lördag 29 juni 2019

Månadsavstämning juni

Inlägget innehåller affiliatelänkar

Det har varit en riktigt fin månad faktiskt. Jag var tvungen att komma halvvägs in i månaden innan jag blev frisk men sen var det frihet i en liten ask.

Det är varmt, soligt, börsen har gått hyggligt, snart semester och sommaren är här på riktigt. Det är svårt att klaga när det går bra, man får sova och är frisk.

Bild: Pixabay.com

Ekonomi

Den här månaden har varit ganska normal gällande inkomst. Jag vabbade lite i maj så jag tappar några tusenlappar men i gengäld kom skatteåterbäringen så det blir en bra månad trots allt. Jag hade lite resor i maj också så det blev lite traktamenten vilket är ett fint extra tillskott när livet kommer emellan.

Portföljutveckling
Det har svängt en hel del nu under våren och juni är inget undantag men portföljen fortsätter sin lågbetavandring mot oändligheten. Det köptes ganska mycket i juni men primärt var det påfyllningar i befintliga innehav.

Totalt är det egenhopsnickrade AVL-indexet ner den här månaden med 4,81 % (-5,03 %) under juni. YTD är index upp 15,85 % (10,51 %).

Det gungar rejält och jag hinner inte med i svängarna. Portföljen är upp 2,39 % (-1,26 %) i juni. För året är portföljen upp 14,93 % (12,24 %).

15 % om året dubblar kapitalet på 5 år. Jag är sjukt nöjd. Huvudanledningen till att jag inte hängt med de senaste månaderna är att den största volatiliteten har upplevts på det globala indexet och jag har en aning lägre exponering globalt än indexfördelningen vilket påverkar tillräckligt.

Sparande

Normalare inkomster än förra månaden men en hygglig skatteåterbäring innebar att jag kunde spara 65,14 % (80,29 %). Det är inte fy skam. Speciellt inte eftersom det är ganska mycket pengar i kronor och ören.

På helårsbasis har jag sparat totalt 67,88 % (68,57 %). Målet är 60 %.

Jag inser nu att jag redan idag har sparat mer än 60 % av vad jag har som förväntad heltidsinkomst per helår och inser att mina extrainkomster har varit förhållandevis goda under våren. Skönt att få en liten extra boost till portföljen.

Utdelning
Juni brukar vara en mellanmånad. Inte strålande men inte heller skitdålig. I år är det dock inte utdelningen jag blir rik på även om jag lyckades plocka in aningen mer i utdelningar i år jämfört med föregående år.

Utdelningarna täckte 21,26  % (20,64 %) av en genomsnittsmånads kostnader. Det täcker hyran och det är ganska fantastiskt att jag har någonstans att bo även månader jag inte tycker är så speciella.

Portföljen har täckt totalt 16,66 % (14,89 %) av ett genomsnittligt års kostnader. Målet är 25 % och det är verkligen på håret om jag kommer klara det eller inte. Om någon månad eller två borde det vara ganska enkelt att avgöra om jag kommer nå hela vägen.

Nedan hittar du en jämförelse över hur utdelningarna fördelar sig över året och hur det sett ut tidigare år.


Bild: AvL

Jag mottog 3 % mer pengar i utdelning den här månaden jämfört med samma månad 2018. Vi snackar enstaka kronor i skillnad och det beror huvudsakligen på att Xact Sverige sänkte utdelningen lite jämfört med föregående år så jag är ändå ganska nöjd över att det blev mer i år och inte mindre.

AVL-Portföljen

Rensningen fortsätter. Jag har sålt av Nordeaaktierna och köpt mer i Superfonderna och dessutom lagt till en globalfond i och med den första femhundringen i Länsförsäkringar Global Indexnära.

Efter månadens transaktioner ser kontot ut som nedan.

bild: nordnet.se

I dagsläget är portföljen inkl likvider värd 24 894 kr (insatta medel 20 500 kr) vilket innebär att vi fått 4 394 kr (3998 kr) kr eller 21,43 % (20,0 %) i avkastning på 37 månader. 

På 1 år har portföljen gått 17,02 % och på 3 år 34,18 %. Detta kan jämföras med OMXSGI som på samma tidsperioder gått 11,49 respektive 39,72 %. Inte hela vägen framme på tre år men det är inte illa kämpat med tanke på att portföljens första år var uppbyggnad.


Livskvalitet

Halvvägs in i juni deklarerade jag mig frisk och jag har nu varit frisk längre än jag varit sedan augusti förra året. Det känns oerhört skönt.

Det har nu inte blivit massor av extra träning om man inte räknar alla timmar av ogräsplockning på lotten men vi har lyckats ha vänner hemma på middag, firat midsommar, besökt familjen, varit på spa och en hel del mer.

Det är fantastiskt vad ett par, tre veckor av sjukdomsfrihet kan göra.

Dessutom har vi nu börjat skörda ganska friskt på kolonilotten. Vi har massor av sallad, spenat och rädisor men även rabarber, jordgubbar, smultron och vinbär. Snart är krusbären och ärtorna redo också och jag hade kunnat ta både majrova och örter också om jag hade haft någon användning för dem men det kommer. Detta att kunna gå och plocka är faktiskt väldigt trevligt.

Hälsa

Inte särdeles aktiv månad men jag mår bra. Jag har varit frisk i flera veckor och vi har gjort massor av saker för att vi skall må ännu bättre. Mycket avslappning och yoga har det blivit och en del långa promenader. Vikten är väl si sådär men skit i det för nu är det sommar.

Summering

Det är underbart att sommaren är här och det är underbart att vara frisk. Det är också mysigt att ekonomin är god, att äta nyskördade grönsaker varje dag och att vi verkar ha hittat en lösning för sovarrangemangen som innebär att vi sover betydligt mer idag än för ett halvår sedan.

Många bra saker just nu helt enkelt.


//Siffrorna inom parenteserna beskriver situationen föregående månad förutom när det gäller månadens utdelningarna då de beskriver nivån för samma månad året innan.//


Bildkälla: pixabay.com, AvL och Nordnet.se

1 kommentar:

  1. Verkar som en bra start på sommaren. Hoppas att du får en fortsatt fin sommar i alla avseenden :)

    Mvh
    I-US

    SvaraRadera