söndag 10 april 2016

Veckobrev 14

Ännu en vecka är till enda och börsen har varit lika intressant som vanligt. Vi har gått in i första kvartalets rapportsäsong samtidigt som bolagen formligen översköljer oss med utdelningar och jag måste erkänna att jag gillar den typen av regn.

Vi fick nyheter om otrevliga bankaffärer i Panama vilket kanske påverkar mitt innehav i Nordea men jag väntar och ser vad det här kan tänkas ha för effekt. Jag tycker inte man skall döma ut hela bolaget för någonting som rimligtvis är en relativt begränsad del av verksamheten. Hade jag låtit sådana saker påverka mig så mycket hade jag haft svårt att hantera Göteborg efter mutskandaler, jag hade varit tvungen att överge Telia för de skandalerna trots att deras täckning är svår att överträffa och H&M hade jag varken kunnat äga eller köpa kläder hos eftersom deras underleverantörer sällan står upp för samma värderingar som vi här i det rika Sverige gör.Givetvis håller jag lite extra span på bolaget nu eftersom banksektorns affärsidé bygger på förtroende och Nordeas är tveklöst naggat i kanten och då kan det gå fort. Grabbarna i Börspodden säljrekade också aktien nu i veckan men återigen tror jag att de är lite för snabba att döma ut bolaget

Panamahistorien är givetvis bekymmersam och tråkig men livet går vidare. Nu har det uppdagats och de ansvariga kommer förhoppningsvis att ställas till svars. Efter det är i alla fall jag beredd att förlåta och gå vidare för det är väl ungefär det vårt rättstänkande går ut på? Man gör någonting fel, tar sitt straff och gör inte om samma fel igen (förhoppningen är i alla fall att man låter bli att återfalla till gamla synder).

Den här veckan startade jag ett konto på Lendify för att eventuellt låna ut pengar. Jag lyssnade, min vana trogen, på Börspodden och de blir ju sponsrade av Lendify och efter mycket om och men bestämde jag mig för att kika på vad det kunde vara för någonting. Jag vet att hustrun skulle misstycka om jag engagerade mig i sms-lån och andra liknande verksamheter men det här är utlåning till folk med minst *150.000 kr i årsinkomst (snittlåntagaren tjänar 400.000 kr) och till en rimlig ränta. Det känns inte som om man utnyttjar de svaga i det här läget utan ställer upp med kredit till någon som väljer att behöva den precis som vilken bank som helst gör och då känns det som ett helt okej investeringsval.

I övrigt ser jag fram emot Oscar Properties Preferens serie B och hoppas få vara med i den noteringen när den nu sker och ju längre in i april vi kommer desto bättre blir vädret.

Må väl så ses tar vi nya tag nästa vecka

Bild: Freeimages.com

*Redigerat efter kommentar

3 kommentarer:

 1. "det här är utlåning till folk med minst 400.000 kr i årsinkomst"

  Läser man på Lendifys hemsida så är det minst 150 000kr man ska ha för att låna, men de menar att medelinkomsten för de som lånar är 400 000kr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej

   Bra kommentar. Jag har justerat texten men jag behåller min åsikt.

   Radera
  2. Ja, den ska du inte ändra på :) Vuxna människor är ansvariga för sina egna ekonomiska val

   Radera