lördag 7 april 2018

Bokrecension - Den enkla vägen hitta världens bästa aktier

Då var det dags igen. Nu har jag läst herr Hernhags tre böcker och jag har sedan tidigare skrivit om "Den enkla vägen att lyckas med aktier" och "Den enkla vägen: Bli rik på aktieutdelning".


Jag har sågat ganska mycket av den nutida privatekonomiska litteraturen då jag tycker att det känns som att författarna försöker trycka ut skit till en massa människor de endast anser intressanta som inkomstbringare snarare än läsare men tydligen uppskattas böckerna eftersom de säljer. Jag tycker att det är helt vansinnigt att en dåligt skriven, häftad pocket på 150 sidor kan inbringa ett pris om över 200 kr givet att författaren är någorlunda välkänd medan en välskriven, välgrundad, inbunden bok på 200 sidor går för samma peng.

Med det sagt vill jag nu ta tillfället i akt att berömma herr Hernhag för den senaste boken i serien. Det är fortfarande en häftad, sladdrig pocket men den är ändå producerad med aningen högre kvalitet. Det är lite skarpare text, lite bättre papper och en gnutta skarpare färger på omslaget.

Boken är dessutom extremt mycket mer välskriven än de tidigare böckerna. Det förutsätts fortfarande en hel del av läsaren givet att detta skall vara en bok på nybörjarnivå men pedagogiken har trappats upp rejält och det känns inte längre som en dåligt skriven ungdomsfiktion utan som en bok för den samtida ekonomiintresserade läsaren.

Boken är fortfarande fantastiskt lättläst med korta stycken, enkla formuleringar, korta kapitel och okomplicerat innehåll men det behöver inte vara negativt givet publiken. Jag tycker det verkar som om författaren har lagt ned lite mer tid och energi på den här produktionen vilket gör den mycket mer behaglig att läsa.

För en nybörjare med intresse för värdeinvesteringar på börsen tycker jag absolut att detta kan vara en av de första böckerna man kan läsa givet att man är någorlunda insatt i finanssvenskan eller kan tänka sig att slå upp de ord och uttryck man eventuellt inte förstår.

Boken går på ett bekvämt sätt igenom värdestrategin och författaren blandar kunskap och citat från de kända värdeinvesterarna med egna anekdoter på ett sätt som gör det mycket lättare att följa den röda tråden i den här boken än de tidigare. Helt plötsligt ger texten en grund till de olika värderingssätten, vad man behöver tänka på, nyckeltal och analysverktyg inklusive fördelar och nackdelar samt mycket annat matnyttigt. Allt serverat på ett sätt som borde vara tillgängligt för de flesta.

Efter att länge ha följt författaren i den digitala journalistikens värld känns det nu skönt att äntligen kunna stifta bekantskap med ett analogt verk som håller den klass man kommit att förvänta sig av honom.


Bildkälla: adlibris.com

11 kommentarer:

  1. Tjena,
    Jag gillade Hernhags gröna bok och tycker att denna är den bästa utav de tre. Jag brukar rekommendera hans böcker generellt sett men den här gröna får man ju inte missa.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Petrusko

      Jag tycker han har utvecklats väldigt som författare då jag kände att de första böckerna var lite röriga men den här var riktigt trevlig. Läser just nu din senaste rekommendation av Ola Lauritzson. Tack för tipset

      Radera
    2. Hello,
      Nice, hoppas du gillar Lauritzsons bok.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Dessa handböcker i att investera berikar bara författaren, och ingen annan. Bra författare skriver. Bra investerare investerar. Om du kan göra plus 20% på börsen över tid åker du land och rike runt och håller investeringsföreläsningar då?

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjenare Lars!
      Jag följer med mycket nöje dina kommentarer på Lundaluppens blogg sedan flera år tillbaka. Det betyder inte att jag alltid håller med om vad du skriver men ofta är så fallet. Spikraka kommentarer utan krusiduller, det behövs! Vet inte om du driver någon egen blogg men jag är säker på att den i så fall skulle bjuda på mycket underhållande läsning.

      Mvh / K

      Radera
    2. @Koll på kontot

      Tack för de vänliga orden. Jag läser ett antal bloggar helt enkelt för att jag tycker många håller hög klass. Sedan är det ett utmärkt sätt att leta investeringsuppslag. Jag driver dock ingen egen blogg.

      Med vänlig hälsning

      Lars

      Radera
    3. Hej Lars

      Jag tror att du i mångt och mycket har rätt men någonstans måste en nybörjare börja och då kan en handbok vara bra att ha. De som skriver dem har ju i regel inte en avancerad strategi varför det är ganska lätt att skriva ned den medan investeringarna själva genererar avkastning utan att investeraren lägger sig i.

      Radera
    4. AvL,

      Det är inget fel i att skaffa sig kunskap, och precis som du säger får man börja någonstans. En bra bok som faktiskt ger nybörjaren verklig kunskap är John Bogles-Common Sense on Mutual Funds.

      Dåliga böcker om investeringar får det att låta enkelt. Vilket det inte är.

      Med vänlig hälsning

      Lars

      Radera
    5. Det boktipset skall jag ta till mig. Den verkar inte finnas på biblioteket i Göteborg men jag kanske köper den när allt annat jag vill hinna läsa är läst.

      "Dåliga böcker om investeringar får det att låta enkelt. Vilket det inte är."

      Det kan vara den bästa meningen om investeringar jag läst på flera år. Tack Lars

      Radera
  3. Toppen! La upp en länk till recensionen på forumet!

    Hälsningar,
    mrFIRE svenskafire.se

    SvaraRadera