torsdag 2 maj 2019

Månadsavstämning april - Utdelningsrekord

Inlägget innehåller affiliatelänkar

Förra månaden klagade jag över att jag hade haft det ganska tungt med mycket på jobbet och mycket utanför jobbet och dessutom hade vi varit sjuka, som vanligt.

April har varit bättre. Mycket bättre. Jag har fortfarande varit sjuk, varför ändra ett vinnande koncept? Och dessutom har pollensäsongen dragit igång på allvar så nu är det svårt att veta om man dragit på sig dagismördarbakterier eller om man bara inte kommer överens med farbror björk.

Men skit i att jag varit förkyld. Jag har haft en lugn och harmonisk månad fylld av vår, glad familj, sociala möjligheter och en hel del extra ledighet. Ett par dagar extra frihet vid påsk och en dotter som inte skriker på en hela tiden gör stor skillnad.

Bild: Pixabay.com

Ekonomi

Inget spektakulärt den här månaden. En normal lön och normala konsumtionsvanor. Det tuggar på helt enkelt men det är allt som behövs för att rikedomarna skall växa sig starka. Tid och ränta-på-ränta är allt jag behöver.

En skillnad dock är att jag denna månad har sålt. Jag drog plåstret i Catena Media med en förlust på ca 40 %. Med min tur är det nu det vänder och ser man till vad som hänt det senaste halvåret kan det mycket väl vara rimligt men jag rannsakade mig själv och konstaterade att det här innehavet inte tillhörde min strategi utan var någonting jag tyckte var kul. Dessutom verkar de i en bransch som fru AvL misstycker gällande vilket är ytterligare en ursäkt att dra sig ur och sist men inte minst gäller den gamla devisen att man inte måste tjäna tillbaka förlusten i samma värdepapper.

Portföljutveckling

Likviderna från CTM blev en hög Brookfield Renewable Partners. Inte nödvändigtvis för att nu är exakt rätt läge med dyr CAD m.m. men den 18/4 upphörde min möjlighet att köpa det värdepappret så då passade jag på att fylla på så får vi se om jag letar upp en annan bank som kan hjälpa mig att köpa mer när jag vill fylla på nästa gång.

Totalt är det egenhopsnickrade AVL-indexet upp smått magiska 5,11 % (0,22 %) under april. Utdelningssäsongen är igång och rallyt fortsätter. YTD är index upp fantastiska 16,45 % (10,73 %).

Jag har sedan start hävdat att portföljen inte kan hänga med i den här typen av rörelser och att det är det den är designad för. Den klättrar inte lika fort när börsen rusar men i gengäld faller den inte lika mycket när börsen faller. Ibland hänger den dock med och den här månaden är en sådan.

Trots det dundrade vi till med hela 4,89 % (-1,45 %) i april. För året är portföljen upp 13,93 % (8,37 %).

Den årliga avkastningen fick sig en törn av förra månadens förluster i små skräpbolag. Det är positioner som är likviderade eller kraftigt minskade för att minska risken i portföljen.

Sparande

Inga exceptionella inkomster ännu även om jag fick tillbaka några tusenlappar i moms ssom gick raka vägen in i sparandet men maj borde bli en bra månad för jag lyckades få iväg en ganska hygglig samling fakturor i april och det borde kunna bli en bra boost till sparandet.

Den här månaden sparade jag totalt 65,48 % (50,52 %). Jag skall verkligen inte gnälla över den sparkvoten. Skulle det gå att hålla hade jag nog kunnat kapa ett år på den planerade tiden mot frihet.

På helårsbasis har jag sparat totalt 63,36 % (62,65 %). Målet är 60 %. Jag har i ett halvår trott att det skulle vara nästan omöjligt att klara men jag vädrar vinst nu. Jag hoppas det här håller i sig.

Utdelning
April brukar vara en ganska bra utdelningsmånad och i år var inget undantag. Utdelningarna täckte smått makalösa 52,25 % (25,05 %) av en genomsnittsmånads kostnader.

Jag har aldrig fått så mycket pengar en enskild månad. Det som kommer närmast är maj 2017 vilket var en exceptionell månad då alla stjärnor stod rätt. Med så här mycket pengar in klarar jag att bo och äta och det finns fortfarande en del pengar kvar. Det är coolt.

Portföljen har täckt totalt 10,90 % (6,54 %) av ett genomsnittligt års kostnader. Det är nästan så att jag börjar tro att det kanske kan gå att nå målet om 25 % men om det alls går blir det verkligen på håret. Jag håller tummarna.

