torsdag 30 maj 2019

Kolonilottsexperiment - En uppdatering

Vet ni vad?

Folk som odlar saker utomhus tycker inte om när det snöar och haglar i början av maj.

Det har jag fått lära mig sedan jag i min enfald trodde att man kunde börja plantera ut saker man förkultiverat hemma. Det var ju ändå en hel vecka i slutet av april då vi hade 25 grader och sol varpå jag tänkte att risken för frost förmodligen var förbi.

Det var några dagar senare som allt jag planterat ut frös och jag fick börja om.

Bild:Pixabay.com
Jag hade inte planterat ut allt men några squashplantor och gurkor frös. Nu har jag testat igen och om den här vändan inte funkar får det vara. Då blir det inga gurkor eller squash för mig i år.

I början av april sådde jag morötter, rödbetor och kålrot och för några veckor sedan planterade jag en del palsternacka också och det växer på ganska fint. Jag har också redan skördat första raderna med rädisor och salladen är snart redo att börja plockas.

Utöver det har vi bakat en del rabarberpaj av lottens rabarber och jag tar färska örter regelbundet. Jag har också skördat en purjolök vilken kom upp under vintern. Den tidigare lottinnehavaren hade säkert missat lite i jorden.

Än så länge har nog det här projektet kostat en knapp tusenlapp inklusive hyran av marken men det kommer nog inte bli mycket mer för den här säsongen. Skulle man köpt råvarorna vi har tagit från lotten än så länge hade vi nog fått betala ungefär 120 kr och vi har bara börjat.

Jag hyser stor förhoppning om att vi skall gå plus på den här plätten mark. Just nu står jordgubbsplantorna i full blom så jag hoppas kunna få några liter jordgubbar om några veckor. Måste bara hitta någon form av nät för att skydda mot fåglar men först får det blomma klart.

Livet på en pinne

6 kommentarer:

 1. Växthus is the shit! Odlingssäsongen är kort i Sverige och du förlänger med minst en månad i varje riktning - även om det snöar. Beroende på yta och behov kostar det en tusenlapp eller två men är du någorlunda långsiktig är det värt det (i så fall ska du också titta på mer professionella lösningar som kostar tio gånger mer men börja med något enkelt för att learn by doing).

  https://www.tectake.se/catalogsearch/result/?q=v%C3%A4xthus (billigare att köpa från Tyskland exklusive frakt så räkna noga på fraktkostnaden)

  Vill du ta det till snålspararnivå kan du bygga egna miniväxthus också. Tomma petflaskor modell större (helst flerlitersdunkar) fungerar t.ex utmärkt som fukthållare och behåller värmen bättre så då kan du t.o.m. testa att odla mer tropiska växter som ananas, papaya, passionsfrukt osv, enda risken är att du kväver plantorna vid flera dagars stark sol om du inte är på plats regelbundet och håller koll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får inte ha permanenta strukturer på de här kolonilotterna men nästa säsong skall jag bli bättre på att skydda det jag ställer ut med tunnlar och fiberduk m.m. för jag var på lotten nu för en timme sedan och det ser inte ut som om det kommer bli några squash eller gurka i år om inte de fröna jag satte för en vecka sedan gror. Skitväder

   Men tack för tipset. Skaffar vi oss en egen trädgård kommer det definitivt bli ett växthus eller orangeri. Jag måste ju ha någonstans att röka cigarr och dricka whisky på när det blir höst :-)

   Radera
  2. Gurka kan du förodla inomhus i soligt fönster innan du sätter ut det, då vinner du några veckor.

   Radera
  3. Jag vet 😀 det har jag gjort två gånger nu men när plantan blir 30 cm vill jag ha ut den och när vi är i mitten av maj och har 24 grader och sol tänker jag att plantan skall överleva utomhus men när det veckan efter utplantering blir nollgradigt klarar dom sig inte

   Radera
 2. Genomskinliga Smart Store förvaringslådor (vänd bottenup) blir helt okej små växthus vi den tiden plantorna behöver extra skydd. Lägg ngn liten planka (mursten?) eller liknande längs valfri kant för att släppa in luft. Annars kan du borra vädringshål på sidorna om du vill. Sten ovanpå om du är rädd dom flyger iväg. Lägg fiberduk över hela kalaset vid behov av extra extra skydd. Plantorna blir inte squishade och växer fritt därunder. Jag gör t o m sånna små växthus inuti mitt stora växthus redan i mars.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får se om jag inte kan hitta lite alternativa skydd till nästa säsong. Tack för tipset

   Radera