tisdag 19 april 2016

Varför tjata så om utdelningar?

Jag satt och jobbade häromdagen och en inte så gammal låt rullade förbi och trots att jag hört den många gånger förut fastnade den extra hårt i den där musikaliska närminnestarmen vilken gör att man går omkring och nynnar på låtar man inte vill nynna på.


Jag har varit trött på att jobba sedan jag började jobba men lönen är tvingande och utan den blir det snabbt svårt att köpa mat. Jag har spenderat de senaste sju åren med att utbilda mig i syfte att kunna arbeta med någonting jag trivs med istället för någonting vars enda fördel är att jag en gång i månaden får lön.

Utöver att kunna arbeta med någonting jag trivs med har jag fått möjligheten att utveckla min passion för privatekonomi. Denna passion har gjort att jag har hittat ett sätt att skaffa mig en inkomst som är oberoende av hur många timmar min arbetsgivare erhåller mina tjänster. Utdelningsinvestering är mitt sätt att tjäna pengar när jag sover och min nuvarande ansträngning kommer förhoppningsvis generera en ökande mängd inkomst.

De bolag jag köper är stora, fina bolag med en lång historik av att dela ut pengar till sina ägare men det tar inte slut där. Dessa bolag har i de flesta fall också en lång historik av att höja utdelningen i ett tempo som överstiger inflationen vilket ger en skjuts mot ekonomiskt oberoende utan att jag anstränger mig hårdare.

Med tillräcklig tid och envishet kommer mina investeringar generera en inkomst stor nog att innebära trygghet åt mig och min familj. I dagsläget genererar min portfölj en utdelningssumma stor nog att täcka mina omkostnader för två månader och på bara det senaste halvåret har bolagens utdelningsökningar givit mig ungefär 4% högre förväntad inkomst utöver det sparande jag har petat in i portföljen. Det där är ränta som kommer ge ränta som kommer ge ränta som kommer... 

Alla kan köpa aktier i stora, fina bolag med lång historik av utdelningstillväxt och med tiden leder detta sparande till en ökad finansiell trygghet. 

Börja idag, välj lycka.

6 kommentarer:

 1. Passiva intäkter är det bästa som finns. Att man sen kanske tom kan leva på det vore en fantastisk bonus. Själv har jag dryga 3 månadslöner nu och redan det är en fantastisk rullande buffert som tar bort mycket av otryggheten och (när är det lön igen-känslan) man ofta hade förut.

  SvaraRadera
 2. Hej Dividendbomber!

  Tack för att du tittar in. Jag har inte hittat din blogg förrän nu, skall bli kul att följa för det ser ut som om vi delar intresse :-)

  3 månadslöner är fantastiskt. Trygghet är det främsta motivet för mig även om jag ofta pratar om ekonomiskt oberoende. Jag känner inte ett stort behov av att vara ekonomiskt oberoende även om det hade varit kul men det du beskriver av frihet och trygghet är spot-on.

  Lycka till med investerandet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Lägg gärna till min blogg i din lista. :)

   Radera
  2. :-) Det kommer ske inom kort. Jag försöker få grepp om nya bloggar först för att jag skall kunna känna mig bekväm med det jag rekommenderar men efter helgen har jag säkert hunnit läsa lite.

   Radera
 3. Tid och envishet. Tror du är huvudet på spiken där. Helt klart den bästa och enklaste av passiva inkomster är just utdelningar.

  Jag tycker det är konstigt att man inte talar mer om utdelningar. Innan 2000talets it-bubbla har jag hört att man fokuserade utdelningen men har inget mer än anekdotiska belägg för det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Sparaspendera!

   Det bästa med utdelningar är nog också att alla kan. Det krävs "bara" tid och envishet och jag är förvånad att jag inte fokuserat på detta tidigare. Att skaffa sig royalties för att man skrivit en bok eller släppt en skiva är inte för alla och att uppfinna saker man kan ta patent på kräver definitivt något jag saknar men utdelningar...

   Jag kan inte svara på om man fokuserade mer på utdelningar innan IT-kraschen. Det var i slutet av 90-talet jag tog mina första trevande steg in på börsen och gjorde mina allra första, dyrköpta misstag :-)

   Lycka till

   Radera