lördag 24 september 2022

Jultradition i september med Cloettas Juleskum

 Inlägget innehåller reklam från Avanza

I år blir det fem år av att utvärdera Cloettas* årliga smak av juleskum. 

2017 var det en blek lingonsmak
2018 försökte de sig på en ganska klen kolasmak
2019 var det polkagrissmak men utan särdeles mycket smak av polkagris
2020 var det en blygsam smekning av blåbär som utgjorde det dåliga exemplet av årlig smak.
2021 blev jag ändå positivt överraskad av deras äpple och kanelsmak.

Alla åren har jag konstaterat att aktien varit för dyr och att tillväxtutsikterna varit begränsade. Varför jag brydde mig om att äga den från början vet jag inte men jag skyller på nostalgi och romantik. Jag VILL äga Cloetta* för jag tycker om bolagets saga och historia men jag har sålt den och för närvarande finns den inte i portföljen.


Personligen tycker jag att det är helt vansinnigt att jag sitter här i september och mumsar i mig skumtomtar men vad gör man inte för konsten.

Om jag får säga det själv (och det får jag för det är min blogg) så är det här en av de tomtar som bäst representerar smakupplevelsen som annonseras på förpackningen.

Jag vet att de säger att det aldrig finns några artificiella smak- eller färgämnen men de senaste femåren har smakerna oftast varit bleka kopior av det som borde finnas men i år verkar de ha valt en smak som är enklare (eller billigare) att göra bra.

Nu tycker jag inte nödvändigtvis att just smaken av läsken cola i kombination med juleskum är den absolut bästa kombinationen men både doft och smak är potent och korrekt.

Aktien då?

Vi får leta oss tillbaka till 2013 för att hitta möjligheten att fiska upp aktien för 18 kronor senast. Är den billig för det?

Vad jag kan se är p/e på ca 17 och det lilla jag sett om nyheter säger att de skall investera massivt i en ny fabrik vilket kommer slunga ned möjligheterna till utdelningar i närtid till obefintliga.

Att man gör detta i en period av ekonomisk osäkerhet och ökande räntor tyder på desperation och min erfarenhet säger mig att detta stabila livsmedelsbolag alltid verkar ha någonting som gör att de behöver investera. 

Investeringen verkar inte heller framåtriktad utan ett sätt att tackla en underhållsskuld man dras med varför jag inte tror att man kommer se avsevärda möjligheter till tillväxt eller lönsamhetsförbättringar inom kort. Det är klart att det kan komma men dit är det nog ganska lång tid.

Även i år blir därför min slutsats att jag inte vill äga aktien just nu och jag kommer nog inte köpa väldigt många påsar juleskum med colasmak heller tyvärr.


Länkar markerade med * är en s.k. affiliatelänk. Om du följer den länken och köper någonting eller blir kund kommer jag få en provision för det. Tack för att du väljer att stötta mig på det viset.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar