lördag 1 juni 2019

Månadsavstämning maj

Inlägget innehåller affiliatelänkar

En vecka vabb och ett par veckor egen sjukdom (dock ej utan frånvaro från jobbet) gör att jag känner igen den här månaden och att skillnaden mot tidigare är små... Fast det är ljust och varmt ute vilket är ett plus.

Det haglade och snöade i början av maj så allt jag hade planterat ut och sått på kolonilotten frös ihjäl men med vädret som följde lyckades jag få till en del saker som växer så jag hoppas att sommaren skall erbjuda lite egenodlade grönsaker.

Utöver det har det varit en lugn månad. En ny kund i företaget vilket gör att jag ändå är uppe på en nivå jag tycker är ganska behaglig. Det är på intet sätt betungande men det ger en liten extrainkomst och jag kommer nog inte ta in väldigt många till.

Bild: Pixabay.com

Ekonomi

Förra månaden fakturerade jag allt arbete jag gjort i vår vilket gör att jag den här månaden hade drygt två normala månadslöner att hantera varav en jag hanterar brutto. Sparandet blev acceptabelt. Det är egentligen vansinnigt högt men med tanke på att jag kunde spara drygt hälften eftersom det var mer än normalt och sedan skulle spara på den vanliga lönen tycker jag inte att det är särdeles uppseendeväckande även om sparandet i kronor och ören precis överstiger två nettolöner för mig.

Portföljutveckling
Maj har varit en ganska svag börsmånad där det känns som om folk säljer efter att utdelningarna avskiljts. Jag låter mig inte avskräckas utan fortsätter köpa. Handelskriget hjälper givetvis inte heller till.

Totalt är det egenhopsnickrade AVL-indexet ner den här månaden med -5,03 % (5,11 %) under maj. YTD är index upp 10,51 % (16,45 %). Så vi har tappat hela förra månaden.

Eftersom det gungat så den här månaden har portföljen verkligen fått visa vad den går för. Lågbeta i sitt esse har det varit vilket är väldigt skönt. Portföljen var så nära att klara nollan men sista två dagarna dippade den ned med -1,26 % (4,89 %) i maj. För året är portföljen upp 12,24 % (13,93 %).

Äntligen är jag förbi index igen. Det känns bra. Jag hade en svacka när flera illikvida aktier backade rejält men nu har det gungat tillräckligt för att portföljen skall ha hunnit ikapp igen.

Sparande

Som sagt var inkomsterna rejält tilltagna och kostnaderna som vanligt vilket resulterade i ett sparande vilket motsvarar ett tertials utgifter. Det är ganska galet faktiskt men samtidigt väldigt befriande. Den här månaden sparade jag totalt 80,29 % (65,48 %).

Det kanske inte låter så mycket om man betänker att jag i vanliga fall klarar av att spara över 60 % men det är sjukt mycket så jag är nöjd.

På helårsbasis har jag sparat totalt 68,57 % (63,36 %). Målet är 60 %. Jag börjar sakta men säkert tro att jag kanske klarar av målet om 60 %. Det blir galet mycket pengar.

Utdelning
Maj brukar vara den bästa utdelningsmånaden på året men i år har några bolag flyttat sina utdelningar varför april kommer att gå segrande ur kampen. Utdelningarna täckte fortfarande respektabla 47,84 % (32,86 %) av en genomsnittsmånads kostnader.

Det är fortfarande en rejäl slant och betydligt mer än jag fick förra året så jag klagar verkligen inte. Det är långt kvar till friheten men att det går framåt är betryggande.

Portföljen har täckt totalt 14,89 % (10,90 %) av ett genomsnittligt års kostnader.

Givet samma utdelningsnivå som föregående år från nu och fram till årsskiftet kommer jag kunna täcka 24 % av utgifterna. Målet är 25 %. 1 % är både mycket och lite samtidigt. I det här sammanhanget har jag inte hunnit sätta mig ned med arket och försöka prognostisera hur det kommer gå men det ser onekligen ut som om det kan vara möjligt att nå målet vilket vore riktigt häftigt.

Nedan hittar du en jämförelse över hur utdelningarna fördelar sig över året och hur det sett ut tidigare år.


Bild: AvL

Jag mottog hela 45,61 % mer pengar i utdelning den här månaden jämfört med samma månad 2018. Det är riktigt trevligt att se att det går framåt. Bäst av allt är att det med den minsta av marginaler är mer än samma månad 2017 vilket var den absolut bästa månaden innan i år och nu har jag två månader som spöar den månaden.

AVL-Portföljen

Den här månaden har jag påbörjat en rensning där jag sålde av de två H&M-aktierna jag hade och köpte Nordnet Superfonden Sverige för 500 kr

Efter månadens transaktioner ser kontot ut som nedan.

Bildkälla:Nordnet.se

I dagsläget är portföljen inkl likvider värd 23 998 kr (insatta medel 20 000 kr) vilket innebär att vi fått 3998 kr (4134 kr) kr eller 20,0 % (21,2 %) i avkastning på 36 månader. 