Nedan hittar du en jämförelse över hur utdelningarna fördelar sig över året och hur det sett ut tidigare år.


Bild: AvL

Jag mottog hela 108,53 % mer pengar i utdelning den här månaden jämfört med samma månad 2018. Jag visste att april skulle bli bra eftersom både Nordea och Swedbank drog ut sina utdelningar till april jämfört med tidigare år då det varit mars men så här bra hade jag inte räknat med att det skulle bli men med mycket extra köp gick det vägen.

Maj borde bli bättre än förra året men inte alls som det här.

AVL-Portföljen

Det jag tänkte köpa rusade i pris så tillslut visste jag inte vad jag skulle ta mig till. Det slutade med att jag köpte in en ny fond som speglar den norska marknaden nämligen Nordnet superfonden Norge för 500 kr jämnt.

Efter månadens transaktioner ser kontot ut som nedan.

Bildkälla:Nordnet.se

I dagsläget är portföljen inkl likvider värd 23 634 kr (insatta medel 19500 kr) vilket innebär att vi fått 4134 kr (3185 kr) kr eller 21,2 % (16,7 %) i avkastning på 35 månader. En månad kvar tills portföljen firar tre år.

Livskvalitet

En, på det hela taget, mycket trevlig månad. Påsken var mycket trevlig med många sociala tillfällen, fint väder och en del grävande på kolonilotten. Det börjar ta sig, jag börjar komma in i jobbet, jag har kommit i hygglig balans i övrigt men det finns givetvis mycket kvar att jobba på och familjen börjar bli aningen mer harmonisk. Det går åt rätt håll.

Under påsken hade vi till och med möjlighet att få barnvakt vilket vi utnyttjade till att gå på restaurang. Mycket trevligt.

Hälsa

I april har jag fuskat. Det blev påskgodis men efter nästan fyra månader utan var det faktiskt inte särdeles gott men inte stoppar det mig när beroendegenen skriker efter sitt socker.

Jag vågar heller inte träna med en konstant förkylning i kroppen men en månad när den mentala hälsan är hyggligt i balans känns det inte lika jobbigt att kroppen inte fått sitt och jag håller vikten ganska hyggligt trots allt så det skall nog bli ordning på den gamle när sommaren väl kommer.

Summering

Det är så jädra skönt att slippa vinterjacka. Aprilvädret var riktigt trögt med frostnätter hela vägen till påsk men när dagarna ändå når 12-15 grader och solen lyser är det svårt att klaga och när maj började närma sig fick vi högsommarvärme.

Börsen går bra, vi sover i alla fall i bland och våren innebär massor av extra ledigt. Det kommer nog bli ett bra år det här.

Håll tummarna


//Siffrorna inom parenteserna beskriver situationen föregående månad förutom när det gäller månadens utdelningarna då de beskriver nivån för samma månad året innan.//


Bildkälla: pixabay.com, AvL och Nordnet.se

5 kommentarer:

 1. Fin rapport och grymt jobbat med portföljutvecklingen och ditt utdelningsrekord! Hoppas du kryar på dig snart från förkylningen/allergierna så att du kommer igång igen nu när det är vår och sol :)

  MVH Thoke

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Thoke.

   Jag skulle inte lägga för mycket vikt vid portföljens resultat. Det är nog mest tur.

   Nu har jag haft nästan en vecka utan något mer än lite kli i ögonen och varit lite täppt i näsan så nu är jag nog frisk :-) dvs jag vågar träna på allergi men inte på ett förkylningsvirus så får jag vara någorlunda kry till på måndag kör jag igång. Jag håller tummarna...

   Ha det gött

   Radera
 2. Jag sitter, precis som du, med lite Brookfield aktier och några till bolag som det numera inte går att handla i via Avanza. Har du koll på vilka banker som har slutat med handel i dessa eller vilka som fortfarande tillåter det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Yxan

   Sist jag såg någonting om det hade Nordnet och Nordea inte bestämt sig ännu men i Nordnets fall var det på väg ett beslut vilket sannolikt skulle bli att stänga ned den handeln men vad jag vet hade Degiro uttalat sig om att de skulle hålla den handeln öppen så kolla där.

   Radera
 3. Ja, det är ju så sjukt att Avanza och deras kompisar i oligopolet väljer att sabotera kunders handel i bra bolag (LLPs) på detta vis. Sedan ljuger de utåt och hänvisar till lagar. Tur det finns andra bättre banker.

  För övrigt har jag själv nyss plockat fram vinterjackan och mössan igen. Här blåser det iskalla vindar och iskallt höstregn sedan några dagar. Brrr.
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera