lördag 10 november 2018

Det är de små nöjena som ger lycka

Det är inte ovanligt att jag stöter på folk som önskar sig mer. Snarare så att det är oftare än inte som folk vill ha mer. Det ligger i människans natur att sträva efter mer.

Problemet med mer är att så fort du uppnår mer kommer det bli normen och du måste genast börja sträva efter någonting nytt, någonting mer.

Det är där vi har det där ekorrhjulet. Keeping up with the Joneses.


Det finns psykologiska studier i mängder som förklarar det här fenomenet men för mig är det viktigare att motverka denna effekts påverkan på mig och mitt liv än att förstå den. Nu råkar det vara viktigt att förstå den för att kunna motverka den men ni förstår vad jag menar.

För mig är det viktigt att få lov att behålla njutningen i de små nöjena. Jag älskar whisky men att dricka whisky varje dag förtar glädjen. Om man däremot tar en liten smutt någon gång ibland är det en riktig upplevelse; varje gång.

Jag är förtjust i att gå på restaurang. Inte för att äta mig mätt utan för att uppleva mat. Jag känner gott om människor som äter alla luncher på restaurang och även många middagar ute. Ingen av dem uppskattar upplevelsen tillnärmelsevis lika mycket som jag. För de flesta av dem är det mat; inte nöje. För mig är det en upplevelse varje gång (inte nödvändigtvis en positiv upplevelse men en upplevelse) och jag sätter värde på den.

Allt man gör ofta gör man till vardag och vardag är tråkigt. I min mening är det möjligt att leva ett fullt och rikt liv utan särdeles mycket livsstilsinflation. Jag behöver inte nya bilar vart tredje år, ny telefon varje år osv. Jag behöver vänner som vill spela spel med mig, skratta med mig, tömma en bägare med mig och dela livet med mig.

Lycka för mig är att försöka hitta de små glädjeämnena man kan uppleva varje dag och försöka maximera dem. En oktoberkväll man kan sitta ute i t-shirt och shorts. En skvätt whisky när dottern har somnat. Favoritlåten i högtalarna. En riktigt god utekaffe. Det finns mängder av saker som kan göra livet fantastiskt varje dag och om man inte upplever samma njutning varje dag kan man uppleva en mycket högre grad av lycka de gånger man upplever det.Bild: http://savuista.blogspot.com

3 kommentarer:

 1. Jag håller med dig.
  Jag känner likdant idag. Det gjorde jag inte för ett par år sedan. Du ville jag göra allt hela tiden. Nu förstår jag och kan uppskatta blodpudding hemma en tisdag för att jag vet att det är detta som gör att jag gillar att äta på en fin restaurang en gång i månaden.

  Det gäller att påminna sig om det.
  Det gäller att ha tråkigt ibland så vi kan uppskatta det roliga.

  Mvh PB?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej

   Det finns ganska mycket forskning som befäster att det vi upplever regelbundet blir mindre speciellt och att vi behöver mer och mer stimuli hela tiden för att få samma upplevelse. Att då förvägra hjärnan denna ökande stimuli kommer ställa tillbaka behovet vilket gör att man kan få samma effekt igen med någonting mindre än det man hade nyss.

   Men bara för att man vet att det är så betyder ju inte att det är ett lätt koncept att tillämpa :-)

   Lycka till

   Radera
  2. Så är det definitivt. Det mesta i livet skulle bli tråkigt om du gjorde varje dag.

   Näe det är helt klart inte lätt trots att vetskapen finns.
   Tur man blir påminnd ibland ;)

   Mvh PB?

   Radera