lördag 18 maj 2019

Glenglassaugh Torfa

Alla heter Glenn i Göteborg, det är sedan gammalt. Men det finns fler ställen på klotet där alla heter Glenn. Alla destillerier i Skottland heter Glen. Nästan alla i alla fall.

För den som inte följt mig sedan bloggen startade så kanske det känns märkligt att jag helt plötsligt skriver om whisky men herr AvL är en whiskyfantast, kanske skulle man sträcka sig så långt som att kalla honom whiskynörd och enda anledningen till att det skrivs ganska sällan om whisky är för att jag inte vill tråka ut er.

För några veckor sedan fick jag möjlighet att träffa en god vän över en god cigarr och en whisky (eller flera whisky faktiskt). Han hade köpt en ny flaska efter att han besökt "En öl och whiskymässa". Tydligen hade självaste Stewart Buchanan talat sig varm för whiskyn så då var inköpet ett faktum.

Bild: Glenglassaugh.com

Glenglassaugh är ett litet återupptäckt destilleri beläget på Skotska nordkusten och är definitionsmässigt ett Speysidedestilleri. I närmare 120 år brände man whisky som nästan uteslutande försedde blendedproducenterna med innehåll och på 80-talet lades destilleriet ned men 2008 köptes destilleriet upp och sedan några år kan man äntligen avnjuta deras single malt.

Intryck

I Torfa har Glenglassaugh fått med lite rök vilket är en ovanlig liten snöflinga i en speywhisky. Läser man Nigabs reklamtext tycker de att det är en våldsam skogsbrand i ett glas men personligen skulle jag säga att det är (med en skvätt vatten i eftersom den är 50%-ig) en dram fylld av söta frukter och malt. Den har en liten rökighet i eftersmaken men framför allt är det en speyside utan alla blommor vilket i min värld är någonting bra.

I det här uttrycket har man skapat en harmoni. Det är en välbalanserad whisky med toner av söta frukter vilka kan vara melon och ananas som föreslås av producenten (man måste ha en bättre palett än min för att klippa de smakerna eller så behöver man veta vad man letar efter). Den försiktiga röken tillsammans med torv, malt och en hint av sälta gör att det här blir en ganska rik whisky för att vara en NAS (No Age Statement). Det är en lättdrucken men inte särdeles kraftfull whisky som kommer lämna dig glad men inte överväldigad.

Värd sina pengar för den som har hunnit testa en del av det ordinarie sortimentet.

Totalt sett ger jag whiskyn tre pinnar av fem möjliga men det finns klara möjligheter för äldre kusiner att skapa bestående intryck.



2 kommentarer:

  1. Vad tycker du om vår svenska whisky från Box Destilleri /High Coast Destillery? Har den någon framtid? Skulle du våga vara aktieägare? Det kanske du redan är.....
    Hälsningar
    Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Eva

      De versioner av Box jag testat har varit ganska försiktiga och träiga som många andra av våra svenska, unga whiskysorter. Däremot uppskattar jag kvaliteten på råspriten och kan se att det finns potential så om de klarar sig tillräckligt länge för att kunna leverera äldre whisky lagrad på större tunnor kan det nog bli en ganska bra whisky till slut.

      Jag är inte aktieägare och hade inte vågat ta i den typen av omogna destillerier med tång. Affärsmodellen är riktigt svår och jag skulle bedöma den som oerhört konjunkturkänslig tills man får ett kassaflöde från äldre whisky. Att sälja ung whisky tror jag kräver en högkonjunktur där folk har råd att tycka att det är kul att äga en förhållandevis undermålig produkt.

      Så ett trevligt destilleri med potential på lång sikt men jag hade inte vågat köpa aktier ännu. Det är en för tidig fas.

      Må väl

      Radera