onsdag 26 januari 2022

Elpris och strutsbeteende

När vi köpte vårt hus ingick det att huset värmdes med direktverkande el och att de månatliga avgifterna var relativt sett låga. Totalt sett skulle det finnas ett acceptabelt ekonomiskt mellanrum mellan de månatliga kostnaderna för huset och den kostnad vi hade för lägenheten vi flyttade ifrån. Detta även om vi inkluderar underhåll vilket för mig är en självklarhet. Man måste ju jämföra päron med päron.

Kalkylen innehöll inte ett elpris på 2,5 kr/kWh exkl nätavgift.

Nu verkar det vara på var mans läppar att prata om elpriset och det får vara som det är med det. Vi kan göra få saker för att justera priset i det korta perspektivet. Vi har ett bra, men rörligt elavtal. Vi kan väl för all del rösta i nästa val men det har ju ingen momentan effekt på elpriset idag.


Det jag tror finns kvar är att se över vår konsumtion.

En sak som var viktig när vi flyttade in var att förbrukningen var förhållandevis måttlig redan från början. Det är ett radhus med grannar på båda sidorna och relativt väl isolerat i övrigt. Relativt nya fönster och dörrar och en ventilation som inte läcker alldeles för mycket.

Herr AvL valde att bara acceptera förbrukningen för det den var och stoppa huvudet i sanden. Om jag, min vana trogen, påbörjar ett optimeringsprogram för att spara och effektivisera skulle jag sannolikt bli knäpp ganska kvickt och börja stoppa bomull i nyckelhålen och sånt och det är inte riktigt hälsosamt i en relation.

Fru AvL accepterar mycket mer jovialiskt elförbrukningen även om hon krävde ett grönt elavtal när vi flyttade in men hon drivs också mycket mer av hållbarhet och klimatångest än jag gör varför en luft-luftvärmepump relativt direkt kom på tal.

Jag kommer nog räkna lite på det i ett kommande inlägg men så här i efterhand kan jag säga att jag är mycket glad för den där maskinen och när jag insåg att det kostar 15-20 kronor att torktumla en omgång slutade vi med det.

Det drastiskt förändrade priset på energi har tyvärr satt igång mig. Jag vägrar frysa men man kan alltid optimera. Under de kallaste dagarna har frysen frostats av. Vi har gjort plats för tvättställningen.

Vi dekorerar vårt hem med gardiner, mattor och tavlor vilket vi inte känt att vi hunnit men det ger både en hemtrevlig känsla och en isolerande effekt.

Jag har också optimerat värmeinställningarna så att vi inte eldar för kråkorna och golven i badrummen är aningen svalare än de brukar.

Tillsammans verkar det ändå göra typ 25 % ytterligare besparing men den största vinsten jag gör, och kan göra, är att lära mig att acceptera svängningarna.

Har du påverkats av elpriset?

10 kommentarer:

 1. Svar ja. Elräkningen för december blev ett j*vligt hårt slag för familjen. Bara samla mod inför kommande två elräkningar som troligen kommer ligga i samma klass. För december ska vi totalt betala 10 070 kr. Det sved och svider än....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tungt. Inkluderar det nätet eller kommer det surt efteråt?

   Radera
  2. Det är hela elräkningen! Nät och el.

   Radera
 2. Har tur i allt elände ned ett fast avtal som löper ut i april. Men har installerat solceller och kommer nog att gå över till "Timpris"-avtal när det gamla löper ut och det blir det att försöka optimera lite mer än idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nästa år vid den här tiden får du utvärdera hur det funkat att köra timpris.

   Radera
  2. Hade visst timpris avtal... dom gör någon j*vla konstig uträkning i efterhand. Har inte gynnat mig alls...

   Radera
 3. Nej, bundet sedan något år eller 2.. Binder alltid priset då jag gillar o veta vad elkostnader kommer bli.. Sen bor vi i lägenhet med, så kostnaden blir runt 2-300kr

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skall det fortsätta så här kanske jag också blir tvungen att binda.

   Radera
 4. Har också villa med direktverkande el + luftvärmepump (äldre) och eftersom vintermånaderna kan dra iväg kostnadsmässigt så har jag valt att binda på ett år (50 öre i okt). Just för att slippa överraskningar & superhöga elräkningar på vintern. I år är jag extra tacksam för mitt kontroll- och planeringsbehov :-D

  SvaraRadera
 5. Grönt elavtal? I detta inkluderas vindkraft och det är ju ett för stort utbud av vindkraft som skapar de enorma variationerna i elpris idag. Dvs att elen produceras helt utan möjlighet till styrning mot efterfrågan. Det har i sin tur lett till en betydligt högre nödvändig andel olje och kolkraft till skillnad mot när vi hade mer kärnkraft.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera