torsdag 7 april 2016

Aktieägande påverkar min vardag

Innan jag började skriva här på Att Välja Lycka funderade jag inte så mycket på vad det var jag gjorde. Jag köpte mina fonder och aktier i bolag jag gillade. Jag kollade på siffrorna och om det verkade gå ihop så investerade jag.

Sen började jag plugga ekonomi både på
högskola men också privat på det ekonomicommunity som byggts upp av skribenter och diskussionsvilliga förståsigpåare. Jag har skaffat mig en tydlig plan och strategi, mina pengar har ett mål och varje beslut jag fattar skall vara i rätt riktning och innebära att jag närmar dessa mål.

Utöver att jag blivit långt mer strukturerad och engagerad så har jag börjat fundera mycket mer över vad det är jag pysslar med. Vad innebär det att spara en tusenlapp i aktier? Vad leder det till?
Nu när jag köper fem aktier i H&M är det inte bara ett sparande. Det är inte bara siffror längre. Jag blir på alla sätt ägare till bolaget. När jag ser en H&M reklam blir jag lite stolt. När jag ser att folk köar för att kunna köpa mer kläder mår jag lite bättre för det kommer leda till mer vinst för mig som ägare till bolaget. Men det tar inte slut där.

Att vara aktieägare nu innebär att jag påverkas mer av marknadsföringen. Tidigare handlade jag väldigt mycket baserat på produktens pris. Billigt var oftast bra och beslutet fattades till stor del baserat på vilken ekonomisk effekt det hade snarare än vilket märke som var tryckt på förpackningen.

Tyvärr inser jag att märke spelar mycket större roll sedan jag blev mer medveten om vad jag investerar mina pengar i. När jag går i affären och skall köpa bomullspinnar har jag helt plötsligt blivit märkeskänslig. Den eller de gånger om året jag tidigare köpte dessa pinnar som hustrun kunde använda i sin dagliga sminkningsrutin hade jag aldrig en tanke över vem som producerade produkten. Jag hade aldrig reflekterat över kvalitet och det enda som påverkade mitt beslut var priset.

För ett tag sedan köpte jag mina första aktier i Johnsson & Johnsson (JNJ) och någon vecka efter det stod jag i affären och på inköpslistan stod det återigen bomullspinnar men denna gång reflekterade jag över vilket företag som stod som avsändare för produkten. Det fanns flera olika förpackningar men en rad olika märken och jag hade förmodligen inte kunnat se någon större skillnad på dem om jag var tvungen. Priserna skiljde sig inte åt något nämnvärt heller, åtminstone inte bland de billigaste sorterna (jag har inte förändrats så mycket) vilket innebar att jag bara kunde välja det billigaste och gå min väg. Istället insåg jag att en av burkarna jag hade i handen kom från JNJ och genast blev beslutet att köpa den burken grundat, inte bara på pris utan även på märke. Det råkade vara så att produkten jag köpte var den billigaste men den tillfredsställelsen det innebar att köpa en produkt från ”mitt egna bolag” gjorde köpet mycket trevligare.

På det viset fortsätter det. Jag dricker nästan aldrig läsk men inför påskhelgen skulle vi köpa hem läsk och i vanliga fall köper jag ett generiskt märke; det billigaste de har. I vanliga fall skall det ju säkert blandas med någonting och då spelar det väl ingen roll. Men jag äger faktiskt en handfull Coca-cola aktier nu och då blev det helt plötsligt viktigt vad jag valde. Istället för de generiska butiksmärkta läskflaskorna la jag någon krona mer för Coca-cola. Det var ju ändå rea på den ”riktiga” läsken så det skilde inte särdeles mycket i pris och det är ju "mycket godare" och jag skulle säkert kunna hitta på mängder av fler ursäkter innan jag hunnit ur butiken …

Jag fasar inför den dagen jag köper mina första Volvoaktier och känner ett tvingande behov att byta ut min lilla billiga Toyota mot en betydligt dyrare Volvo. Jag hoppas dock att jag aldrig kommer landa där för när jag analyserar vad det är som har inträffat är det främst att jag nu känner en ökad stolthet över de produkter och tjänster jag köper. Äger jag en liten bit av företaget som förser mig med det jag behöver känner jag en större tillfredsställelse av att nyttja produkten. Jag slösar inte och jag kommer inte välja produkter som går emot min prismedvetenhet men om jag får rimligt värde för mina pengar och den produkt jag i slutändan väljer råkar komma från ett portföljbolag kommer det kännas som om jag har bidragit till min egen framtida förmögenhet genom att stödja det bolag jag är stolt ägare av.

Jag väljer således att låta mitt ägande påverka mig men det är viktigt att vara medveten om att denna påverkan skall bidra positivt till mitt välbefinnande. Jag blir gladare och lyckligare av att köpa ”mina” bolags produkter. Det är nästan som en hemlig konspiration där jag försiktigt kan fnissa lite för mig själv och klappa mig på ryggen för att jag handlar av mig själv. Jag kan känna mig som en brukspatron där jag tränger mig fram med min kundvagn på ICA i min jakt efter ”två för en” gröt på tub eftersom hälften av varorna i vagnen är producerade av bolag jag äger och dessutom äger jag ett par aktier i ICA också som en del av mitt innehav i Industrivärden.

I morgon skall jag köpa mer mjölk. Det blir nog den lite längre promenaden till ICA igen istället för att välja det mer närbelägna Coop för på det viset ökar jag både på mitt eget långsiktiga välstånd samtidigt som jag ger min stegräknare fler siffror att hålla reda på.


Bilder: Mathem.se


5 kommentarer:

 1. Tänker likadant, men i fallet Volvo så är det ju inte Volvo AB som gör personbilarna. Då får du ju köpa Geelyaktier. Tror de är listade i Hong Kong :)

  SvaraRadera
 2. Volvo Lastvagnar är börsnoterat och säljer inte bilar.

  Volvo Cars ägs av Geely (kinesiskt) vilka säljer bilar.

  SvaraRadera
 3. Hej båda Anonym

  Givetvis har ni båda rätt i detta och det gick väl lite fort när jag skrev. Om ni vill ändrar jag till BMW som förövrigt ligger på min bevakningslista för framtida köp :-)

  Eller så köper jag en Volvolastbil och kör runt familj och vänner i ;-)

  Men eftersom ni båda väljer att märka ord så tänker jag vara småaktig och hävda att jag faktiskt inte skrev att jag skulle köpa en Volvo BIL utan bara att jag skulle känna ett behov av att köpa en dyr Volvo. En lastbil är, i min mening, ett ganska dyrt transportmedel för en normalfamilj. :-)

  SvaraRadera
 4. Haha jag gillar hur du tänker och jag har faktiskt kommit på mig själv att tänka likadant:)

  Ha det gott!

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Pengaregnet

   Great minds think alike :-)

   Radera