lördag 4 maj 2019

AvL portföljen köper fisk och olja

Inlägget innehåller affiliatelänkar

Förra månaden skrev jag att vi var på väg att passera två år med den här portföljen och ingen av er rättade mig. Det är nu bara några dagar kvar till treårsmärket för det här sparprojektet. Tanken med portföljen är att dottern skall få pengarna när hon blir vuxen men vi får väl se om hon hinner vara snäll nog tills dess. Grundtanken när portföljen startades var dock att inspirera er läsare och visa vad som kan hända om man bara sparar regelbundet.

Den här portföljen skall inte förväxlas med familjens totala portfölj. Jag ville köpa mer Proact IT men innan jag fått tummen ur och tryckt på köpknappen hade aktien rusat 20 % och nu tycker jag aktien är fullvärderad och väntar på ett bättre tillfälle.

Tyvärr var det samma saga med många av de innehav jag funderat på att köpa eller fylla på i så jag visste tillslut inte riktigt vad jag skulle göra. Hela iden med portföljen är månadssparande så att bygga kassa känns inte aktuellt även om det hade kunnat vara rimligt med en portion ränta även i ett långsiktigt sparande. Jag jobbar på att vara fullinvesterad så gott som alltid men ibland är det svårt att veta vad man skall göra.

Tillslut bestämde jag mig för att bredda portföljen med ytterligare en fond. Jag väljer bara fonder när det handlar om att komma åt utländska innehav. Portföljen investerar i ett ISK vilket inte är optimalt för utländska innehav och för att förenkla för alla er som följer portföljen väljer jag då att köpa fonder.

Den valda fonden är Nordnet Superfondet Norge och är en fond som följer det norska OBX-indexet vilket innehåller Norges 25 mest omsatta bolag.

När man köper den fonden får man väldigt mycket ojla, gas och industrimetaller men man får också en rejäl portion bank, telebolag och sjömat. De fem största innehaven är Equinor (energi), DNB (bank), Telenor (telecom), Mowi (sjömat), Yara (jordbrukskemikalier). De fem största innehaven står för nästan 60 % av tillgångarna så man måste vara komfortabel med dessa bolag och det är jag. Jag gillar blandningen och inriktningen även om hustrun förmodligen skulle skälla på mig för att jag köper 20 % oljebolag.

Jag är faktiskt väldigt nöjd över beslutet och funderar faktiskt på att börja spara i den här fonden även i den stora portföljen.

Köp

Den 18/4 köptes Nordnet Superfondet Norge för totalt 500 kr. Efter köpen ser portföljen ut som bilden visarI dagsläget har portföljen ett totalt värde på 24104 kr (insatt 19500 kr). En skaplig avkastning om 4604 kr eller 23,6 %.

Bildkälla: Nordnet.se

4 kommentarer:

 1. Hej
  Bra med gratis fonder. Det skulle man kunna göra smidigt utanatt krångla och betala extra för aktier.
  Superfonden Sverige 50%
  Superfonden Norge 25%
  Superfonden Danmark 25%
  Automatisk månadssparande. Kräver disciplin utan krångel.
  Lycka till.
  Mvh. Jacke77

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det du föreslår är ett bra alternativ för de flesta. Jag tycker det är kul att direktäga aktier så jag kombinerar lite

   Radera
 2. Jag får hålla med dig om att fonder spelar sin bästa roll när det gäller exponering i utlandet, där man själv har lite sämre koll än lokala av naturliga skäl. Men just norden känns väl som att man kan ha hyfsat bra koll på härifrån med.
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjenare

   Den här portföljen ligger i ett isk så primärt är det för att få exponering utan att komplicera det och för att slippa källskatt.

   Radera