktavkastningen vilken för närvarande är 4,85 % YOC.

Sparkvoten är ett annat mått jag följer och om jag inkluderar amortering på bolån i mitt långsiktiga sparande håller jag en sparkvot på ca 65 % i år vilket är riktigt bra. I sparkvoten inkluderar jag långsiktigt sparande exkl pensionsavsättningar samt amortering på bolån. Inga andra kortsiktiga sparanden eller amorteringar inkluderas. Dock räknar jag med ackumulerade vinster i mitt lilla företag då jag förvaltar dessa pengar i en kapitalförsäkring, på samma sätt som alla andra pengar jag har.

Livet i övrigt

Målen i övrigt handlar om att leva ett så rikt och hälsosamt liv som möjligt med så mycket social samvaro och spännande upplevelser man kan tänka sig och det har varit väldigt svårt att bryta tristess, vardag och invanda mönster under flera år.

Man skall inte skylla på att man fått barn men de facto har detta inneburit att jag pausat många delar av mitt liv där träningen har varit en del. Träningen har fått stryka på foten delvis av lättja men också pga trötthet, sjukdomar och att det varit svårt att prioritera den tiden.

Uteliv, socialt umgänge och egentid är också saker som är långt mer begränsade nu än de en gång var och allt detta har inneburit att de mål jag satt upp om att gå ned lite i vikt, träna mer och leva ett rikare liv inte riktigt nåtts men jag hyser förhoppningar om att förändringar jag gör i min vardag nu under sommaren skall ge möjligheter för att nå de mål jag satt upp.

Mot en rikare och hälsosammare fritid!6 kommentarer:

 1. Jag gillar att du sätter upp en del personliga mål också som handlar om hälsa, kanske också ska börja med det framöver!
  Fortsatt lycka till och hoppas du känner dig kry i kroppen så du kan börja träna snart igen!
  /Arbetsplanen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack arbetsplanen

   Lycka till mot dina egna mål

   Radera
 2. Kostnadstäckning till 38 % är inte fy skam. Nu kommer det gå fort att nå 100 %!

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas du har rätt. Måste lista ut hur jag skall indexera upp behovet men resan går framåt och det är trevligt

   Radera
 3. Bra jobbat! Ni har kommit en riktigt bra bit på resan! Keep up the good work!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är, om inte annat, nu det går fort för portföljen att öka och minska i kronor och ören.

   Tack TDS

   Radera