lördag 2 april 2016

Veckans recept - Vegetarisk tacos

Som jag skrev i förra veckan har vi bestämt oss för att börja äta mer varierat och därför lovade jag också er att jag skulle plåga er med nya recept varje vecka. Jag hoppas att dessa inlägg skall kunna skänka lite inspiration och eventuellt också fungera som spartips någon gång ibland.

Hustrun ville, som jag beskrev, äta mer vegetariskt. I familjen AVL är det främst hustrun som står för den moraliska kompassen och förser oss med ett moraliskt samvete. Mer grönsaker och mindre kött skulle leda till en mindre miljöpåverkan samtidigt som vi äter nyttigare, mer fibrer och färre kalorier. Den här veckan hade jag en natt då jag hade svårt att somna och efter att alla bloggrannarnas inlägg var färdiglästa bestämde jag mig för att googla runt på vegetarisk mat.

Efter en stunds efterforskning konstaterade jag att väldigt många recept innehåller någon form av svindyrt köttsubstitut för att förenkla varför jag den här veckan bestämde mig för att skapa ett eget recept på vegetarisk köttfärs att ha till tacosen.

Alla övriga tillbehör är precis som vanligt och det är bara att skära sina grönsaker efter eget önskemål och plocka fram alla såser och krämer man vill ha och det enda speciella är "köttfärsen".

Den satsen jag gjorde blev mängder och räckte till åtminstone sex portioner men sprider man ut det på en barnfamilj istället för fysiskt aktiva vuxna som formligen älskar tacos så borde det räcka längre. Ta receptet mer som inspiration än som ett faktum om ni skulle vilja använda det.

Vegetarisk tacofärs

2 Morötter
3 Potatisar
1 Rödbeta
ca 200 g champinjoner
1 påse tacokrydda
stekfett

Skala grönsakerna och riv dem grovt. Jag använder en handjagad matberedare jag fick av mamma för en herrans massa år sedan. Champinjonerna hackade jag för hand men det kanske går att riva dem också. Jag valde också att dra kniven över de rivna rotfrukterna några hack så att de får mer storleken av köttfärs. Det tog några minuter längre att förbereda den här färsen än vanlig men det var försumbart.

Rotfruktsmassan steks på ganska hög värme och i övrigt behandlas detta precis som vanlig köttfärs. Kostnaden är en bråkdel av vanlig köttfärs och kalorimängden är ungefär en fjärdedel (beroende på vilken färs man vanligtvis använder). Smak och konsistens var förvånansvärt likt den traditionella färsen så detta kan bli en återkommande beståndsdel i familjens kosthållning.

Vågar du prova?

Bild: Freeimages.com (Brun grönsaksfärs passar sig inte för fotografering)

4 kommentarer:

 1. Spännande, ska testa detta i morgon, hoppas att det smakar gott!

  Tack för tipset.

  SvaraRadera
 2. Hej Investerardagbok

  Tack för din kommentar.

  Jag ger inga garantier men eftersom de generella tacokryddorna är så potenta som de är maskerar de väldigt väl den underliggande råvaran vilket gör att det främst blir en konsistensfråga; speciellt med hänsyn tagen till att man också slänger på massa andra smaker som rå lök, salsa osv vilket ytterligare döljer enskilda element.

  Jag hoppas du blir nöjd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanongott blev det! Trevlig med lite variation mot en vanlig Taco :)

   Radera
  2. Kul att höra!

   På lördag blir det ett nytt vegetariskt recept. Denna gång skyller jag på min hustru för det blev inte alls lika bra :-)

   Radera