Portföljen firar tre år och för innevarande år spöar den OMSSGI med drygt 10 %-enheter vilket är strålande. Tyvärr har jag ännu inte kommit ifatt på hela perioden för på tre år underavkastar portföljen med totalt 8 %-enheter. Huvudsakligen beror detta på första årets uppbyggnad så ju längre tid som går dess bättre spår jag att det kommer gå.

Livskvalitet

Det har blivit en del grävande på lotten, några mysiga dagar ute med långa promenader men på det hela taget har det tyvärr varit en ganska trist månad full av sjukdomar.

Detta till trots ser jag månaden som en stor framgång då jag beslutat att ta ett ordentligt grepp om mitt liv och göra en del förändringar. Jag kommer bland annat banta mängden tid jag lägger på ekonomirelaterad media av olika slag och jag kommer gå ned i arbetstid.

Tiden jag frigör skall användas till träning, underhållning och att vårda relationer. Hoppas jag når hela vägen.

Hälsa

En tråkig månad även på detta område. Det går ofta hand i hand med övriga delar av livet. När jag är sjuk och trött så äter jag onyttigare än om jag är frisk och pigg. Jag har dessutom svårt att träna när jag är sjuk så det är ett under att jag håller vikten så bra som jag gör.

Summering

Det är klart häftigt att se portföljen avkasta bra, utdelningarna rullar in och det ekonomiska livet fungerar utmärkt. Det är lite trist att fortfarande vara sjuk hela tiden men jag hyser förhoppning om att få vara frisk under sommaren och då är planen att försöka stärka upp immunförsvaret med fysisk aktivitet.

Vi får se vad som händer.


//Siffrorna inom parenteserna beskriver situationen föregående månad förutom när det gäller månadens utdelningarna då de beskriver nivån för samma månad året innan.//


Bildkälla: pixabay.com, AvL och Nordnet.se

6 kommentarer:

 1. Hoppas du inte tar illa upp nu. Men när jag ser dig skriva om just din hälsa, då ser jag att du i princip alltid finner olika former av ursäkter till varför du inte hunnit att träna eller ta hand om dig. Du verkar sjuk oftare än vanligt, så du borde nog tänka över det här kanske? Du bör ivartfall inte fortsätta lura dig själv, för det handlar om prioriteringar. Gör det nu, innan det blir stora problem?
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tar inte illa upp men jag vill inkludera den primära anledningen till att det är så här.

   De två senaste åren, sedan vi fick barn, har varit väldigt tunga med lite sömn och mycket problem. Sedan dottern började på förskolan i augusti förra året har vi varit mer eller mindre sjuka. Det är statistiskt korrekt och ingenting jag oroar mig för men det är frustrerande.

   Ytterligare statistik föreslår att vi fortfarande är mer aktiva i våra liv än genomsnittet men för någon som lever med självbilden att normen är att träna 5 dagar i veckan utöver en aktiv vardag blir dagens begränsningar påfrestande.

   Att allt handlar om prioriteringar, klart det är så. Jag kan välja att inte umgås med min familj, köpa all mat färdig, köpa städhjälp, barnpassning osv men jag prioriterar annorlunda vilket i dagsläget gör att jag ofta ätt sjuk och sällan känner att det är lämpligt att gå till gymmet.

   Det kommer förändras inom kort men det är fler än jag som skall må bra i livet och vi prioriterar, vad vi tror leder till maximal kollektiv lycka.

   Mvh
   AvL

   Radera
  2. Har mycket svårt att förstå hur en liten familj med två vuxna och ett barn inte kan hinna med sitt hem och sin familj och att träna några gånger i veckan. Då prioriterar man fel.

   Radera
  3. Vilken tur att du är så perfekt att du har full koll på vårt liv och dessutom vågar förmedla din åsikt anonymt. Tack

   Radera
 2. Känner igen mig i det du skriver. Sonen fyller sex nu och jag har äntligen haft ett "friskt" år. De fyra åren han har gått på fsk har jag haft FEM lunginflamationer och varit konstant småsjuk. Arbetssituationen och utbrändheten gjorde klart sitt också. Det blir bättre...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju så sjukt. Enligt en rapport jag läste från folkhälsomyndigheten är genomsnittet 6-8 förkylningar under barnens första fyra levnadsår där barn på förskolan ofta har många fler, ibland upp till dubbelt så många.

   En vanlig förkylning självläker på en vecka vilket innebär att man bara får räkna med att vara förkyld 16 veckor av 52. Kombinerar man det med andra vanliga sjukdomar eller det faktum att man sällan är sjuka samtidigt så blir det mycket tid.

   Jag är så glad att jag nu har ett jobb jag kan gå till även med en mansförkylning (eller hämta datorn och ligga hemma och jobba) annars hade det blivit tungt.

   Radera