lördag 11 maj 2019

Biryani med grönsaker och nötter AvL style

Jag fortsätter min strävan efter en smärtare figur genom att straffa kroppen med en vegetarisk kost.

Men nä... Nu får det fan vara nog. Tre månader är allt jag klarar av... Jag måste få lite kött annars spricker jag.


Biryani med grönsaker och nötter

För ovanlighetens skull tänkte jag en dag att jag skulle följa ett recept så det gjorde jag... Inte.

Följ länken ovan och gissa vad jag bytte ut.

Riset. Jag hade inte råris hemma så det blev jasminris. Det gjorde att min talrik blev en geggig klump av smaklös rispyttipanna och inte den där fina, glänsande anrättningen på bilden ovan.

Nu vågar jag gissa mig till att det inte hade spelat någon roll om jag använt råris eller inte för mängden kryddor är alldeles för liten för att det skall smaka särdeles mycket alls och den uppmärksamme kan snabbt konstatera att det i receptet står att man skall woka de frysta wokgrönsakerna.

Tillåt mig småle.

Om det på bilden är wokade frysta grönsaker lovar jag att äta valfri huvudbonad.Jag skulle bli förvånad om de där bönorna har utsatts för någon typ av värme eller kyla.

Men vad vet väl jag.

Min variant

Så häromdagen ville jag testa igen men med mina grönsaker, mina kryddor och med lite ölkorv i så att det smakar någonting.Visst ser det gott ut?

Nåja, det var gott i alla fall.

Det är ris underst. Fortfarande billigt jasminris från Willys.

Utöver riset är det

1 paprika
1 broccoli
2 färska gula lökar (det var rea när jag handlade. 5 kr/bunt och då får man både gul lök och vårlök i ett)
1/2 sötpotatis
1 ölkorv
2 klyftor vitlök
1 rejäl näve blandade nötter
1 sats asiatisk dressing

Nu jädrar snackar vi käk. Paprikan var dyr. Den kostade 34 kr/kg. Broccolin var 5 kr/st. Sötpotatisen i paritet med paprikan och ölkorven gick på en 10:a. Totalt 55-60 kr. Vi fick ut fyra portioner och vår tvååring satt och pillade i sig lite nötter under middagen.

Och det är jätte enkelt. Dela alla grönsaker i mindre bitar som på bilden. Broccolistammen och sötpotatisen i små stavar eller något liknande. Koka ris och gör dressing.

Stek stammen, potatisen och löken på ganska hög värme i lite matfett under 3-4 minuter. Rör regelbundet så att det inte bränner. Krydda med lite salt och peppar.

När detta börjar bli mjukt häller du det på en talrik. Sätt stekpannan på plattan igen och häll på mer fett. Stek resten av broccolin och paprikan på hög värme i 1-2 minuter. Släng i korven och rör runt tre gånger. Häll blandningen på resten av grönsakerna. Strö över nötter och om du var förutseende, lite av lökens gröna stjälkar som du skivat så att det ser fint ut.

Servera med ris och häll på valfri mängd dressing.

15 spänn portionen och jag hade kunnat äta det nästan varje dag. Skippa korven och byt ut sötpotatisen mot kålrot så är du nere på en 10:a portionen och du får en fin variation.

Lycka till

//Och du vet väl att om du sparar 5 kr/dag från 18-års ålder till pensionen kan du ha 2,4 miljoner extra i pensionskassa//


6 kommentarer:

 1. Tack för tipset, det där ser anständigt ut. Det ska jag prova. Befarar att barnen kanske inte blir så glada dock :)
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dottern pillade ut nötter, broccoli och några bitar korv men för de vuxna var det helt okej. Dressingen är avgörande.

   Radera
 2. Ser riktigt gott ut, blir nog att testa någon dag! Brukar göra egna röror på rester, blir så jäkla göttigt faktiskt! Igår testade jag o sambon tacos på quornfärs, över förväntan och då ska du veta att jag är skeptisk till vegetariska alternativ 😂.

  Hoppas du har haft en lycklig helg!

  Mvh Thoke

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många utav de där vegetariska halvfabrikaten är faktiskt helt okej och tekniken går framåt. Jag är dock inte särdeles förtjust i att använda just hel- och halvfabrikat så jag försöker hitta på maträtter som jag kan göra utan dem. För ett tag sedan testade jag just färs till tacos och det funkade bra men var lite omständligt.

   http://attvaljalycka.blogspot.com/2016/04/veckans-recept-vegetarisk-tacos.html

   Radera
 3. Ica basic har en kilos påsar med frysta grönsaker, billigare än färska grönsaker (ca 12-16 kronor för ett kilo på maxi, mindre spill, mer flexibelt. En enkel lunch börjar med 200 gram grönsaker i stekpannan, krydda efter smak. När det blivit varmt, knäcker man ett ägg i och rör om. På med locket, vänd några gånger, sedan färdigt. Grönsakerna kostar ca 3 kronor, ägget 2. Till det ica basic snabbkaffe och hembakta bullar (femtio öre styck), kostar under en krona, alternativt halvliter folköl för 3-4 kronor (billigaste helt ok smak), obs öl är lyx. Snabbt, nyttigt och billigt.
  Ett alternativ till omelett är en soppa på en två tärnade potatisar, måttligt med vatten (blir soppspadet) grönsaker enligt ovan, 50-100 gram Anamma sojafärs, lite soja sås och ketchup i, vill man ha mer protein så lägger man i en sked kvarg i spadet.
  Också snabbt nyttigt billigt. Ger tid och pengar (har varken a-kassa eller lön, bara kapitalavkastning) över att placera/trada/motionera och lukta på blommorna. /PKo

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej PKo

   Personligen anser jag inte att man kan jämföra frysta grönsaker med färska när det kommer till allmän upplevelse. Med det sagt använder jag ofta frysta grönsaker just på grund av priset och smidigheten men eftersom man inte kan justera konsistens och form själv tappar det frysta i funktionalitet.

   Det låter dock som om vi har olika behov och önskemål i vår tillvaro. Mat är ett område jag är villig att lägga lite mer på.

   Tack för kommentaren

   Radera