lördag 8 januari 2022

Dubbla hörselskydd och hemarbetets baksidor

När jag för några år sedan hade en liten dust med den berömda väggen och var sjukskriven i något halvår för stressrelaterade symptom var några av de symptomen jag då upplevde en ökad grad av ljud- och ljuskänslighet.

Hjärnan är så finurlig att den sållar bland intrycken men en ganska vanligt förekommande effekt av att stressa sönder sig är att man förstör hjärnans naturliga förmåga att sålla.

Föreställ dig att sitta på en restaurang, i en buss eller i ett kontorslandskap och höra allt. Alla samtal, alla brummande bilar, kaffekokare, gnisslande bromsar, all musik, alla diskmaskiner, ja till och med surret från kylanläggningar, frysskåp, datorer och ljusarmaturer.

Så hade jag det under en längre period och det enda jag kunde göra för att hantera det (i det akuta skedet) var att stänga in mig i ett mörkt rum och sätta på mig dubbla hörselskydd. Först sådana där skumproppar i öronen och sedan kåpor utanför.


De flesta dagarna klarade jag inte av livet mer än någon timme eller två i taget innan jag var så trött av alla intryck att jag var tvungen att ta en paus. Detta var i samband med att vi fick vårt första barn.

Jag har aldrig blivit helt återställd men oftast är jag så väl återställd att jag klarar av en hel arbetsdag men jag tenderar att vara ganska trött efter jobbet. De två senaste åren av hemarbete har inte hjälpt mig i den här situationen.

Under 2020 vabb/vobbade jag mellan två och tre månader och min hustru var hemma ett tag hon också. Vid minsta förkylningssymptom skulle vi vara hemma och vår treåring var väldigt sällan helt frisk. I de bästa fall är det en utmaning att försöka arbeta i närheten av en treåring men är man ljudkänslig och sitter instängd i en trea är det värre.

Under 2021 flyttade vi och jag inredde ett eget kontor med möjlighet att stänga dörren. Man hade kunnat tro att det skulle hjälpa och jo då, visst har det blivit bättre men nu har vi två barn som är hemma större delen av tiden och det innebär att jag lever med en nästan konstant ljudmatta runt mig som inte ens mina brusreducerande hörlurar och stängda dörr rår på.

Med den vetskapen är jag också medveten om att jag sannolikt kommer arbeta hemifrån ytterligare minst ett halvår och jag börjar bli lite sliten men man kan inte sjukskriva sig från sin familj så jag tänkte se om jag har någon i min läsarskara som råkar ha en utmanande ljudmiljö runt sig och hur du i så fall tacklar det?

Min utmaning är att jag dels måste kunna höra min personal och alla andra mötesdeltagare på den ändlösa ström av digitala möten som är min arbetsdag samtidigt som jag helst inte skall höra så mycket annat. 

Hur gör man det?

Har du några tips?


10 kommentarer:

  1. Jag har också lyckats med manövern att hitta den omtalade väggen och jag har folk i min närhet som gjort detsamma. Just det där med ljudkännslighet har jag ju drabbats av till viss del själv, men på ett väldigt udda sätt. Jag jobbar i en väldigt bullrig miljö så när jag hittade väggen så var aldrig det vardagliga baggrundsljudet något problem för mig, tvärtemot mina vänners upplevelser av att gå in i väggen. Däremot så spårade mitt huvud ur när jag lyssnade på musik och ju närmare min favoritmusik (som normalt sett fått mig att må bra) jag kom desto värre blev det. Efter 6 månaders frånvaro så är jag nu tillbaka och jobbar som vanligt och märker inget utav just den symptomen iaf.

    När det gäller tips för dig att klara av vardagen så hade jag tipsat om brusredducerande hörlurar, dom funkar även i brusreducerande läge som hand-free till telefon eller mot dator för att vara med på videomöten. Jag använder mina i huvudsak när jag flyger och har ett par gamla Sony XM2 (dom är uppe på XM4 eller till och med 5 numera) men även Bose har bra grejer.
    Jag tror det är värt att titta på för din del.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tipset och kul att höra att du är tillbaka. Väggen är riktigt tröttsam.

      Jag har ett par brusreducerande men jag tycker inte att de funkar så bra och de börjar också bli ganska gamla så det kanske är dags att kika på en ny sort med bättre reducering.

