onsdag 14 september 2022

Lättare att köpa i nedgång än uppgång

Jag tror inte jag är unik men jag tror att det är ovanligt att folk trivs bättre när de kan köpa fonder och aktier i ett börsras jämfört med när börsen går upp varje dag.

Tittar man på statistiken är det motsatta mer sant.

Men dels har jag spenderat en hel del tid med att vänja mig vid tanken att på lång sikt kommer det mesta gå upp och då är det mer fördelaktigt att köpa billigare än dyrare.

Dels tror jag att jag är naturligt disponerad att tänka långt fram i tiden, arbeta med uppskjuten behovstillfredsställning och att använda mental bokföring till min fördel.


Nu är det ju självklart så att även jag tycker att det är roligt när min portfölj ökar i värde men nedgångarna kommer ganska ofta och då brukar jag mer aktivt titta i sparkalkylatorerna hur rik jag kan tänkas bli om 20-30-40 år.

Det är i nedgångar jag försöker bygga mina drömmar.

Jag försöker se att jag kan handla på rea. Att pengarna jag avsätter idag genererar mer utdelning än samma pengar gjorde för ett år sedan. Att alla historiska nedgångar mu mest ser ut som små hack i kurvan när man tittar på kursgrafer över 50 år.

Men det är jag det.

Hur klarar du av det här börsklimatet?

Får du panik av röda siffror?

Har du börjat hamstra toalettpapper och stickade tröjor inför vintern?

2 kommentarer:

  1. Har inga problem att köpa när det faller. Problemet är att jag köper för dåligt när det går bra på börsen då jag tycker allt är så dyrt. Enda problemet jag har med tt köpa när det faller är att jag alltid oroar mig för att köpa för tidigt. Sen är kassan slut när bottnen inträffade. Inget problem egentligen men surt att inte pricka in de där bottnarna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är då man får trösta sig med att man inte är ensam med att missa botten och att det kommer in mer pengar på kontot den 24e med vilka man kan missa botten igen :-)

      Radera