tisdag 13 november 2018

Förvaltningsavgift på portföljen 2018

Jag försöker hålla lite koll på vad det här kostar att jag köper och säljer enskilda aktier. Det skall ju helst inte kosta mer än det hade kostat att köpa en vettig indexfond och om det gör det får det som minst se till att betala sig genom att jag slår sagda indexfond med marginal.


2017 års inlägg kan man läsa här

2016 betalade jag 0,277 % i courtage i genomsnitt för de dryga 200 transaktionerna jag gjorde. Det året missade jag att räkna ut förvaltningskostnaden.

2017 betalade jag 0,285 % i courtage i genomsnitt på ungefär 170 transaktionerna. Totala förvaltningskostnader för aktieportföljen uppgick till 0,11 %.

2018 betalade jag 0,155 % i courtage i genomsnitt på straxt över 100 transaktioner. Totala förvaltningskostnader för aktieportföljen uppgick till 0,05 %.

Utsvävningar

Jag gör färre och färre transaktioner fast det beror i huvudsak på att jag har haft mindre pengar att handla aktier för. Det är inte så att jag säljer färre gånger. 2017 sålde jag 14 gånger och i år har jag sålt totalt 16 gånger så det är i stort sett det samma.

Att courtagekostnaderna är lägre i år jämfört med tidigare har enkom att göra med att jag utnyttjat gratiscourtage för utländska transaktioner eller köpt för tillräckligt mycket pengar för att få ned courtaget. Jag har också köpt lite mindre på de små listorna där courtaget är högre.

Det som är riktigt intressant är att förvaltningsavgiften snart är så liten att det inte går att mäta längre. När jag tittar på min och hustruns fondportfölj ligger den genomsnittliga förvaltningskostnaden på nära 0,5 % räknat på NAV och då är det ändå riktigt lågt.

Anledningen till att aktieportföljens förvaltningskostnad är så låg är självklart att portföljens storlek ökar samtidigt som courtaget håller sig på ungefär samma nivå från år till år vilket gör att relationerna ändras.

Fördelen med aktier gällande den löpande kostnaden är att man bara betalar två gånger. En gång när man köper och en gång om man säljer. Med fonder betalar man varje år och i kronor betalar man mer ju mer pengar man har investerat.

Vi får väl se hur länge jag fortsätter analysera de här kostnaderna men än så länge tycker jag det är vettigt att kolla från tid till annan så att jag inte gör några dumheter.



Bildkälla: Freeimages.com

6 kommentarer:

  1. Man kan få ner courtaget med tre fjärdelar genom att byta från avanza/nordnet till Nordea0,25 till 0,06.handlar man på first north också så skiljer det ännu mer

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Carl

      Länge sedan sist.

      Jag är helt för att man jagar de lägsta kostnaderna men för mig är det inte värt flytten. Allt jag läst om Nordeas sida, alla kommentarer m.m. gör mig inte lockad att testa trots priset. Jag har testat i mycket begränsad omfattning själv också och jag är inte väldigt imponerad men på det hela taget så är den främsta anledningen att jag är bekväm med Avanza. Det funkar och det är inte mycket i kronor och ören som jag betalar mer för att vara där jämfört med Nordea. Nu är dessutom belåningen gratis och det tror jag jämnar ut det hela även om jag inte vet vad Nordea har för erbjudande.

      Radera
  2. Ja, det är förmodligen många som bortser ifrån courtaget. Trots att det kan bli ansenliga summor på ett år. Jag har själv arbetat ned det på senare år medvetet.
    Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är alltid vettigt att hålla lite koll även om det numer spelar betydligt mindre roll än det gjorde förr.

      Radera
  3. Du säger att du handlat utomlands. Jag har funderat på om man borde inkludera växlingsavgiften i förvaltningskostnaden. Växlingsavgiften är ofta mycket större än courtaget så gratiscourtage är lite vilseledande.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Daniel

      Jag inkluderar växlingsavgiften. På Avanza är växlingsavgiften och minicourtaget samma så att få gratis courtage halverar kostnaden vilket ju alltid är trevligt

      Radera