      Radera
  2. I hear you. Nu är vårt barn i skolåldern vilket underlättar väldigt med hemmajobbet. Jag själv synade väggen 2016 och upplever exakt samma sak med ljudkänslighet + att jag har tinnitus om gärna gör att ljud flyter ihop och blir skrikiga. Jag har tex bilder när jag byter blöja på min son med hörselkåporna på.

    Efter sommaren var det återgång till kontoret som då var omgjort till öppet landskap från att nästan alla haft eget kontor. Jag själv har suttit i eget kontor i nästan 10 år. Det var hemskt och jag halvtrillade i väggen igen efter bara 1-2 månader.

    Jag kopplade in psykologhjälp ur egen ficka tämligen direkt eftersom jag vet att det är dåligt att inte ta tag i det snabbt. Nu är jag tillbaka på kontoret 2-3 dagar i veckan, på samma skrivbord och med samma förutsättningar. Mitt hela skifte har varit acceptans för kollegornas ljudnivå samt att jag har möjlighet att gå undan till tysta rum för att ta möten. Mitt tips är helt enkelt att jobba på acceptansen och ödmjukhet inför sig själv. Det låter enklare än gjort men det är det som gjort att det funkat för mig.

    Och - när barnet är sjukt så vabbar jag. Inget vobb. Den spagaten funkar inte för en post utbränd känner jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra tankar. Jag måste verkligen bli bättre på att släppa jobbet när jag inte skall jobba. Det har varit lite extra svårt under pandemin.

      Och att acceptera omgivningen var ett riktigt bra tips. Jag är verkligen inte där men det är en KBT jag skall ta till mig. Tack

      Radera
    2. Det är f*n inte lätt att hitta rätt i knoppen och vardagen. En annan sak jag tänkte på som hjälpt mig i acceptansen (på kontoret) är att förvänta mig att bli störd på kontoret. Jag ville att allt skulle vara som hemma eller förr men så är det ju inte. Försöker lägga hemmadagarna till de mest mötestunga dagarna och, i möjligaste mån, ha luftigt på dagarna jag är på jobbet. Det åstadkommer jag med att blocka tider i kalendern etc. När jag är på jobbet är det fritt fram att komma fram och fråga tänker jag - OM jag inte har hörlurarna på. KBT är super.

      Radera
    3. Det var också jättebra idéer. Under pandemin har vi också gått från egna kontor till aktivitetsbaserat men jag har inte varit där och testat för vi får inte jobba på kontoret ännu men det kommer ju och att ha en sådan strategi är ju riktigt bra.

      Jag har ingen i min personal på plats men det finns ju andra där som kommer vilja snacka...

      Radera
  3. Jag har egentligen inte så mycket erfarenhet av något av det du och övriga läsare skriver om, men tänkte ändå försöka komma med ett tips som kanske fungerar i ditt hemmakontor? Har du testat att sätta ett tungt draperi innanför dörren till kontoret? Det funkar förvånansvärt bra att dämpa ljudet från andra sidan dörren. Tyvärr funkar det då inte lika bra mot stamp i golv och bank i väggarna, men det lilla hjälper det ändå. Jag har ett sånt draperi innanför lögenhetsdörren och det dämpar ljudet från trappuppgången som säkerhetsdörren inte filtrerar bort väldigt bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så hemskt mycket. Hemmakontoret är överst och lekytorna är främst på nedervåningen så ett ljuddämpande draperi är verkligen en bra idé.

      Jag har funderat på olika permanenta lösningar men funkar det där vore det toppen.

      Tack

      Radera
  4. Har inga direkta tips på skydd mot ljudkänslighet ,men har en son som gått in i väggen 2ggr och tvingats byta jobb ,mindre stress och lägre lön ,men trivs och har koll på vardagen idag.Jag själv slutade jobba för 10 år sedan och då började man höra om utmattningssyndrom som jag själv aldrig upplevt ,men det måste vara något heltokigt i dagens arbetsliv när folk bränner ut sig till höger och vänster.Sonen upplever enbart dessa eviga digitala möten som avlöser varandra en hel dag som fullständigt energitömmande.Mitt råd blir bromsa i god tid och får du ingen förändring på jobbet så sök nytt även om lönen blir lägre.Hälsan är prio 1 innan man blir totalt arbetsoförmögen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Carl Fabian för att du tog dig tid.

      Min upplevelse är att den mentala pressen av att alltid vara tillgänglig och alltid vara uppkopplad och att kunna mötas i digitala möten m.m. verkligen har förändrat läget de senaste 10-15 åren.

      Jag tar med mig dina ord när jag går vidare och försöker lugna ned mitt tempo.

      Radera